
(P) Tusea uscata sau productiva? Cum scapam rapid si eficient de ea
Dona12/02/2018Infecția respiratorie este una dintre cele mai frecvente boli, deoarece căile respiratorii (gura, nas, sinusuri, gat, laringe, trahee și plămâni) formează împreuna un sistem care este expus direct influentelor mediului, precum praf, fum, emisii de gaze, bacterii, virusuri și fungi.
În mod normal, organismul este protejat prin propriul sistem imunitar de astfel de agenți patogeni. Un rol important îl are mucoasa care căptușește căile respiratorii . Aceasta în timpul inspirației prinde și înglobează în mucus cele mai minuscule particule apoi le elimina din organism fie prin mișcările cililor de la suprafața mucoasei și înghițirea mucozităților fie prin tuse.
Totuși, în anumite circumstanțe, acest mecanism de protecție poate fi afectat. Atunci, agenții patogeni acționează cu ușurința și pot declanșa o infecție la nivelul căilor respiratorii. Mucusul devine mai vâscos, cilii nu se mai pot mișca și astfel procesul natural de curățare se blochează.
Tipuri de tuse și cum se manifesta
Tusea este un simptom frecvent întâlnit în majoritatea afecțiunilor acute sau cronice ale aparatului respirator, fiind o reacție de apărare a organismului, prin care se îndepărtează secrețiile patologice și elementele străine din căile respiratorii. Ea poate fi un act reflex (involuntar) sau voluntar.
În infecțiile respiratorii în funcție de productivitatea tusei putem întâlni tuse uscata iritativă sau tuse productivă urmată de expectorație, cu apariția suptei.
Tusea umedă, productivă este folositoare întrucât permite eliminarea secrețiilor din căile respiratorii, constituind unul dintre mecanismele de apărare a organismului.Acesta este motivul pentru care nu trebuie suprimată. Expectorantele sunt acele produse care ajută la stimularea secreției, lichefierii sau expulzia sputei de la nivelul căilor respiratorii .
Tusea uscată chinuitoare este inutilă și cu consecințe neplăcute – epuizare, insomnie, poate favoriza infecțiile, declanșa hemoragii etc. Ea poate fi calmată cu produse care reduc iritația sau inhibată cu produse antitusive (ex pe bază de codeina).
Există multe plante care se folosesc ca remedii în tuse sub diferite forme – ceaiuri, tincturi, uleiuri volatile, pastile, siropuri etc.
Dintre acestea pătlagina și cimbru au câștigat proba timpului și a eficienței fiind printre plantele pentru care EFSA (Autoritatea Europeana asupra siguranței alimentelor inclusiv suplimente alimentare) a publicat mențiuni de sănătate pe baza dovezilor adunate pana ni prezent.
Astfel Cimbrul (thymus vulgaris, Zygis) susține secreția mucusului la nivelul tractului respirator superior, ajuta expectorația , având și un efect plăcut , calmant asupra gatului, faringelui, corzilor vocale , fiind de folos și în tusea uscata. Totodată este cunoscut și un efect antibacterian al cimbrului precum și de susținere a sistemului imunitar.
Pătlagina are un efect dovedit calmant asupra gâtului, faringelui și corzilor vocale, aducând alinare în cazul iritației (mâncărimilor) de la nivelul gâtului sau faringelui:
Combinația celor doua plante, cu un efect cumulativ, se regăsește într-un sirop de Tuse, produs în Austria de firma de medicamente Pharm. Fabrik Montavit, sub denumirea de Tussavit.
Datorită combinației dintre cele 2 plante, siropul poate fi folosit fie în tusea uscată fie în cea productivă, atât de copii cât și de adulți deoarece:
– Fluidifică și elimină mucusul bronșic
– Ameliorează accesele de tuse
– Dezinfectează mucoasa bucală și faringiană
– Îmbunătățește starea generală
– Accelerează procesul de vindecare
– Tussavit sirop de tuse se remarcă și printr-un gust plăcut , fiind acceptat ușor de copii.
Tussavit sirop de tuse este un produs din plante ce conține extract fluid de cimbru (Thymus vulgaris/ Thymus zygis) și extract fluid de Pătlagină (Plantago lanceolata). Datorită efectului cumulativ al ambelor plante, Tussavit contribuie la funcționarea normală a sistemului respirator și conferă alinare în cazul iritației gâtului sau faringelui.
Produsul este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată şi un stil de viaţă sănătos. Tussavit sirop de tuse se găsește în farmacii.
Pentru mai multe informații asupra efectelor acestui produs sau modului de administrare vă rugăm să vă adresați medicului sau farmacistului!