Vine sezonul virozelor. Ce ne facem ?

Dona03/10/2019

Virozele sau infecțiile respiratorii sunt acel bau-bau care ne vizitează periodic, orice am face. Așadar, să începem prin a ne repeta în gând de mai multe ori, că anual apar zeci de astfel virusuri și, cei mai mulți dintre noi, ne și confruntăm cu ei asimptomatic sau cu simptome ușoare.

Există grupurile de risc – gravide, pacienți cronici, copii și vârstnici care au risc mai ridicat de face complicații. Însă nu este cazul să ne alarmăm. Vorbim de viroze de sezon, nu de afecțiuni rare. Avem nevoie să ne întâlnim periodic cu diferiți germeni pentru a ne menține antrenat sistemul imunitar. Altfel soldățeii noștri ar muri complet de plictiseală și le-ar slăbi forțele, căci nu ar mi avea cu cine să se antreneze.

Așa cum vaccinurile ne conferă imunitate, și fiecare întâlnire cu virusurile de sezon ne ajută să ne creăm anticorpi. Există vaccin antigripal anual, recomandat persoanelor din grupurile de risc și nu numai. Deși neplăcut, vaccinul este o opțiune mai bună pentru acești pacienți pentru a evita complicațiile. Un bolnav cronic, cu o afecțiune cardiovasculară sau un diabet complicat, are riscul crescut de a face complicații care pot conduce chiar la deces. În cazul lor, banala gripă de sezon poate deveni riscantă și necesita tratament prelungit sau complex.

Trusa de acasă pentru virozele de sezon

Avem nevoie de un antitermic, un analgezic, vitamina C și, desigur, un termometru bun, funcțional. Tabletele cu ibuprofen sau paracetamol sau aspirină ne vor ajuta nu doar să reducem durerea, ci și eventuala febră și disconfortul fizic. Pastilele și dropsurile ne vor ajuta să trecem mai ușor pentru durerile de gât. Mierea, propolisul pot fi adjuvante foarte benefice în această perioadă, deoarece ne vor ajuta să ne refacem mai ușor. Puteți să luați în calcul și necesitatea unor sprayurile nazale cu ingrediente naturale sau care sunt testate să ne protejeze mucoasa.

Există produse multi-simptom, însă atenție! Când calculăm cantitatea de substanță medicamentoasă luată într-o zi, verificăm cantitățile și în produsele multi-simptom. Este foarte ușor să depășim doza zilnică de paracetamol sau ibuprofen, de exemplu. Nici nu ne dăm seama.

Nu luăm antibiotice, nu luăm banalul și prea uzitatul algocalmin (care nu ar trebui să se mai elibereze fără rețetă!). Antibioticele sunt complet inofensive în relația cu virusurile, nu ajută deloc. În schimb, cresc rezistența unor germeni la substanța activă. Adică, pierdem foarte mult pe termen lung! Consumul abuziv și cel prea frecvent de antibiotice au generat apariția unor germeni și bacterii extrem de rezistente la tratament și, mai ales, a infecțiilor nozocomiale (intraspitalicești).

Ne tratăm acasă sau mergem la medic?

Da, dacă nu prezentăm simptome severe și nu avem afecțiuni grave (cardio-respiratorii, de exemplu sau un risc crescut de infecții pentru diabetici sau prematuri). Chiar și gravidele se pot trata acasă (în sarcină fiind recomandat ca antitermic și analgezic mai degrabă paracetamolul, aspirina fiind nerecomandată după săptămâna 28). Mâncăm echilibrat, de toate, dar mai multe legume și citrice. Bem cât mai multă apă și ceai (cu precauții la gravide, deloc la copii). Ne odihnim din plin, căci somnul ne ajută organismul să se refacă mai repede. Facem mișcare, chiar dacă ne simțim obosiți sau avem dureri de mușchi.

Chiar dacă avem febră, dacă o ținem sub control cu antitermic, atunci să ne așteptăm să treacă în câteva zile. Însă ne adresăm medicului sau farmacistului dacă după câteva zile constatăm că: nasul este mai înfundat, gâtul mai roșu și mai încărcat, febra înaltă și nu cedează mai ușor, avem probleme de respirație, tusea este diferită (și nu în sens bun).

În destule situații, pe fondul scăderii sistemului imunitar cauzată de un virus, organismul mai capătă un alt germen, de exemplu o bacterie, sau viroza se agravează. Dacă suntem atenți la semnalele pe care ni le dă organismul, atunci nu vom acționa cu întârziere. În fond, cui îi place să stea bolnav și să se îndoape cu medicamente, nu?


Aboneaza-te la Newsletter