
Vitamina D
Dona24/10/2022Vitamina D regăsită şi sub denumirea de calciferol este o substanță nutritivă pe care organismul o produce în mod natural atunci când pielea este expusă la soare, fiind totodată regăsită şi în anumite alimente. Vitamina D face parte din cei 24 de micronutrienți esenţiali pentru o bună funcționare a organismului. Vitamina D este o substanță ce nu este solubilă în apa ci doar în grăsimi.
Calciferolul, adică vitamina D contribuie la absorbţia calciului şi a fosforului în organism şi la menținerea a unui nivel optim al acestora, fiind crucială în dezvoltarea şi întărirea oaselor precum şi în sporirea imunităţii la copii şi persoanele în vârstă. Vitamina D are mai multe forme, unde cele mai importante sunt: vitamina D2 şi vitamina D3.
Vitamina D2
Vitamina D2 cunoscută şi sub denumirea de ergocalciferol poate fi regăsită în anumite plante precum ciupercile, în suplimentele alimentare şi în anumite produse comercializate ce sunt îmbogățite cu vitamina D2. Datorită faptului că producerea vitaminei D2 este mai eficientă, este implicit mai ieftin de produs, fiind astfel cel mai des întâlnit tip de vitamina D utilizat la îmbogăţirea alimentelor.
Vitamina D3
Vitamina D3 este produsă în momentul în care pielea este expusă la soare, fiind obținută prin expunerea la razele UV. Vitamina D3 poate fi regăsită în alimentele de proveniență animală, cum ar fi tonul, untul, gălbenușul de ou, somon şi altele.
Rolul vitaminei D
La nivelul organismului vitamina D joacă un rol crucial, contribuind la reglarea nivelurilor de calciu şi fosfor, la sănătatea musculaturii cât şi la menținerea unui nivel ridicat al imunităţii.
Vitamina D ajută la fixarea calciului în oase şi în dinţi, jucând rolul de mineralizare adecvată al acestora. De asemenea contribuie la asimilarea fosforului în intestinul subţire, fiind esențială pentru menținerea unei sănătăţi optime. Vitamina D reduce riscul de fracturi osoase, deoarece blochează hormonul paratiroidian, care reabsoarbe ţesutul osos şi provoacă subţierea oaselor.
Beneficii pentru organism
Vitamina D sprijină organismul din toate punctele de vedere, adică fizic şi psihic, acestea fiind mai jos detaliate:
Vitamina D şi imunitatea
Împreună cu alte vitamine şi minerale, vitamina D contribuie la întărirea imunităţii şi are un rol în potenţarea modului de acţionare a vitaminelor C şi A în organism. Vitamina D mai are rolul de a sprijini buna funcționare a unor glande precum tiroida, paratiroida şi hipofiza.
Vitamina D şi sistemul osos
Vitamina D susține absorbţia intestinală a calciului și ajută la menținerea nivelurilor sanguine adecvate de calciu şi fosfor, ce sunt necesare în mineralizarea oaselor sănătoase. Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism, ceea ce duce la o arcuire a picioarelor din cauza înmuierii oaselor. În mod similar, la adulţi, deficienţa de vitamina D se manifestă ca osteomalacie sau o înmuiere a oaselor. Osteomalacia are ca rezultat o densitate osoasă scăzută şi slăbiciune musculară.
Deficitul de vitamina D pe termen lung se poate prezenta şi ca osteoporoză. Vitamina D mai are rolul de a menține sănătatea dinţilor, a unghiilor şi a părului.
Vitamina D şi depresia
Vitamina D reduce semnele şi simptomele depresie dacă persoana afectată are o deficienţă de vitamina D. Vitamina D poate contribui la obţinerea unei stări generale de bine şi la reducerea depresiei în anumite situații datorită faptului că joacă un rol important în procesul de formare şi dezvoltare al creierului, precum şi la funcţionarea mentală.
Vitamina D şi alte afecţiuni
Vitamina D are capacitatea de a contribui la normalizarea funcţiei neuromusculare și la reglarea ritmului cardiac, scăzând în acest mod riscul de a face atac de cord sau hipertensiune. Vitamina D are funcția de a lupta pentru reducerea riscului de a dezvolta anumite afecţiuni, precum osteoporoza, rahitismul, scleroza în plăci, boli inflamatorii intestinale şi artrita reumatoidă.
Vitamina D prezintă beneficii în lupta cu cancerul, unde poate oferi protecţie împotriva următoarelor forme de cancer: cancer de sân, cancer de colon şi cancerul de prostată. De asemenea, carențele de vitamina D pot favoriza într-o anumită măsură apariţia şi instalarea diabetului.
Necesarul de vitamina D, în funcţie de fiecare
Necesarul zilnic de vitamina D diferă de la o categorie de vârstă la alta, precum şi pentru femeile însărcinate şi care alăptează. Mai jos puteţi regăsi doza zilnică recomandată de vitamina D pentru fiecare categorie în parte.
