
Vasectomia, cea mai cunoscută formă de sterilizare masculină
Dona07/02/2022Vasectomia este o metodă de contracepție pentru bărbați ce constă într-o intervenţie chirurgicală deloc complicată și fără efecte adverse. Aceasta nu afectează erecția, libidoul, ejacularea și nici cantitatea de testosteron din organism și poate avea efecte foarte bune în cazul cuplurilor care nu mai doresc copii.
Deoarece este o operație cu 50% șanse de a fi reversibilă, bărbații care doresc să apeleze la vasectomie trebuie să fie siguri că nu mai vor să fie tătici.
Intervenția nu necesită spitalizare
Bărbații care doresc o operație de vasectomie trebuie să se adreseze unui medic urolog, care va face toate recomandările necesare înainte de intervenție.
Practic, vasectomia constă în secţionarea cele două tuburi, numite vase deferente, ce transportă sperma din testicule în scrot blocându-se astfel calea de acces a spermatozoizilor în afara corpului. Celulele reproducătoare sunt apoi resorbite în corp.
Operația se realizează cu anestezie locală, iar pacientul poate părăsi clinica la doar o oră de la intervenție.
Spermograma este indicată
După efectuarea intervenției chirurgicale, bărbatul va resimți o senzație de inflamare în zona operată și, timp de o săptămână, va avea contraindicație în ceea ce privește activitățile sportive și activitatea sexuală.
Atenție! Bărbatul care a trecut printr-o vasectomie mai poate fi fertil timp de câteva luni datorită spermatozoizilor rămași pe canalul ce duce spre penis. Așadar, este indicată protecţia în timpul actului sexual timp de cel puțin 20 de ejaculări după operație. Cea mai bună metodă de a afla cu siguranță dacă mai există sau nu spermatozoizi pe canal este efectuarea unei spermograme.
Crește calitatea vieții sexuale prin eliminarea stresului
Printre avantajele vasectomiei se numără faptul că este cea mai eficientă metodă de contracepție pentru bărbați, procedura fiind mai puțin invazivă decât operația de sterilizare la femei și mai sănătoasă decât pastilele contraceptive pe bază de hormoni. Totodată procedura odată săvârșită va crește calitatea vieții de cuplu în lipsa stresului provocat de o eventuală sarcină nedorită. În plus, are foarte puține riscuri și efecte secundare și costă mai puțin decât intervenția chirurgicală de sterilizare în cazul femeilor (ligatura trompelor).
Un aspect foarte important, ce trebuie luat în calcul, este faptul că vasectomia nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Vasectomia poate fi reversibilă
Vasectomia este considerată o operație reversibilă, dar este bine de știut că intervenția chirurgicală necesară, numită vasostomie, este foarte complicată şi nu restabilește fertilitatea în toate cazurile. Practic, șansele de a mai putea concepe copii după operație sunt de circa 50%.
Vasostomia constă în deblocarea canalelor ce transportă sperma din testicule către penis și este o intervenție mai dificilă decât vasectomia.