
Virusul herpes simplex (HSV)
Dona07/04/2022La nivel mondial, infecția cu herpes simplex HSV este frecvent întâlnită în jurul oamenilor. Herpesul cauzează răni sau vezicule la nivelul organelor genitale și cavității orale. Există 2 tipuri de HSV: HSV-1 care se transmite în mod obișnuit prin contact oral și cauzează infecții la nivelul gurii sau în jurul acesteia determinând astfel apariția herpesului oral, rar herpes genital; HSV-2 se transmite pe cale sexuală și cauzează apariția herpesului genital. Dacă o persoană este infectată cu HSV, aceasta va avea virusul în organism tot restul vieții chiar dacă nu va prezenta niciodată simptome.
Cu toate acestea, există tratamente care ajută la reducerea simptomelor neplăcute și la scăderea recurențelor. O bună gestionare a tratamentului simptomatic este importantă pentru a reduce riscul de transmitere a virusului.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății în jur de 67% din populație este infectată cu HSV-1 și 13% cu HSV-2, majoritatea oamenilor prezentând anticorpi anti-HSV. Herpesul genital afectează mai des femeile deoarece capacitatea de transmitere a virusului este mai mare de la bărbați la femei. Manifestările clinice sunt esențiale pentru stabilirea diagnosticului infecției HSV. Cea mai bună metodă de confirmare a acesteia este detectarea rapidă a HSV-ADN în produsele recoltate din leziuni.
Cum ne infectăm și transmitem virusul?
HSV-1 se transmite în general prin contactul direct cu rănile active, salivă, suprafețe din interiorul sau din jurul cavității orale infectate cu virus. Există posibilitatea transmiterii virusului chiar și în absența manifestărilor clinice. În cazuri rare, HSV-1 poate fi transmis prin contact oral-genital și determină apariția herpesului genital.
HSV-2 se transmite în timpul actului sexual, prin contact cu suprafețele organelor genitale, anale, pielea, rănile active sau fluidele persoanei pozitive. Ca și în cazul herpesului oral, herpesul genital poate fi transmis și în absența simptomelor, chiar dacă pielea are un aspect normal. Ambele tipuri de virus pot fi transmise de la mamă la nou-născut.
Semne, simptome și complicații
Infecțiile herpetice pot fi simptomatice sau asimptomatice. De obicei, simptomele reflectă tipul de virus cu care sunteți infectați. Odată ce ați fost infectat, virusul va rămâne permanent în celula nervoasă. Acesta, din când în când, se poate reactiva și cauza simptome specifice. Unele persoane observă reactivarea virusului în timpul perioadelor stresante, menstruației, febrei, expunerii excesive la soare sau altor afecțiuni. Simptomele pot persista în medie 8-10 zile pentru ambele tipuri de herpes.
HSV-1
Herpesul oral este caracterizat de vezicule dureroase sau răni deschise (ulcere) orofaciale. HSV-1 poate cauza și infecții la nivelul genital dar mult mai rar. Înainte de apariția acestor răni, poate fi simțită o senzație de furnicături, mâncărimi sau arsuri în locul care urmează a fi afectat. Gingevomastita și faringita sunt cele mai frecvente manifestări clinice ale infecției primare. Foarte rar, HSV-1 este asociat cu apariția infecțiilor oculare (keratoconjuctivită) caracterizate de secreții oculare nepurulente, erupție veziculară a pleoapelor și ulcerație corneană. Acest lucru se întâmplă când este atinsă o veziculă activă și apoi imediat ochiul. Pacienții care suferă de eczemă pot dezvolta o formă mai gravă numită eczema herpeticum. Această formă este caracterizată de apariția unor porțiuni crăpate și sângerânde suprainfectate cu virusul herpetic.
HSV-2
Herpesul genital poate avea simptome ușoare care trec neobservate. Uneori simptomele pot fi severe caracterizate de febră, dureri de cap, ganglioni limfatici umflați. Leziunile veziculo-ulcerative sunt localizate pe vulvă, vagin, cervix la femei, penis la bărbați, precum și în regiunile perianală sau anală. Simptomele pot recidiva, dar adesea sunt mai puțin severe decât cele inițiale. Un rol foarte important în manifestarea și recidivarea acestora îl are sistemul imunitar. Persoanele HIV pozitive au o probabilitate mai mare de a se infecta cu HSV și îl pot transmite mai ușor altora. Astfel, persoanele imunodeprimate vor dezvolta manifestări clinice mai severe. Meningismul și meningita aseptică sunt complicațiile herpesului genital, rar dezvoltate. Mamele cu leziuni active în cursul travaliului pot transmite infecția nou-născutului (herpes neonatal). Aceștia se infectează prin contactul direct cu secrețiile. Cu toate că acest lucru se întâmplă rar, consecințele neurologice asupra nou-născutului pot fi serioase (microencefalie, hidroencefalie și corioretinită). O altă complicație rar întâlnită este infecția HSV diseminată. Aceasta se manifestă prin vezicule multiple pe suprafețe extinse ale corpului și se întâlnește în etapele incipiente ale bolii. Sarcina poate predispune la infecții viscerale diseminate.
Reguli importante de urmat
- Este interzis să atingeți o rană activă dacă nu vă spălați imediat pe mâini. De fiecare dată când o sa faceți acest lucru o să creșteți riscul de a transmite virusul altor persoane. De asemenea, suprafața mâinilor este colonizată de multe bacterii care vor încetini procesul de vindecare a rănilor.
- Nu spălați agresiv zonele afectate. Acest lucru va irita și mai mult pielea deja fragilă și nicidecum nu va ajuta să scăpați de infecție.