· Nou-născuţii cu vârstă intră 0 şi 12 luni – 10 micrograme sau 400 IU;
· Copii peste 12 luni – 15 micrograme sau 600 IU;
· Adolescenţii – 15 micrograme sau 600 IU;
· Adulții cu vârstă între 18 – 70 de ani – 15 micrograme sau 600 IU;
· Adulții cu vârstă de peste 70 de ani – 20 micrograme sau 800 IU;
· Femeile însărcinate sau care alăptează – 15 micrograme sau 600 IU.
În anumite situații, în urma unui control specializat medicul dumneavoastră poate considera necesară ajustarea dozelor de vitamina D, în funcţie de particularitățile fiecărei persoane. Pentru un aport natural de vitamina D este recomandată expunerea la soare timp de 15 minute pe zi, în afara intervalelor orare caniculare. De asemenea un consum de alimente bogate în vitamina D necesită puţină atenţie în special în sezonul rece.
Odată cu înaintarea în vârstă, este necesară o cantitate mai mare de vitamina D iar pentru evitarea deficitului este indicată o vizită la medic pentru ajustarea dozelor de vitamina D pe care urmează să le administrati.
Deficitul de vitamina D
Deficitul de vitamina D poate fi greu de observat, deoarece simptomele pot să nu apară timp de câteva luni sau chiar ani. Uneori, este posibil ca persoana ce are un deficit de vitamina D să nu prezinte niciun simptom.
Mai jos vor fi prezentate simptomele deficitului de vitamina D, acestea fiind:
a. Boli şi infecţii frecvente
Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D este susținerea sănătății imunitare, care vă ajută să îndepărtați virusurile și bacteriile care cauzează boli. Vitamina D interacționează direct cu celulele responsabile de abordarea infecțiilor.
Dacă vă îmbolnăviți deseori, nivelurile scăzute de vitamina D pot fi un factor ce contribuie la acestea. Mai multe studii au arătat o legătură între o deficiență și infecțiile tractului respirator, cum ar fi răceala, bronșita și pneumonia.
Recent, deficiența de vitamina D a fost legată de un risc crescut de COVID-19, precum și de un risc crescut de a experimenta efecte severe ale afecțiunii. Cu toate acestea, este important de reținut că administrarea de suplimente de vitamina D – în orice doză – nu va preveni COVID-19.
b. Stări de oboseală
Senzația de oboseală poate proveni dintr-o serie de cauze, dintre care una poate fi deficitul de vitamina D. Spre deosebire de cauzele vizibile, cum ar fi stresul, depresia și insomnia, deficiența de vitamina D este adesea trecută cu vederea că o cauză potențială a oboselii.
Un studiu pe 480 de adulți în vârstă, a corelat deficitul de vitamina D cu simptomele de oboseală. În plus, un studiu pe 39 de copii a asociat nivelurile scăzute de vitamina D cu o calitate slabă a somnului, durată mai scurtă a somnului și orele de culcare întârziate.
Un alt studiu observațional la asistentele de sex feminin a găsit, de asemenea, o legătură puternică între nivelurile scăzute de vitamina D și oboseala auto-raportată. În plus, 89% dintre participanți aveau deficit de această vitamină. De asemenea mai multe studii arată că suplimentarea cu această vitamină poate reduce severitatea oboselii la persoanele cu o deficiență de vitamina D.
c. Dureri osoase şi de spate
Durerile osoase și lombare pot fi simptome ale nivelurilor inadecvate ale vitaminei D. Vitamina D ajută la menținerea sănătății oaselor prin îmbunătățirea absorbției de calciu de către organism.
O analiză a 81 de studii a constatat, de asemenea, că persoanele cu artrită, dureri musculare și dureri cronice larg răspândite au avut tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina D decât persoanele fără aceste afecțiuni.
d. Depresie
Deficiența de vitamina D a fost corelată cu apariţia depresiei, în special la adulții în vârstă – deși unele rezultate ale studiilor sunt contradictorii. Efectele suplimentelor de vitamina D au fost diverse, dar unele recenzii au descoperit că au ajutat la ameliorarea simptomelor depresiei.
e. Vindecarea lentă a rănilor
Vindecarea lentă a rănilor după o intervenție chirurgicală sau o rănire poate fi un semn că nivelul de vitamina D este prea scăzut. Rolul vitaminei D în controlul inflamației și abordarea infecțiilor poate fi, de asemenea, important pentru o vindecare adecvată.
f. Pierderea osoasă
Vitamina D joacă un rol crucial în absorbția calciului și metabolismul osos. Acest lucru este important deoarece administrarea de vitamina D și calciu în același timp vă ajută corpul să maximizeze absorbția de calciu şi vitamina D.
g. Pierderea părului
Multe alimente și nutrienți pot afecta sănătatea părului. În timp ce stresul este o cauză comună a căderii părului, căderea severă a părului poate fi rezultatul unei boli sau al deficienței de nutrienți.
h. Durerile musculare
Cauzele durerii musculare sunt adesea dificil de identificat. Cu toate acestea, dovezile sugerează că deficiența de vitamina D ar putea cauza durerile musculare. Într-un studiu mai vechi, s-a constatat că 71% dintre persoanele cu durere cronică au o deficiență a vitaminei D.
