Verificați produsele dermato-cosmetice ca să nu conțină mercur

Dona08/07/2019

Comerțul online crește și este tentant să cumpărăm orice produse de frumusețe cu livrare rapidă sau poate chiar cu un cost mai mic, care vin de oriunde din lume. Însă trebuie să fim conștiente de riscurile la care ne expunem achiziționând produse care nu au fost supuse unui control sau produse falsificate.

Când achiziționăm orice astfel de produs trebuie să verificăm cu atenție toate ingredientele, ceea ce este destul de dificil la achiziționarea anumitor produse online. De ce? Pentru siguranța noastră per termen scurt și lung. Pielea absoarbe o mulțime de substanțe, și cum avem tendința să folosim multe creme, loțiuni, săpunuri și produse de machiaj, este în interesul nostru să verificăm că produsele de frumusețe și îngrijire pe care le folosim nu conțin anumite substanțe toxice, parabeni, metale grele precum plumb și mercur. Inclusiv rimelul folosit zi de zi poate conține substanțe toxice pe care le absorbim și depozităm încet încet în organism. Dermatologi ne mai avertizează să verificăm și alte substanțe precum:

– eozina care este interzisă în Europa și Statele Unite ale Americii, dar folosită în Asia și
– PPD (sau parafenilendiamina) o substanță cu potențial alergenic ridicat, prezentă în vopseluri de păr închise la culoare (precum henna neagră).

Mercurul poate fi trecut ca atare, sau sub alte forme, de exemplu tiomersial sau clorura de mercur sau metilmercur în creme, produse și loțiuni cosmetice, în special cu efect de anti-îmbătrânire sau cele pentru albirea tenului. Autorități din alte state au avertizat legat de astfel de articole care sunt produse în țări latine, din Asia (China, în special), Africa și Orientul Mijlociu.

Prezența mercurului în cosmetice a determinat peste 100 de state acum câțiva ani să înceapă demersurile limitării acestui ingredient pentru siguranța consumatorilor. În Statele Unite ale Americii există reglementări care interzic existența oricărei forme de mercur în produsele de frumusețe și îngrijire, iar FDA, autoritatea federală verifică periodic produsele și avertizează consumatorii privind riscurile la care se pot expune.

Pericolele intoxicației cu mercur

Mercurul prezintă riscuri mari pentru sănătate în caz de intoxicație. Și nu este vorba doar de produsele în sine, ci și de cazurile în care anumite produse sunt volatile sau emană vapori care îi contaminează pe cei din jur.  Specialiștii ne avertizează legat de posibilitatea ca cineva din familie să atingă produse contaminate cu mercur – prosoape, haine, iar acesta să se acumuleze în timp. Riscul este mai ridicat în cazul copiilor, dar și al persoanelor cu afecțiuni cronice, femeilor însărcinate sau care alăptează și în cazul persoanelor în vârstă.

Printre simptomele acumulării mercurului în organism  se regăsesc probleme în special legate de sistemul nervos central precum probleme de memorie, stare de nervozitate/ iritabilitate, afectarea vederii și auzului, tremor, stări depresive, senzație de amorțeală sau furnicături în mâini, picioare sau în jurul gurii. Expunerea prelungită în timp crește riscul pentru afecțiuni degenerative ale sistemului nervos precum demența.

În cazul în care identificați că un produs conține mercur, specialiștii ne recomandă să nu îl aruncăm pur și simplu la gunoi; trebuie să îl sigilăm într-o pungă sau cutie de plastic și să îl ducem la un container pentru substanțe toxice.


Aboneaza-te la Newsletter