- Dacă aveți herpes oral, evitați orice contact oral cu alte persoane (atingeri, săruturi) și nu împărtășiți obiectele personale care au intrat în contact cu saliva (căni, sticle, rujuri, balsam de buze etc.).
- Dacă aveți herpes genital, este interzis contactul sexual în perioada în care aveți semne active și sunteți contagios. Luați în calcul că prezervativele scad riscul transmiterii herpesului dar nu asigură o protecție completă.
- Spălați-vă pe mâini înainte și după aplicarea cremelor antivirale sau a oricărui alt tratament.
- Nu purtați haine strâmte care ar irita mai mult zonele afectate în cazul herpesului genital.
- Evitați mâncarea și băuturile acide care pot irita pielea sau mucoasa orală.
Tratamentul simptomatic
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente antivirale și imunomodulatoare pentru a veni în ajutorul procesului de vindecare. Acest proces poate fi mai scurt, iar agravarea simptomelor va fi mai puțin probabilă. Unul dintre cele mai importante sfaturi este să începeți tratamentul imediat, cu cât mai târziu îl începeți cu atât mai mult va dura vindecarea. Există multe metode pentru a micșora durerea și disconfortul simțit:
- aplicarea compreselor calde sau reci la fiecare 4 ore;
- pasta din bicarbonat și apă ajută la uscarea leziunilor și micșorarea senzației de mâncărime;
- acidul acetic diluat cu apă (1:3) aplicat direct pe răni (efect antiinflamator);
- gelul cu aloe vera accelerează procesul de vindecare;
- balsamuri pe bază de lămâie și-au demonstrat efectul inhibitor asupra HSV;
- uleiuri esențiale diluate (ulei esențial de eucalipt, ceai verde, mentă, rozmarin, busuioc).
Rolul sistemului imunitar
Sistemul imunitar este un ansamblu complex de celule, molecule, glande și organe care lucrează pentru a se apăra de virusuri, bacterii și paraziți. O imunitate puternică este capabilă să diferențieze agenții patogeni de țesuturile sănătoase și să îi elimine din organism atunci când este posibil. Unul dintre principalele instrumente cu care organismul luptă cu agenții patogeni sunt anticorpii. Este esențial să ajutăm imunitatea cu un regim alimentar bogat în vitamine, minerale și aminoacizi, necesari în sinteza acestor anticorpi. La fel de importante sunt greutatea optimă, evitarea stresului, renunțarea la fumat sau alte obiceiuri nocive, echilibrarea somnului. O imunitate slăbită, numită imunodeficiență, este descrisă de senzație de oboseală nejustificată, infecții repetate, reacții alergice, vindecarea lentă a rănilor, apatie și altele.
Persoanele care administrează suplimente alimentare pe bază de L-lysine (lizină) se confruntă mai rar cu reapariția herpesului. L-lysine este un aminoacid esențial care participă la sinteza proteinelor. Hormonii proteici stabilizează funcțiile de bază ale organismului, cum ar fi somnul și metabolismul. Acești hormoni (insulina, melatonina și hormonii de creștere) sunt compuși din sute de mii de lanțuri de aminoacizi. Celulele din corpul uman sunt în mod constant descompuse și refăcute. Prin urmare, pentru a produce noi hormoni, organismul are nevoie de aminoacizi precum lizina. Anticorpii, care ajută organismul să lupte împotriva virusurilor și a infecțiilor, sunt compuși din proteine.
Enzimele, care ajută la toate procesele organismului, inclusiv la digestie, sunt, de asemenea, alcătuite din aceste proteine. Lizina este folosită pentru a crea colagen, principala proteină structurală a pielii. Astfel, acest aminoacid are un rol important în sinteza structurilor proteice esențiale mai ales sistemului imunitar. Cantitatea recomandată de lizină este 1g pe zi. În cazurile herpesului activ se poate crește dozajul la 3g pe zi. Organismul uman nu poate sintetiza aminoacizii esențiali, astfel, o dietă echilibrată reprezintă sursa principală de lizină.
Această dietă trebuie să fie bogată în pește, ouă, legume și fructe (avocado, caise deshidratate, sfeclă), alune, humus. De asemenea, dieta alimentară trebuie să fie săracă în surse de arginină. Arginina scade absorbția lizinei în organism.
Atunci când dieta alimentară este săracă în nutrienți, o sursă alternativă de vitamine și minerale o pot avea suplimentele alimentare. Acestea ne ajută să completăm necesarul organismului atunci când există un deficit. Pentru a sprijini imunitatea în lupta cu virusul herpetic puteți face cure de tratament cu SunVita Gold.
Acesta este un supliment alimentar bogat în cele mai importante substanțe necesare organismului uman pentru o funcționare sănătoasă. Se administrează 1 comprimat/zi dimineața, minim 3 luni de zile, 2 cure pe an, în special în perioada de iarnă-primăvară când adesea ne confruntăm cu o lipsă de vitamine. Dacă aveți constant o imunitate scăzută puteți alterna suplimentele alimentare care au compoziții diferite odată la câteva luni, la alegerea dumneavoastră sau la recomandarea medicului/farmacistului.
Surse:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus
https://www.healthline.com/health/herpes-simplex#causes
https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/home-remedies-for-herpes#herbs-oils-and-other-topicals
https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-a-cold-sore-fast#treatments
https://www.healthline.com/health/lysine-foods
https://www.medicalnewstoday.com/articles/151739#causes
https://www.nhs.uk/search/results?q=herpes%20simplex
https://www.nhs.uk/conditions/genital-herpes/