vitamina D

Vitamina D trebuie luată zilnic

Dona11/12/2020

Un studiu publicat recent arată că aportul vitaminelor A și E din alimentație și suplimente și de vitamina D din suplimente este asociat cu o prevalență mai scăzută a infecțiilor respiratorii.

Specialiștii evidențiază faptul că alimentația joacă un rol esențial în prevenția a numeroase infecții deoarece ne susține sistemul imunitar, în timp ce malnutriția contribuie la creșterea morbidității și mortalității cauzate de aceste afecțiuni.

În plus, alimentația dezechilibrată, a omului modern, mereu pe fugă și tentat de fast-food, a crescut și prevalența inflamațiilor cronice și scăderea răspunsului imun la diferite virusuri. Asociația Americană de Nutriție subliniază că vitamina D, alături de vitaminele A, C și E are un rol important în prevenția afecțiunilor respiratorii. Așadar, nu trebuie să uităm să ne luăm zilnic suplimentul de vitamina D.

Nu există dovezi / studii medicale certe deocamdată care să susțină că vitamina D singură joacă un rol în prevenția COVID-19, însă există nenumărate alte studii care ne arată rolul vitaminei D în susținerea sistemului imunitar și bunei funcționări a organismului, deoareceeste esenșială pentru sănptatea oaselor, mușchilor și dinților. Are un rol important în absorbția intestinală a calciului și fosforului (deci în dezvoltarea sănătoasă și menținerea sistemului osos și a dinților), în buna funcționare a sistemului nervos și a sistemului imunitar. Deficiența de vitamina D este asociată cu autoimunitate crescută și un risc ridicat de infecții.

În plus, există studii care au constatat că pacienții cu COVID-19 au ceva în plus – un nivel scăzut de vitamina D în organism.

Trebuie să iei zilnic suplimente cu vitamina D

Da, o găsim în anumite alimente, precum anumite lactate și băuturi fortificate cu vitamina D, ouă, ulei de pește, pește gras (somon, macrou, sardine), dar să nu uităm că principala sursă de vitamina D este chiar organismul nostru care o secretă după expunerea prelungită directă la soare, fără creme speciale cu factor de protecție solară. Însă, realist vorbind, nu mai stăm la soare și dacă stăm, trebuie să folosim produe cu protecție ca să prevenim cancerul de piele.

Așadar, cea mai bună sursă rămân, în continuare, suplimentele alimentare.

Doza zilnică recomandată: copil sub 1 an – 8,5-10 µg/ zi ; copil peste 1 an și adult – 10 µg/ zi  (400 u.i).

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter