Vitamina C

Dona20/06/2022

Ce este vitamina C?

 

Încă din secolul al 18-lea, vitamina C a fost folosită in scop medicinal, in mod special pentru a trata sau pentru a preveni boli asociate cu deficienta de vitamina C, precum si scorbutul, care apare in urma unei abstinente totale de la alimente vegetale proaspete. Fiind un compus organic, organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, si de aceea este necesară o doză zilnică asigurată prin consumul de alimente care o conţin.
Ulterior, s-a descoperit ca ea este un nutrient esențial vieții. Solubila in apa, vitamina C este implicata in numeroase procese vitale desfășurate in organismul nostru, cum ar fi: producția de glucocorticosteroizi si de substanțe care permit transmisia influxului nervos, metabolismul glucozei, al colagenului (componenta principala din numeroase țesuturi), al acidului folic si al anumitor aminoacizi.
Vitamina C sau acidul ascorbic joacă un rol crucial în menținerea sănătății, având o multitudine de roluri în organism, de la controlul direct al cantităţii de hormoni suprarenali, neutralizarea radicalilor liberi până la reglarea nivelului de fosfolipide din organism. De asemenea Vitamina C este vitală pentru absorbția mineralelor în corp, ajuta la menținerea sănătății dentare, are rol de antioxidant şi are rolul de sintetizare al colagenului.

 

Ce rol are Vitamina C pentru organism

 

Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă ce susține nenumărate funcții esențiale al corpului, acestea fiind:
a. Vitamina C are un rol esențial în formarea colagenului, fără aceasta vitamină, corpul uman nu ar fi putut sintetiza colagenul, principala proteina a țesutului conjunctiv. Drept urmare, un deficit de vitamina C poate afecta pielea, tendoanele, ligamentele şi oasele.
b. Vitamina C este un antioxidant natural, deoarece moleculele sale reduc probabilitatea de apariție și limitează activitatea moleculelor de oxigen, care, în organism, creează un proces de oxidare.
c. Vitamina C joacă un rol în metabolizarea fierului, cuprului, a acizilor biliari, metabolizarea acidului folic și a anumitor aminoacizi.
d. Reduce șansele de apariție a bolilor cardiovasculare.
e. Are rol în distrugerea bacteriilor;
f. Ajuta la secreţia de anticorpi care să protejeze sistemul imunitar;
g. Stimulează interferonii, ce au rol în procesul de reglementare a sistemului imunitar;
h. Vitamina C ajuta la prevenirea nitrozaminelor;
i. Întârzie arterioscleroza;
j. Reduce frecventa crizelor de astm;
k. Previne metaplazie mucoasei gastrice şi acţiunii ulterioare cancerului;

 

Beneficiile vitaminei C pentru sănătate

 

