
Și vapatul sau țigara electronică prezintă riscuri, nu doar fumatul
Dona29/01/2021Mulți dintre fumătorii care au conștientizat că fumatul este nociv, apeleacă la țigara electronică sau alte produse de vapat ca alternativă. Unii își propun doar să înlocuiască fumatul cu vapatul pe o perioadă de timp, scăzând treptat concentrația de nicotină ca să renunțe într-un final de tot. Însă este mai puțin nociv vapatul decât fumatul?
În ultimii ani mai multe studii au scos în evidență faptul că și vapatul are consecințe negative asupra organismului, în special asupra plămânilor, crescând riscul apariției bolii pulmonare obstructive cronice, BPOC.
Alte studii au concluzionat că vapatul cauzează astm în rândul utilizatorilor care nu au fumat niciodată țigară clasică, deci nu aveau un risc pentru a face această boală înainte de a se apuca de vapat.
Nicotina afectează negativ organismul
Vapatul e considerat răul cel mai mic, deoarece fumul țigării clasice conține un număr deosebit de mare de substane toxice. Însă produsele de vapat conțin nicotină și alte substanțe care dau arome sau o anumită consistență lichidului respectiv. Și așa cum organismul uman nu este construit ca să inhaleze fum, nu ar trebui să inhaleze nici vapori cu nicotină și alți excipienți.
Nicotina este o substanță toxică și cauzează dependență și creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de adrenalină, în consecință afectează inima și crește riscul de infarct.
Acest risc crește semnificativ atunci când nicotina și sau fumatul se combină cu alți factori, precum: colesterolul, istoricul familial, alte afecțiuni (hipertensiune, diabet, ateroscleroză, diabet), factori care țin de stilul de viață (consum de alcool, sedentarism, obezitate cu IMC peste 30), stresul și schimbările survenite ca urmare a înaintării în vârstă, inclusiv menopauza.
Cine nu ar trebui să vapeze
Creșterea alarmantă a numărului de utilizatori tineri și foarte tineri și concluziile studiilor despre efectele negative ale vapatului au atras atenția autorităților europene și specialiștilor care fac eforturi de mai mulți ani pentru combaterea fumatului.
Aceștia atrag atenția că nu ar trebui să înceapă să vapeze tinerii, adulții tineri și femeile însărcinate, precum și adulții care nu sunt fumători.
În plus, specialiștii nu recomandă fumatul țigărilor clasice în același timp cu utilizarea produselor pentru vapat deoarece studiile arată că acești fumători au un risc semnificativ mai mare de a face afecțiuni cardiovasculare.
Oricine se poate lăsa de fumat și de vapat, cu puțin ajutor
Am scris deja în mai multe rândul că fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru sănătatea organismului și apariția complicațiilor și afecțiunilor grave, inclusiv cancerul.
În România există programul național StopFumat și orice persoană interesată poate afla mai multe informații fie vizitând site-ul, fie sunând la 0800 878 673 (TelVerde).
Descoperă șapte beneficii ale renunțării la fumat
Află alte pericole ale țigării electronice și vapatului aici