Cum stă România în ce privește deficitul de vitamina D?

Dona08/11/2021

Dacă până la declanșarea pandemiei COVID 19, atunci când vorbeam despre motivele care fac necesară suplimentare a aportului de vitamină D3 ne refeream la clima specifică  României, cu lunile de iarnă cu lumină solară redusă, în acest ultim an adăugăm la specificul climateric izolarea voluntară a indivizilor cu accentuarea lipsei de expunere la soare.

Ori acest lucru complică situația, dă o nouă perspectivă subiectului.

  1. Cum stă România în ce privește deficitul de vitamina D, având în vedere clima și lunile fără soare puternic?

Din punct de vedere statistic nu avem de unde să știm cum stăm, nu am găsit date oficiale pentru România. Testarea se face contra-cost și prin urmare nu este accesibilă tuturor celor care aparțin grupelor de risc.

În SUA, 60% dintre rezidenții căminelor de bătrâni, respectiv 57% dintre pacienții spitalizați au fost identificați ca având deficit de vitamina D. (1)

La nivelul Europei se consideră că 40% din populația generală prezintă deficit de vitamina D, respectiv 13% prezintă deficit sever de vitamină D. (2)

  1. Ce dezechilibre produce carența de vitamina D?

Cele mai importante consecințe ale carenței de vitamina D sunt legate de sistemul osos (rahitism la copil, osteomalacie la adult, respectiv osteopenie și  osteoporoză la adult), de echilibrul fosfo-calcic (în sensul scăderii nivelelor sangvine de calciu, respectiv de fosfor). Gravitatea acestor consecințe depinde de nivelul deficitului și de perioada persistenței acestuia.

Ținând cont de faptul că vitamina D intervine în buna funcționare a sistemului imunitar, a sistemului muscular și aparatului cardio-vascular și poate fi implicată în evoluția cancerului, depresiei, a sclerozei multiple, diabetului zaharat de tip 2, este de înțeles nevoia de a asigura necesarul pentru funcționarea optimă a organismului. (1,2,3,4)

  1. De obicei, părinții le administrează vitamină D bebelușilor și copiilor în lunile care conțin litera R. Cât de important este ca acest D3 să fie suplimentat și la adulți?

În primul rând este important să reamintim părinților să administreze vitamina D din prima zi de naștere a copilului. Se va administra zilnic până la doi ani, apoi cel puțin în lunile „cu R”. Am spus „cel puțin” pentru că acum traversăm o perioadă aparte, diferită cu totul față de ceea ce știam, cu lecții noi față de cele pe care le-am învățat.

Suplimentarea de vitamină D este importantă și la adulți, în special la cei cu vârste înaintate (o dată cu înaintarea în vârstă scade capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D, dar și capacitatea de absorbție la nivel intestinal), cei cu anumite patologii (obezitate, boală cronică de rinichi, anumite afecțiuni cronice intestinale, dezechilibre hormonale, sindrom de malabsorbție, etc), la pacienții cu spitalizări îndelungate sau alte motive de instituționalizare prelungită, la rezidenții căminelor de bătrâni, cei cu anumite diete (inclusiv cei cu diete vegetariene), femei însărcinate, femei cu osteopenie sau osteoporoză. (1,2,3,4)

Aș recomanda tuturor celor care în ultimul an au stat mai mult în casă să își dozeze nivelul de vitamină D (25 hidroxivitamina D – 25(OH)D – reprezintă cel mai fidel indicator al nivelului vitaminei D în organism). Lipsa expunerii la soare afectează direct nivelul vitaminei D în organism.

  1. Sanience D3 Spray este diferit de produsele de pe piață pentru că se administrează sub formă de spray, nu capsule sau comprimate, asa cum suntem obișnuiți. Care sunt avantajele?

Pe piață există o paletă largă de produse care conțin vitamină D, condiționate sub diferite forme de prezentare: comprimate, capsule, soluție.

Când aleg un preparat, țin cont de câteva criterii de bază:

  1. forma de prezentare – este important să alegi o formă de prezentare care să fie cât mai ușor de administrat pacientului, iar acest lucru depinde de vârsta, starea de sănătate și preferințele pacientului. Acest lucru îți asigură o complianță mai bună din partea pacientului. Pe de altă parte, forma de prezentare/administrare poate influența biodisponibilitatea substanței
  2. biodisponibilitatea preparatului – procentul de substanță activă absorbită din substanța activă administrată – biodisponibilitatea îți dă date referitoare la cantitatea reală de substanță activă care ajunge în organism
  3. eficacitatea substanței active
  4. siguranța și tolerabilitatea
  5. concentrația substanței folosite

Faptul că Sanience D3 Spray se administrează sub formă de spray îl face mult mai ușor (și mai plăcut) de administrat, indiferent că vorbim despre copii, persoane vârstnice sau adulți foarte ocupați.