În cazul vitaminei C, beneficiile sunt numeroase, acestea fiind:
· Întărirea imunităţii – datorită faptului că este un antioxidant puternic, ce întăreşte capacitatea naturală de protecţie a organismului. Astfel organismul cu ajutorul proprietăţii de antioxidant a vitaminei C poate preveni şi ajuta la tratarea răcelilor şi de asemenea joacă un rol important în reducerea simptomelor asociate răcelii;
· Boli cronice reduse – oferă protecţie împotriva radicalilor liberi, care sunt asociaţi cu un grad ridicat de apariție a multor boli cronice.
· Luptă împotriva hipertensiunii – ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi a presiunii sistolice a sângelui, având de asemenea şi rolul de dilatare al vaselor de sânge.
· Reduce factorii de risc ai bolilor cardiovasculare – reduce factorii de risc precum nivelul ridicat pentru colesterol LDL, colesterol HDL şi trigliceride;
· Previne deficienţa de fier – având totodată rolul de îmbunătăţire a absorbţiei fierului în organism. Vitamina C este recomandata persoanelor cu o deficienta de fier sub forma de alimente ori sub forma de suplimente alimentare;
· Reduce nivelul de acid uric din sânge – previne riscul apariţiei manifestărilor specifice gutei;
· Stimulează producţia de colagen – fiind o componentă esențială a multor țesuturi din organism;
· Stimulează memoria – scade riscul de apariție a demenței, datorită protecţiei pe care o oferă organismului împotriva stresului oxidativ de la nivelul creierului şi coloanei vertebrale;
· Îmbunătăţeşte vederea – încetineşte progresia degenerării maculare, ce este asociată cu pierderile de vedere;
· Reduce riscul manifestarilor cronice – restabileste echilibrul în organism dintre antioxidanti si radicalii liberi;
· Menţinerea elasticităţii pielii – datorită favorizării producţiei de colagen, vitamina C ajuta la menţinerea elasticităţii pielii;
· Controlul greutăţii – vitamina C ajuta la arderea grăsimilor şi ajuta la acumularea de masă musculară;
· Efect reparator asupra pielii – vitamina C contribuie la vindecare şi cicatrizarea rănilor datorită faptului că ajută la producţia de colagen;
· Contribuie la reglarea glicemiei – datorită efectelor benefice asupra organismului, poate ajuta la prevenirea diabetului;
· Scade nivelul de anxietate;
· Crește tonusul psihic;
· Îmbunătăţeşte starea de spirit;
· Are un rol protector asupra capacitații de gândire si de concentrare;

 

Dozele recomandate de vitamina C

 

Doza zilnică necesară si recomandată de vitamina C conform INS (Institutul National de Sănătate) este de 80 mg pentru un adult. In cazul sugarilor, copiilor si femeilor însărcinate doza recomandată de vitamina C poate fi diferită.
In tabelul de mai jos puteți regăsi valorile pentru toate categoriile de persoane.

Etapă a vieții Dozajul recomandat
0 – 6 luni 40 mg
7 – 12 luni 50 mg
Copii 1 – 3 ani 15 mg
Copii 4 – 8 ani 25 mg
Copii 9 – 13 ani 45 mg
Adolescenți 14 – 18 ani (băieți) 75 mg
Adolescenți 14 – 18 ani (fete) 65 mg
Adult (bărbat) 90 mg
Adult (femeie) 75 mg
Femeie însărcinata 85 mg
Femeie care alăptează 120 mg

În cazul unui fumător, dozajul de vitamina C trebuie suplimentat cu încă 35 de mg, dar nu mai mult de 2000 de mg pe zi. In perioadele in care nu avem acces la fructe si legume bogate în vitamina C este recomandata folosirea suplimentelor alimentare.
Carenta de vitamina C

 

Principalele semne ale carentei de vitamina C sunt:

· Piele uscată;
· Slăbiciune;
· Stare de oboseală;
· Dureri ale articulațiilor;
· Dureri musculare;
· Gingivita;
· Apatie;
· Anxietate;
· Cicatrizare deficitara a rănilor;
· Edeme;
· Oboseală;
· Pierderi în greutate;
· Sângerări nazale;
· Par uscat şi fragil;
· Învinețire rapidă a pielii după lovituri;
· Anemie;
· Scorbut;

Printre factorii de risc ce favorizează deficienţa de vitamina C, sunt:

· Persoanele fumătoare;
· Dietele extreme;
· Femeile însărcinate şi care alăptează;
· Persoanele dependente de droguri;
· Persoanele dependente de alcool;
· Persoanele în vârstă;
· Diabetul de tip 1;
· Alimentație bogata in produse alimentare procesate;
· Tulburări ale tractului gastro-intestinal (bolile inflamatorii intestinale).

O deficienta de vitamina C netratata, poate cauza dificultăți in respirație, convulsii, febra sau scorbut, deși ultima este rar întâlnita in zilele noastre, fiind prezenta mai mult in tarile africane din cauza malnutriției. Deficitul de vitamina C în cazul sugarilor poate produce iritabilitate, durere la mișcare, încetinirea dezvoltării normale si chiar anemia sau anorexia.

