
Verucile genitale
Dona08/05/2023CE SUNT VERUCILE GENITALE
Verucile genitale sau condiloamele acuminate sunt leziuni ce afectează zona genitală. Sunt una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Verucile genitale sunt produse de Papilomavirsul uman sau HPV. Se cunosc peste 200 de tulpini de HPV, însă numai câteva sunt responsabile de apariția verucilor genitale (restul produc veruci cutanate). Cu toate că numărul acestor tulpini este redus, ele asociază un risc oncogen crescut, fiind responsabile de dezvoltarea cancerului de col uterin, penian, de cavitate bucală sau laringean.
Verucile genitale afectează toate grupele de vârstă, însă sunt mai frecvente între 20 și 30 de ani. Perioada de incubație este variabilă, de la câteva săptămâni până la câteva luni. Nu toți pacienții dezvoltă leziuni. Persoanele cu un sistem imun competent nu dezvoltă veruci genitale, celulele imune fiind capabile să lupte cu virusul. Cei mai mulți pacienți devin negativi după câțiva ani de la momentul contaminării. Pacienții cu sistem imun slăbit sau fumătorii dezvoltă mai frecvent veruci genitale.
Transmiterea se realizează prin: contact sexual (oral, genital, anal) sau prin contact direct cu leziunile vizibile clinic.
Verucile genitale sau condiloamele acuminate se manifestă prin leziuni de culoarea tegumentului, brune sau roz, cu suprafață neregulată (cu aspect de “conopida”), ce afectează mucoasa genitală și tegumentul adiacent. Datorită macerației locale (umidității crescute) uneori pot avea un aspect albicios. La bărbați se localizează la nivelul glandului, santului balano-prepuțial, teaca penisului sau scrot. La femei sunt localizate vulvar, la nivel vaginal sau la nivelul colului uterin. De asemenea, leziunile se pot dezvolta la nivelul mucoasei bucale sau anale. În general sunt asimptomatice, însă pot asocia senzație de mâncărime, arsură sau durere.
Condiloamele plane ale colului uterin, sunt o categorie specială de veruci genitale. Ele afectează colul uterin. Sunt dificil de observat în timpul unui control ginecologic de rutină. Au potențial oncogen (cancerigen).
TIPURI DE NEGI
De vină pentru apariția verucilor este virusul papillomavirus (HPV). Se poate ca virusul să se transmită prin contact direct de la un om la altul, dar și atunci când două persoane intră în contact cu o suprafață comună, așa cum este cazul unei mese sau a podelei. Chiar dacă mai mult de jumătate dintre negi dispar fără să fie nevoie de vreun tratament, după aproximativ doi ani, este bine să aveți în vedere faptul că aceste veruci sunt contagioase. Există riscul ca ele să se răspândească și către alte zone ale corpului sau către alte persoane, motiv pentru care este esențial să fie tratate imediat ce apar.
Verucile vulgare și verucile plantare sunt întâlnite cel mai adesea, acestea apărând în special la nivelul degetelor, al palmelor, al brațelor și al picioarelor. Se manifestă sub forma unor umflături, având o suprafață dură.
Negi plantari
Negii sau verucile care apar la nivelul picioarelor poartă denumirea negi plantari și se formează exclusiv pe tălpi. În situația în care aceste veruci plantare nu sunt tratate corespunzător și la timp, pot ajunge să devină neplăcute din punct de vedere al aspectului și să provoace dureri celor mai mulți dintre pacienți. În zona tălpilor, acolo unde apar negii plantari, este exercitată o presiune mai mare de către greutatea corporală. De asemenea, există și posibilitatea apariției negilor interdigitali. Verucile plantare nu sunt neapărat proeminente, crescând mai mult în profunzime. În afară de durere, pot să creeze și disconfort în timpul mersului. Ca particularitate, negii plantari prezintă un punct negru, de dimensiuni foarte mici, în mijlocul fiecaruia dintre punctele solzoase.
Negi genitali
Negii genitali pot să apară pe organele genitale sau în zona acestora, chiar și în interiorul vaginului sau al colului uterin. De asemenea, negii genitali pot să apară și în zona anusului, atât în cazul femeilor cât și cel al bărbaților. Negii genitali se manifestă sub forma unor umflături de dimensiuni mici, care au culoarea pielii. Pot fi atât de mici încât abia se pot observa, sau pot avea un aspect similar conopidei. Există posibilitatea ca în cazul unora dintre pacienți, negii genitali să nu fie însoțiți de simptome. Atunci când simptomele există, acestea pot să includă disconfort și mâncărime la nivelul zonei genitale, chiar și sângerări în timpul contactului sexual.
