variante intemittent fasting

Variante ale dietei intermittent fasting

Dona10/07/2020

V-am povestit despre dieta intermittent fasting, beneficiile și concluziile unor studii. Acum să vedem ce varante ale acestei diete există, pe lângă cea clasică 5:2 din care ne putem alege în funcție de starea de sănătate și de voința pe care o avem.

O altă opțiune este 1:1 – o zi cu restricții de 500 sau 600 calorii, o zi fără restricții

Studiul publicat în 2013 a arătat că în cazul adulților supraponderali sănătoși, acest tip de dietă are beneficii –  cei 32 de participanți au înregistrat o scădere medie în greutate de 5,2 kg în 12 săptămâni, pe lângă scăderea unor markeri de risc pentru afecțiuni cardio-vasculare. Însă, trebuie subliniat că este o variantă dificil de menținut pe termen lung, că subiecții studiului erau sănătoși și nu este recomandată pentru persoane cu probleme de sănătate sau începători.

O altă variantă extremă este cea în care, o zi din săptămână este ținut post negru, însă prezintă riscuri de sănătate la persoanele care poate au anumite afecțiuni de care nu sunt conștiente, stări de hipoglicemie, stări de oboseală și nervozitate. Cei care doresc însă să încerce această variantă, ar putea să o facă treptat, trecând prin creșterea graduală a intervalului orar în care nu consumă nimic (de la 10 la 24 de ore)

Varianta 5:2 inversată – 5 zile hipocalorice, 2 zile normale

Urmând exemplul colegului său, în 2014, Peter Bowes a urmat varianta mai restrictivă a Intermittent fasting, varianta inversată  formată dintr-un ciclu de 5 zile cu alimentație hipocalorică și doar 2 zile cu alimentație normală. Însă, fără evaluare medicală înainte și fără supraveghere medicală, această variantă prezintă multe riscuri pentru sănătate! Există specialiști din comunitatea medicală care studiază acest tip de dietă restrictivă și efectele ei asupra capacității de regenerare celulară a organismului pentru prevenția cancerului.

Varianta cu intervale orare 16:8 – de luat în considerare pentru persoanele obeze

Alte versiuni ale acestui tip de dietă este cu restricții alimentare pe un interval orar al aceleiași zile (12:12 20:4, 16:8). De exemplu – 14-20 de ore nu mănânci nimic și poți mânca doar într-un interval de 4 ore al aceleiași zile. Însă, pentru pacienții cu obezitate, specialiștii au dorit să studieze beneficiile asupra riscurilor cardio-vasculare și a greutății printr-o versiune nouă, mai permisivă. Așadar, anul trecut în iunie au fost publicate rezultatele acestui studiu pilot  cu varianta de intermittent fasting 16:8 tip de 12 săptămâni – 8 ore în care mănânci  (de la 10:00 la 18:00) cu un interval de 16 ore restricție totală (fiind permis doar consumul de apă).

Concluziile studiului arată că și acest tip de dietă produce o reducere moderată a consumului zilnic de calorii și scăderea în greutate, fără a număra caloriile. Mai mult, contribuie la reducerea tensiunii arteriale, dar procentajul țesutului de grăsime, inclusiv de grăsime viscerală, tensiunea arterială diastolică, colesterolul LDL și HDL, trigliceridele și alți markeri nu s-au modificat semnificativ. Însă, având în vedere riscurile și afecțiunile care vin la pachet cu obezitatea, această versiune de dietă este de luat în considerare pentru persoanele obeze.


Aboneaza-te la Newsletter