Mai mult decât atât, Sanience D3 Spray- noua generație de vitamina D3 naturală sub formă de spray cu microemulsie este absorbită instantaneu în fluxul sanguin, oferind un efect imediat și permanent; Datorită spray-ului pe bază de microemulsie, Vitamina D3 sub formă lichidă, pulverizată sub limbă sau pe interiorul obrazului garantează absorbția rapidă a acesteia în organism prin membranele mucoasei bucale, ocolind tractul gastrointestinal. Picăturile mici se absorb rapid în gură, oferind o absorbție superioară de pana la 95% grad de absorbție.

  1. Sanience D3 se poate administra de la ce vârstă în sus?

Sanience D3 poate fi administrat în siguranță la copii începând cu vârsta de 11 ani și la adulți.

  1. Cum se administrează (unde, cu ce frecvență)? De ce cantitate de D3 avem nevoie pentru a ne menține sănătoși?

Se recomandă administrare zilnică, doză unică, prin pulverizare sub limbă sau în interiorul obrazului (doua pulverizări). Durata administrării diferă de la caz la caz, în funcție de situația pacientului respectiv și de obiectivele pe care le avem și va fi stabilită de medicul curant al pacientului.

  1. Având în vedere provocările pandemiei (cu mai puțin ieșit pe stradă, mers în vacanțe, timp limitat în aer liber, restricții de toate felurile)- e recomandată administrarea D3 în toate lunile sau în cantități mai mari, mai ales dacă nu avem contact cu soarele?

Pornind de la premiza că deficitul de vitamina D este foarte frecvent și de la faptul că o dată apărut, acest deficit influențează funcționarea organismului în general și sănătatea sistemului osos în special, recomand administrarea de vitamina D tuturor celor care fac parte din grupele de risc. În mod suplimentar, recomand determinarea nivelului de vitamina D în organism pentru a putea surprinde eventuale dezechilibre și corectarea promptă a acestora.

  1. Excesele de D3- cum pot apărea, ce trebuie evitat, care pot fi efectele?

Toxicitatea vitaminei D apare în cazul administrării unor doze exagerate de vitamină D și/sau doze crescute de calciu, atingându-se nivele > 100 ng/ml.

Pe termen lung, depășirea nivelului optim de vitamină D are ca efect depunerea de calciu în țesuturile moi, litiază renală, hipercalcemie, tulburări de ritm cardiac, etc. (1,2,3,4)

  1. Care sunt plusurile pe care îl aduc Sanience D3 Spray- microemulsie?

Studiile efectuate au demonstrat biodisponibilitatea mare pe care o are vitamina D3 din Sanience D3 Spray, condiționarea sub formă de microemulsie și administrarea la nivelul mucoasei bucale asigurând o absorbție mult crescută față de alte forme de prezentare și deci o eficiență sporită față de acestea. (5)

  1. Cu ce se diferențiază Sanience D3 Spray fata de multitudinea de forme de vitamina D3 din piață?

Principalele aspecte care fac diferența între Sanience D3 și alte preparate care conțin vitamina D3 sunt:

  1. Sanience D3 Spray 4000 UI conține Vitamina D3 extrasă din sursă naturală (lanolina) cu o concentrație ridicată și absorbție instantanee, de pana la 95% sub formă de spray oral.
  2. Datorită spray-ului pe bază de microemulsie, vitamina D3 intra instantaneu in fluxul sanguin, oferind un efect imediat și permanent;
  3. Sanience D3 Spray oferă eficienta maxima de absorbție a vitaminei D3 in organism, de pana la 95%
  4. Dozare optimă și ușor de administrat (4.000 UI/ doua pufuri, cu administrate unică, zilnică). (6)

 

Bibliografie

  1. Vin Tangpricha, MD, PhD – Vitamin D Deficiency and Related Disorders – 15.12.2020 – emedicine.medscape.com, accesat în 20.03.2021
  2. Karin Amrein, et all – Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide – European Journal of Clinical Nutritionvolume 74, pages1498–1513(2020) – ian 2020 – https://www.nature.com/articles/s41430-020-0558-y – accesat în 20.03.2021
  3. Marc K Drezner, MD – Patient education: Vitamin D deficiency (Beyond the Basics) – UpToDate, Jan 14, 2021 – https://www.uptodate.com/contents/vitamin-d-deficiency-beyond-the-basics – accesat în 20.03.2021
  4. Vitamin D Fact Sheet for Health Professionals – NIH –https://ods.od.nih.gov/factsheets/Vitamind-HealthProfessional/?print=1 – accesat în 21.03.2021
  5. Mārtiņš Borudušķis et all, – Results of a randomised, placebo-controlled study on impact of various spray forms of vitamin D on the level of vitamin D3 in the blood – Latvijas arsts – 2020
  6. https://www.sanience.ro/produs/sanience-d3-spray/ – accesat în 22.03.2021

Aboneaza-te la Newsletter