Tratarea negilor genitali se realizează cu ajutorul crioterapiei și folosind creme topice, așa cum este cazul celor pe bază de imiquimod și podofixol. Se poate ca medicul să recomande Zyclara, Condylox sau Aldara, creme ce pot fi aplicate chiar de pacienți. În situația în care este nevoie de tratamente intense, ca de exemplu cel cu acid tricloracetic, este necesar ca acestea să fie administrate de către un medic specialist. Este foarte important să nu folosiți medicamente recomandate pentru alte tipuri de negi, eliberate fără prescripție medicală, pentru că nu sunt compatibile cu sensibilitatea din zona genitală. În situația pacienților cu negi de dimensiuni mari și care persistă, se poate să fie nevoie de tratament cu laser sau de intervenție chirurgicală.
Măsuri de prevenție pentru evitarea negilor genitali
Cea mai sigură alternativă pentru prevenirea negilor genitali este să evitați orice fel de contact sexual, însă riscurile pot fi reduse considerabil atunci când folosiți prezervativul. Pentru a vă proteja împotriva tulpinilor HPV, cea mai des întâlnită cauză a apariției negilor genitali, există opțiunea vaccinării. Medicii recomandă acest vaccin atât pentru fete cât și pentru băieți, aproximativ din jurul vârstei de 11 – 12 ani. De asemenea, pentru prevenirea apariției negilor genitali, vaccinul poate fi administrat și la persoane care nu au împlinit încă 26 de ani.
Veruci periunghiale
Verucile periunghiale apar și se dezvoltă în jurul unghiilor sau sub unghii, atât la degetele de la mâini cât și la cele ale picioarelor. Se poate ca verucile perunghiale să afecteze creșterea normală a unghiilor și să provoace dureri. În timp, pot să apară anumite deformări iar senzația de disconfort poate să crească. Verucile din jurul unghiilor sau de sub unghii pot să fie de dimensiuni foarte mici, însă există posibilitatea să se răspândească și în grupuri. Această afecțiune apare în special în situația persoanelor care obișnuiesc să își muște unghiile în mod constant. Verucile periunghiale nu provoacă mâncărimi, dar sunt inestetice.
Veruci filiforme
Verucile filiforme sunt cele care apar în zona gurii sau a nasului, dar sunt și situații în care pot să apara la nivelul gâtului sau sub bărbie. Aceste veruci au culoarea pielii, sunt de dimensiuni mici, având forma unor excrescențe subțiri care atârnă.
CAUZELE APARIȚIEI NEGILOR GENITALI
Negii genitali reprezintă principalul semn al unei infecții frecvente cu transmitere sexuală, cauzată de un virus numit Virus Papiloma Uman (HPV). Negii vaginali cauzați de HPV se mai numesc condiloame acuminante
Acest virus se transmite prin contact direct cu pielea unei persoane infectate, dar poate fi transmis și de la o persoană la alta în timpul sexului vaginal sau anal.
În cazul în care negii sunt situați intern (în interiorul vaginului sau anusului), aceștia pot fi greu de observat. De asemenea, multe persoane care sunt infectate cu o tulpină HPV, care provoacă veruci genitale, nu vor dezvolta alte simptome.
Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. Infecția cu HPV este deosebit de periculoasă pentru femei, deoarece unele tipuri de HPV pot provoca, de asemenea, cancer de col uterin și vulvă.
SEMNE ȘI SIMPTOME
Negii genitali (condilioamele genitale) pot apărea sub forma unei singure erupții sau în grup.
Simptomele includ:
– una sau mai multe excrescențe (noduli mici), de culoarea pielii sau gri, care nu provoacă durere și se regăsesc deseori în jurul penisului, anusului sau coapselor;
– mâncărime sau sângerare din organele genitale sau din anus;
– modificarea fluxului de urină.
În cazul în care negii sunt situați intern (în interiorul vaginului sau anusului), aceștia pot fi greu de observat. De asemenea, multe persoane care sunt infectate cu o tulpină HPV, care provoacă veruci genitale, nu vor dezvolta alte simptome.
Este posibil ca negii genitali la femei și bărbați să apară după chiar câteva săptămâni de la debutul infecției.
Negii genitali nu sunt întotdeauna vizibili pentru ochiul uman. Ei pot fi de dimensiuni foarte mici. Vârful negilor se poate simți neted și ușor la atingere. Aceștia pot apărea ca un grup de negi sau individuali.
Negii genitali pot apărea, de asemenea, pe buzele, gura, limba sau gâtul unei persoane care a avut contact sexual oral cu o persoană infectată.
Chiar dacă nu puteți observa cu ochiul liber negii genitali, aceștia pot provoca în continuare simptome, în procent scăzut, precum:
– secreții vaginale;
– mâncărime;
– sângerare.
Dacă negii genitali se răspândesc sau se măresc, starea cauzată poate fi foarte inconfortabilă, mai ales dacă este vorba despre verucile anale.
