(P) Tusea uscata sau productiva? Cum scapam rapid si eficient de ea

Dona12/02/2018

Infectia respiratorie este una dintre cele mai frecvente boli, deoarece caile respiratorii (gura, nas, sinusuri, gat, laringe, trahee si plamani) formeaza impreuna un sistem care este expus direct influentelor mediului, precum praf, fum, emisii de gaze, bacterii, virusuri si fungi.

In mod normal, organismul este protejat prin propriul sistem imunitar de astfel de agenti patogeni. Un rol important il are mucoasa care captuseste caile respiratorii . Aceasta in timpul inspiratiei prinde si inglobeaza in mucus  cele mai minuscule particule apoi le elimina din organism fie prin miscarile cililor de la suprafata mucoasei si inghitirea mucozitatilor fie prin tuse.
Totusi, in anumite circumstante, acest mecanism de protectie poate fi afectat. Atunci, agentii patogeni actioneaza cu usurinta si pot declansa o infectie la nivelul cailor respiratorii. Mucusul devine mai vascos, cilii nu se mai pot misca si astfel procesul natural de curatare se blocheaza.

Tipuri de tuse si cum se manifesta

Tusea este un simptom frecvent întâlnit în majoritatea afecțiunilor acute sau cronice ale aparatului respirator, fiind o reacție de apărare a organismului, prin care se îndepărtează secrețiile patologice și elementele străine din căile respiratorii. Ea poate fi un act reflex (involuntar) sau voluntar.
In infectiile respiratorii in functie de productivitatea tusei putem intalni tuse uscata iritativa  sau tuse productivă urmată de expectoratie, cu apariția sputei.

Tusea umedă, productivă este folositoare intrucat permite  eliminarea secrețiilor din căile respiratorii, constituind unul dintre mecanismele de apărare a organismului.Acesta este motivul pentru care nu trebuie suprimată. Expectorantelesunt acele produse care ajuta la stimularea secretiei, lichefierii sau expulzia sputei de la nivelul cailor respiratorii .
Tusea uscata chinuitoare este inutila si cu consecinte neplacute – epuizare, insomnie, poate favoriza infectiile, declansa hemoragii etc. Ea poate fi calmata cu produse care reduc iritatia sau inhibata cu produse antitusive (ex pe baza de codeina).
Exista multe plante care se folosesc ca remedii in tuse sub diferite forme- ceaiuri, tincturi, uleiuri volatile, pastille, siropuri etc.
Dintre acestea  patlagina si cimbru au castigat proba timpului si a eficientei fiind printre plantele pentru care  EFSA ( Autoritatea Europeana asupra sigurantei alimentelor inclusiv suplimente alimentare ) a publicat mentiuni de sanatate pe baza dovezilor adunate pana in prezent.

Astfel Cimbrul ( thymus vulgaris, Zygis)  sustine secretia  mucusului la nivelul tractului respirator superior, ajuta expectoratia  , avand  si un efect placut , calmant asupra gatului, faringelui, corzilor vocale , fiind de folos si in  tusea uscata. Totodata este cunoscut si un efect antibacterian al cimbrului precum si de sustinere a sistemului imunitar
Patlagina are un efect dovedit calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, aducand alinare in cazul iritatiei ( mancarimilor) de la nivelul gatului sau faringelui
Combinatia celor doua plante, cu un efect cumulativ, se regaseste intr-un sirop de Tuse, produs in Austria de firma de medicamente Pharm. Fabrik Montavit, sub denumirea de Tussavit.
Datorita combinatiei dintre cele 2 plante,siropul  poate fi folosit fie in tusea uscata fie  in cea productiva, atat de copii  cat si de adulti deoarece
• Fluidifica si elimina mucusul bronsic
• Amelioreaza accesele de tuse
• Dezinfecteaza mucoasa bucala si faringiana
• Îmbunatateste starea generala
• Accelereaza procesul de vindecare
Tussavit sirop de tuse se remarca si  printr-un gust placut , fiind acceptat usor de  copii.
Tussavit sirop de tuse este un produs din plante ce conține extract fluid de cimbru (Thymus vulgaris/ Thymus zygis) și extract fluid de Pătlagină (Plantago lanceolata). Datorită efectului cumulativ al ambelor plante, Tussavit contribuie la funcționarea normală a sistemului respirator și conferă alinare în cazul iritației gâtului sau faringelui.
Produsul este un supliment alimentar  şi nu trebuie să înlocuiască o dietă variată şi echilibrată  şi un stil de viaţă sănătos.Tussavit sirop de tuse se gasesti  in farmacii.
Pentru mai multe informatii asupra efectelor acestui produs sau modului de administrare va rugam sa va adresati medicului sau farmacistului!

Aboneaza-te la Newsletter