Vaginita – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Dona27/08/2021

Vorbim despre vaginită atunci când simți un disconfort sau inflamație la nivelul vaginului sau vulvei (vulvovaginita).

Este o afecțiune frecventă la femei și poate avea mai multe cauze, infecțioase (bacteriană, virală, cu thricomoniazică, candidozică), neinfecțioase sau atrofice.

Dintre cauzele neinfecțioase, menționăm anumite tratamente, menopauza, scăderea imunității în special la anumite categorii cu boli cronice (precum diabetul), tratamentele hormonale sau mijloacele contraceptive cu estrogen leziunile cauzate de tampoane interne sau iritațiile apărute în urma folosirii anumitor produse de igienă personală.

Ce te anunță că poți avea vaginită

De obicei, femeile care au vaginită resimt unul sau mau multe dintre următoarele simptome:

  1. mâncărimi
  2. scurgeri care și-au schimbat aspectul (culoare și consistență) și mirosul
  3. senzație de vagin uscat, care nu se mai lubrefiază suficient sau deloc
  4. dureri sau arsuri la micțiune
  5. dureri în timpul actului sexual
  6. sângerări vaginale ușoare sau apariția unor pete de sânge pe lenjerie, în special după actul sexual
  7. senzație de iritație, inflamație la nivelul mucoasei vaginului și uscarea și chiar crăparea pielii din jurul acestuia.
  8. dureri în abdomenul inferior.
Mergi la medic pentru un tratament corect

Dacă ai unul sau mai multe dintre aceste simptome, mergi la medicul obstetrician pentru analize și investigații suplimentare. Deoarece în funcție de rezultatul analizelor, medicul va putea prescrie și tratamentul.

Netratată, vaginita se poate complica și poate cauza afecțiuni mult mai grave precum boala inflamatorie pelvină care cauzează infertilitate, leziuni la nivelul pelvisului, durere cronică pelvină și sarcină ectopică.

Poate vei avea nevoie de antibiotic dacă ai o infecție cu transmitere sexuală sau bacteriană, sau tratament antifungic local (ovule, creme) și/ sau oral dacă este vorba de o candidoză. Dacă este cauzată de schimbările hormonale din perioada menopauzei, atunci poate vei avea nevoie de un lubrifiant vaginal și tratament hormonal.

Ce trebuie să faci ca să previi vaginita

Alege o lenjerie din fibre naturale (bumbac) care este confortabilă, îi permite pielii să respire și nu menține și nu favorizează umiditatea!

  • Previno bolile cu transmitere sexuală și alte afecțiuni care se pot lua!
  • Ai nevoie de o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos. Mergi periodic la controale de screening și respectă regulile privind igiena intimă și folosirea corectă a tampoanelor în perioada menstruației.
  • Dacă ești la menstruație, discută cu medicul problemele care apar și opțiunile de tratament pentru a lua decizii informate.

Aboneaza-te la Newsletter