cancer

Zece măsuri pentru prevenirea cancerului

Dona16/09/2020

Specialiștii de la World Cancer Research Fund și American Institute for Cancer Research rezumă zece recomandări universal valabile pentru prevenția cancerului, care depind de fiecare dintre noi. Iată care sunt acestea.

  1. Menține-ți greutatea normală

Studiile arată că excesul de grăsime este cauza celor mai multe tipuri de cancere (oral, faringian, laringian, esofagan, de stomac, pancreas, vezică biliară, mamar, ovarian, endometrian, de prostată și renal). Dar și a multor afecțiuni cronice grave (diabet, cardiovasculare). Așadar, pe lângă beneficiul estetic, vei avea și un beneficiu de sănătate.

  1. Fă mișcare

Tot vorbim de cei 10.000 de pași/ zi echivalenți a 8 km pe zi mers susținut. Însă minimul poate fi 3500-5000 de pași în cazul bolnavilor cronici sau persoanelor în vârstă. Pentru un adult minimul pe săptămână este de 150 de minute de activitate fizică moderată sau minim 75 de minute de activitate fizică intensă. Sedentarismul produce multe schimbări în organismul nostru și este legat nu doar de creșterea în greutate și deci cancer sau boli cardiovasculare și diabet, ci și de probleme la nivelul sistemului osos (osteopenie și osteoporoză). În urma activității fizice, organismul secretă substanțe care reduc și combat stresul și regularizează multe dintre procesele metabolice.

  1. Mănâncă cereale integrale, legume, vegetale și fructe

Principala sursă de nutrienți, vitamine și minerale este alimentația. Cerealele integrale și celelalte prin fibrele și nutrienții lor ne protejează împotriva cancerului colorectal, împotriva creșterii în greutate, deci și a tuturor complicațiilor posibile ulterioare. Mănâncă cel puțin 30g de fibre sau cel puțin 400g de legume, vegetale și fructe pe zi. Consumă cât mai puține legume bogate în amidon, precum cartofii. Înlocuiește-le cu morcovi, anghinare, țelină, napi, ridichi.

  1. Consumă cât mai puțin alimente și băuturi de tip fast-food

Dar și altele bogate în grăsimi, zahăr/ carbohidrați și amidon. Este vorba de hamburgeri, cartofi prăjiți, aripioare și băuturi carbogazoase și shake-uri. Toate sunt direct legate de creșterea în greutate, surplus ponderal și obezitate. Țesutul visceral produce multe schimbări care sunt legate de cancer și afecțiuni grave precum diabetul, bolile cardiovasculare. Sarcina glicemică este una din cauzele cancerului endometrial.

  1. Consumă puțină carne roșie și procesată

Acest tip de carne este una dintre cauzele principale ale cancerului colorectal. Limitează carnea roșie la maxim 3 porții pe săptămână a câte 350–500g și puțin spre deloc produse procesate (salam, cârnați, bacon, șuncă) care sunt bogate în grăsimi, zahăr, sare și diferite substanțe chimice. Înlocuiește-le cu carne albă și pește!

  1. Limitează consumul de zahăr

Bea în principal apă și băuturi neîndulcite, deoarece zahărul cauzează creșterea în greutate și obezitate. Alege apa sau ceaiurile fără niciun îndulcitor, sunt mai sănătoase! Consumă moderat spre minim sucuri de fructe.

  1. Consumă cât mai puțin alcool sau deloc

Consumul de alcool este una dintre cauzele mai multor tipuri de cancer, conform cercetărilor (cancer oral, faringian și laringian, esofagian, hepatic, colorectal, mamar și de stomac). Nu există un nivel minim sigur de etanol, așadar recomandarea este ca să nu consumi deloc alcool.

  1. Nu lua suplimente pentru prevenția cancerului

Cu excepția unor studii care arată că suplimentarea calciului reduce riscul de cancer colorectal, nu există studii care să arată ceva similar în cazurile altor nutrienți și altor tipuri de cancere. Dar există studii care arată că suplimentarea de betacaroteni crește riscul de cancer de plămâni, de exemplu. Principala sursă de nutrienți trebuie să fie alimentația, iar suplimentele trebuie luate cu supervizarea medicală, pe perioade limitate, la nevoie.

  1. Alăptează-ți copilul, dacă poți

Alăptarea scade riscul de cancer mamar și protejează copilul de suprapondere și obezitate, doi factori majori de risc. În plus vă va ajuta pe amândoi emoțional.

  1. Dacă ai rezultate pozitive la un screening de cancer, respectă recomandările medicului

Mergi periodic la controale de screening și când simți că este ceva în neregulă cu corpul tău. Rata de succes a tratamentelor pentru cancer este cea mai ridicată în fazele incipiente. Dacă ai rezultate pozitive la teste, respectă întocmai recomandările medicului. Nu căuta tratamente și terapii miraculoase. Protocoalele de tratament pentru cancer sunt singurele care dovedite științific.

Un ghid detaliat cu toate aceste măsuri, pentru vorbitorii de limba engleză, poate fi descărcat de aici.


Aboneaza-te la Newsletter