Receptorul de vitamina D este prezent în celulele nervoase numite nociceptori, care simt durerea. Această vitamină poate fi, de asemenea, implicată în căile de semnalizare a durerii din organism, care pot juca un rol în durerea cronică (53 Sursă de încredere).
Cauzele deficitului de vitamina D
Deși nu există o cauză unică pentru deficiența de vitamina D, riscul general poate fi mai mare ca urmare a anumitor condiții medicale sau din cauza stilului de viaţă. Unii dintre cei mai comuni factori de risc pentru deficitul de vitamina D sunt:
· Vârstă înaintată;
· Supraponderalitate sau obezitate;
· Lipsa lactatelor şi a peştelui din alimentație;
· Lipsa soarelui din cauza muncii de acasă, în ture de noapte sau locuirea în zone unde soarele nu este prezent pe tot parcursul anului;
· Având o boală cronică de rinichi, boală hepatică sau hiperparatiroidism;
· Având o stare de sănătate care afectează absorbția nutrienților, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă;
· Utilizarea anumitor medicamente care afectează metabolismul vitaminei D, cum ar fi statine și steroizi.
Excesul de vitamina D
Excesul de vitamina D, denumit și hipervitaminoză D, este o afecțiune rară, dar potențial gravă, care apare atunci când sunt prezente în organism cantități excesive de vitamina D.
Toxicitatea vitaminei D este de obicei cauzată de doze mari de suplimente de vitamina D – nu din cauza dietei sau de expunerea la soare. Asta pentru că organismul reglează cantitatea de vitamina D produsă de expunerea la soare și nici măcar alimentele suplimentate cu vitamina D nu conțin cantități mari de vitamina D.
Principala consecință a toxicității vitaminei D este acumularea de calciu în sânge (hipercalcemie), care poate provoca greață și vărsături, slăbiciune și urinare frecventă. Toxicitatea vitaminei D poate evolua spre dureri osoase și probleme ale rinichilor, cum ar fi formarea de pietre de calciu.
Surse de vitamina D
Următoarele tipuri de alimente sunt bogate în vitamina D:
· peştele gras;
· gălbenuşul de ou;
· cerealele îmbogățite cu vitamina D;
· lactatele;
· ficatul de vită;
Deoarece lumina soarelui este o sursă naturală de vitamina D, medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, să mergeți mai des în aer liber. Cu toate acestea, având în vedere efectele negative ale expunerii în exces la razele ultraviolete, este important să luați măsuri de precauție limitând timpul total petrecut la soare și utilizarea de protecție solară dacă este cazul.
Vitamina D pentru copii
O deficienţă de vitamina D în rândul copiilor poate duce la rahitism, risc ce poate apărea încă din perioada sarcinii. Cantitatea de vitamina D din laptele matern este direct proporțională cu cantitatea de vitamina D din organismul mamei, iar copiii hrăniți cu lapte praf pot fi feriți de această deficiență, laptele praf având o doză prestabilită de vitamina D.
Totodată o deficienţă de vitamina D în rândul copiilor, poate duce la dezvoltarea de probleme medicale grave, precum deformarea osoasă a membrelor, a toracelui, claviculei, a cutiei craniene şi a coloanei vertebrale. De asemenea, este afectată şi dantura acestora, precum şi scăderea rezistenţei în fata infecţiilor şi o dezvoltare psiho-motorie tardivă.
Utilizarea unui supliment alimentar precum Calciu + Vitamina D3 de la Sanvero, este indicat pentru menținerea sănătății sistemului osos. Datorita compozitiei sale, unde calciul este un component de bază al oaselor şi al dinţilor, care influenţează echilibrul electrolitic din organism, fiind un element de neînlocuit pentru numeroase funcţii vitale ale acestuia și vitamina D care contribuie la absorbţia normală a calciului și fosforului, la menţinerea concentraţiilor normale de calciu în sânge și la menținerea sănătății sistemului osos și dinților.
Mod de administrare: 1 comprimat filmat pe zi, după masa principală.
Surse:
1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-d-toxicity/faq-20058108#: ~: text=The%20main%20consequence%20of%20vitamin, the%20formation%20of%20calcium%20stones.
2. https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms#bottom-line
3. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792#: ~: text=The%20recommended%20daily%20amount%20of, for%20people%20over%2070%20years.
4. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-6152/cholecalciferol-vitamin-d3-oral/details/list-contraindications
5. https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d2-vs-d3
6. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/#: ~: text=În%20foods%20and%20dietary%20supplements, absorbed%20in%20the%20small%20intestine.
7. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
8. https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618
9. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-to-know-about-vitamin-d-and-mental-health
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6970300/
11. https://www.healthline.com/nutrition/depression-and-vitamin-d#connection
12. https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d2-vs-d3#TOC_TITLE_HDR_8
13. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/