CUM SE POT DIAGNOSTICA NEGII GENITALI
Verucile genitale sunt, în general, diagnosticate printr-un examen vizual. Medicul dvs. poate aplica o soluție pe baza de oțet pentru a determina negii mai mici să devină albi și mai evidenți.
FACTORII DE RISC
Pentru orice persoană activă sexual există riscul de a contracta HPV. Cu toate acestea, verucile genitale sunt mai frecvente pentru persoanele care:
– au vârsta sub 30 de ani;
– fumează;
– au un sistem imunitar slăbit;
– sunt copii ai unei mame care a avut virusul în timpul nașterii.
METODE DE PREVENIRE
Dacă sunteți o persoană activă sexual, este indicat să urmați acești pași pentru a preveni apariția sau răspândirea HPV, verucilor genitale și altor boli cu transmitere sexuală:
– folosiți prezervativul;
– efectuați vaccinul HPV;
– testați-vă regulat pentru infecțiile cu transmitere sexuală;
– urmați tratamentul recomandat de doctorul dvs pentru bolile cu transmitere sexuală;
– informați-vă partenerii sexuali în cazul în care ați fost diagnostică cu o infecție cu transmitere sexuală.
Consultați un medic urolog sau ginecolog dumneavoastră sau partenera dvs. dezvoltați umflături (negi) în zona genitală sau dacă:
– aveți o scurgere anormală din penis sau din vagin;
– aveți arsuri, dureri sau sângerări când urinați sau în timpul actului sexual;
– partenerul este diagnosticat cu veruci genitale sau prezintă unele dintre simptome.
Este greu de determinat momentul în care o persoană nu mai este contagioasă, deoarece nu există teste de sânge concludente. De cele mai multe ori, infecția cu HPV dispare în decurs de 2 ani de la infectare.
Simptomele apar, de obicei, la 2 până la 3 luni de la infecție. Simptomele care pot apărea cu verucile genitale includ iritarea și roșeața.
TRATAMENTUL NEGILOR GENITALI
Deși este posibil să dispară de la sine, există o varietate de tratamente pentru condiloamele genitale.
Tratamentul cel mai eficient împotriva negilor genitali este cel medicamentos, conform studiilor. Cu toate acestea, este esențial să discutați cu medicul ginecolog despre cazul dvs. deoarece există anumite medicamente care sunt interzise în timpul sarcinii sau în cazul altor condiții medicale.
Există și alte metode de tratare, printre care:
– inghețarea locală a zonei afectate;
– intervenție chirurgicală cu ajutorul unui laser.
De obicei, intervențiile chirurgicale se utilizează numai pentru negii mari care nu răspund la medicamente sau la alte metode de îndepărtare.
Timpul de recuperare de la prima apariție al verucilor genitale variază în funcție de mărimea și locația acestora pe corp, precum și de metoda de tratament utilizată. De exemplu:
– pentru înghețarea zonei afectate – aproximativ 1-3 săptămâni;
– pentru îndepărtarea cu laser – aproximativ 2-4 săptămâni.
Când negii din zona intimă sunt vizibili, orice activitate sexuală trebuie evitată pentru a preveni transmiterea bolii. Partenerii pot fi infectați atât prin contact sexual, cât și prin atingerea (contactul) cu o zonă afectată. Dacă sunteți o persoană asimptomatică, folosirea constantă a prezervativelor din latex este cea mai bună metodă de a vă proteja partenerul de contractarea virusului HPV.
Reapariția verucilor genitale este frecventă și se vede cel mai adesea în primele trei luni în care urmați tratamentul. Între 20% și 50% dintre oameni se confruntă cu reapariția verucilor. Cu toate acestea, pe măsură ce un pacient nu prezintă simptome de reapariție a acestor veruci, probabilitatea de reapariție scade.
Evitarea oricărui contact sexual este singura modalitate sigură de a preveni negii genitali, dar folosirea prezervativului poate reduce riscul. Vaccinul numit Gardasil oferă protecție împotriva tulpinilor HPV care reprezintă de cele mai multe ori cauza negilor genitali. De asemenea, acest vaccin oferă protecție împotriva diferitelor tulpini HPV care cauzează cancerul de col uterin. Vaccinul este recomandat pentru băieți și fete începând cu vârsta de 11 sau 12 ani și diferite alte grupuri de persoane cu vârstă până la 26 de ani.
Majoritatea complicațiilor cauzate de verucile genitale se produc la femeile gravide. Negii pot deveni mai mari în timpul sarcinii. Acest lucru poate duce la dificultăți la urinare sau la nașterea copilului. În plus, verucile pot fi transmise copilului în cazuri rare. Dacă se formează negi în zona aparutului respirator al bebelușului, aceasta poate pune viața în pericol, deoarece poate inhiba capacitatea de a respira.
Bibliografie:
www.cdc.gov/hpv/prevention.html