Zona Zoster, o infecție contagioasă

Dona03/12/2021

Zona Zoster este o infecție cauzată de virusul varicelo-zosterian, o formă de herpes recurent ce poartă numele de herpes zoster. Afecțiunea reprezintă o tulburare a celui mai mare organ din corp, pielea, și prezintă multe asemănări cu varicelă, motiv pentru care i se mai spuse și varicelă adulților.

Printre factorii declanșatori ai zonei zoster se numără: stresul, oboseală fizică și psihică accentuată sau un șoc emoțional.

Primele simptome se manifestă prin febra, dureri de cap, oboseală și, în general, semne specifice gripei, acesta fiind motivul ce poate îndrepta către un diagnostic greșit în această prima faza.
Simptomele specifice sunt: senzații de arsură, de mâncărime, sensibilitate la frig sau căldură și amorțeală.

După o zi până la 21 de zile apar porțiuni de piele iritată, ce se transformă apoi în vezicule umplute cu lichid. Atenție! În primele șapte zile, până apar pe corp acest vezicule, boală este contagioasă!

Gradat, veziculele se umplu cu sânge, se închid la culoare și capătă o culoare roșiatică. După șapte-zece zile, pe locul veziculelor se formează cruste. În cele din urmă, crustele cad, iar pielea începe să se vindece.

Dacă această afecțiune cutanată apare la tineri, durerea cronică sau nevralgia post-herpetică nu se manifestă acut, însă la peste jumătate dintre pacienții trecuți de 50 de ani, neplăcerile sunt mult mai mari la nivelul zonei afectate, chiar și la câteva luni după cicatrizarea pustulelor.

Este bine de știut că în cazurile grave, după vindecare, zona zoster poate lasă în urmă cicatrici și porțiuni de piele decolorată.

Igienă trebuie să fie strictă

În cazul bolnavilor de zona zoster, igienă trebuie să fie strictă datorită caracterului contagios al afecțiunii. Astfel, pe lângă curățenia corporală, trebuie schimbată lenjeria de corp zilnic, iar așternutul de pat o dată la câteva zile. Este indicat că bolnavii de zona zoster să doarmă singuri, să folosească singuri prosopul, la fel și tacâmurile și alte obiecte de uz personal, astfel încât să se evite contaminarea celorlalți membri ai familiei.

Atenție! Se recomandă evitarea scărpinării deoarece există riscul de a provoca astfel o infecție bacteriană.

Pentru reducerea mâncărimilor sunt indicate produsele ce se găsesc în farmacii. De asemenea, pe zona afectată se mai poate aplică ulei de cocoș sau ulei de măsline în care se pun câteva picături de ulei de mentă sau ulei de eucalipt.
Încă de la primele simptome trebuie consultat medicul de familie și apoi un medic specialist care va diagnostica afecțiunea și va prescrie cel mai bun tratament de urmat.

Dintre remediile naturiste ce pot susține cu succes tratamentul zonei zoster cel mai redutabil este sucul de aloe vera, acesta având efect anesteziant, reușind să atenueze durerea și totodată contribuie la refacerea dermei.
Pentru prevenția apariția zonei zoster cel mai important lucru este clădirea unui sistem imunitar solid, care să poată face față infecțiilor. În acest scop, se recomandă tratamente menite să întărească acest adevărat scut al organismului.


Aboneaza-te la Newsletter