 

Excesul de vitamina C

Administrarea unei doze ridicate de vitamina C poate provoca diaree, greaţa şi crampe stomacale. În cazul persoanelor cu hemocromatoza, care determină organismul să stocheze o cantitate de fier în exces, dozele mărite de vitamina C pot agrava supraîncărcarea cu fier şi ar putea deteriora ţesuturile corpului. Consumul excesiv de vitamina C poate fi de asemenea asociat cu formarea pietrelor la rinichi.

În funcţie de categoria de vârstă, limita maximă admisă de vitamina C diferă de la o categorie la alta, precum:
Etapă a vieții Limita superioară
Copii 1 – 3 ani 400 mg
Copii 4 – 8 ani 650 mg
Copii 9 – 13 ani 1,200 mg
Adolescenți 14 – 18 ani 1,800 mg
Adulți 2,000 mg

 

Surse de vitamina C

Surse naturale de vitamina C

Cele mai bogate alimente în vitamina C sunt legumele şi fructele proaspete, odată ce sunt gătite acestea își pierd o bună parte din cantitatea de vitamina C pe care o deţin.

Printre legumele cu un conţinut important de vitamina C se numără:

 ardeii iuți roșii și verzi;
 ardeii grași;
 pătrunjelul și cimbrul;
 legumele verzi cu frunze (spanac, creson de gradina, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli etc.);
 conopida;
 usturoiul;
 cartofii;
 morcovii;
 sparanghelul;

Fructele care se remarcă printr-un conţinut bogat de vitamina C sunt:

 fructele de kiwi;
 fructele de papaya;
 clementinele;
 portocalele;
 grapefruitul;
 căpșunile;
 pepenele galben;
 coacăzele negre;
 fructele de guava;
 prunele;
 caisele;
 piersicile;
 cireșele;
 ananasul;
 fructul pasiunii;
 lămâia verde;
 mango;
 zmeura;
 strugurii;

Suplimente alimentare cu Vitamina C pentru copii şi adulți

În anumite situații nu avem posibilitatea de a consuma suficiente legume si fructe, fiind astfel recomandat sa apelam sa suplimentele de vitamina C. De asemenea este foarte importanta respectarea recomandărilor din prospectul suplimentului alimentar ori în urma unui consult de specialitate.

Având o dieta echilibrata si sănătoasă în corelație cu un stil de viaţă echilibrat aportul zilnic necesar de vitamina C poate fi asigurat. În eventualitatea sesizării unor simptome comune deficientei de vitamine, contactați medicul dumneavoastră.
Vitamina C din suplimentul alimentar Sanvero – Concentrat de Vitamina C şi Cătină este o resursă esențială corpului în menținerea sănătății şi a imunității, precum şi în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, reducerea extenuării și a oboselii, funcționarea normală a sistemului nervos, formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a pielii, dinților, gingiilor, ligamentelor și a sistemului osos, crește absorbția fierului.

Cătina albă (Hippophae rhamnoides) este un arbust de la care, în scopuri medicinale, se folosesc fructele mature. Fructul de cătină conține vitamina C, alături de alte vitamine precum vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K și minerale ca fosfor, calciu, potasiu, magneziu, fier, sodiu. Această compoziție complexă face ca fructul de cătină să își găsească utilizarea în preparate
Fitofarmaceutice. Mod de utilizare: copii între 3 și 12 ani – 10 ml (o lingură) zilnic; adulți – câte 10 ml (o lingură) de 1-2 ori pe zi.

 

Surse:
1. https://medlineplus.gov/ency/article/002404.htm
2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030
3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/benefits-vitamin-c/faq-20058271
4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1001/vitamin-c-ascorbic-acid
5. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/
6. https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-vitamin-c

 


Aboneaza-te la Newsletter