Vă simțiți picioarele grele? Iată ce puteți face

Dona17/09/2019

Așa-numitul sindromul al picioarelor grele, care se manifestă prin  inflamații supărătoare și dureri în zona gleznelor şi gambelor, în special seara, este întâlnit cu preponderență la femeile trecute de 40 de ani, la gravide și supraponderale, dar poate afecta și bărbații.

Femeile sunt ținta principală a acestui sindrom – în proporție de circa 80% – din cauza dezechilibrelor hormonale, una dintre principalele motive ale acestei probleme de sănătate.

Posibile cauze ale sindromului picioarelor obosite

În această situație, estrogenul favorizează reținerea apei și stagnarea sângelui în vase. În perioada ciclului menstrual, nivelurile hormonale variază, ceea ce se influențează circulația venoasă și determină sindromul de picioare grele și durerile resimțite uneori în zilele înaintea menstruației. Pe de altă parte, modificările hormonale din perioada sarcinii, care se accentuează premergător nașterii, explică prezența insuficienței venoase în cazul femeilor însărcinate. Și persoanele aflate la menopauză resimt această problemă, tot din motive hormonale.

Alte cauze sunt: sedentarismul, purtarea unor obiecte de încălțăminte nepotrivite, retenția de apă şi greutatea excesivă.
Persoana afectată are circulaţia sângelui încetinită, iar toxinele din sânge, care ar trebui drenate şi eliminate, stagnează la nivelul membrelor inferioare, fapt ce duce la apariția simptomului de greutate în picioare.
Încă de la primele simptome trebuie luate măsuri. În caz contrar, sindromul de picioare grele se va agrava și mai târziu se poate ajunge la maladii venoase mult mai grave printre care se numără varicele, edemele și ulcerul varicos.

Ce putem face?

Pentru a scăpa de această problemă, care aduce grave prejudicii bunei funcţionări a muşchilor şi, bineînţeles, a circulaţiei sanguine, dar și pentru a o preveni, trebuie să începeţi să faceţi plimbări în fiecare zi, cel mai bine în natură.

Sunt recomandate: mișcarea într-un ritm vioi, mersul desculţ pe malul mării, prin nisip sau prin apă, chiar şi prin rouă. De asemenea, înotul şi mersul pe bicicletă pot fi extrem de utile pentru a scăpa de această neplăcere. În foarte scurt timp veți observa o îmbunătăţire a sănătății muşchilor şi a venelor.

Niciodată nu este prea târziu să vă apucați de un anumit tip de mișcare, în timpul lilber, în funcție de vârsta pe care o aveți. Astfel, cei tineri se pot înscrie, spre exemplu, la dansuri sportive, tenis, fotbal, handbal sau gimnastică, iar cei mai în vârstă se pot apuca de înot, dansuri de societate sau de yoga. Primul și cel mai mare beneficiu al mișcării este eliminarea și preîntâmpinarea acumulării kilogramele în plus.

Un alt lucru pe care îl puteți face pentru a diminua efectele sindromului picioarelor grele este să vă feriți să stați prea mult în picioare sau aşezaţi în poziţia picior peste picior. De asemenea, evitați încălțămintea cu talpă rigidă, tocurile mai mari de 5 cm și pantofii cu vârf ascuțit. Purtați îmbrăcăminte din bumbac, foarte largă, ce nu trebuie să se strângă pe picioare sau la încheieturi, astfel încât să limiteze circulația.

Seara este ideal să faceţi o baie la o temperatură de aproximativ 40°C, în care să puneţi doi pumni cu sare. Apoi încheiați cu un duş rece, de la tălpi spre genunchi. În plus, un masaj uşor, aplicat tot de jos în sus, cu unguente speciale pentru această problemă, care se găsesc în farmacii, vă va da o senzaţie de bine și de confort.

Când stați în pat ţineţi picioarele mai ridicate faţă de corp, eventual pe o pernă sau pe o pătură pliată. La birou țineți picioarele pe un scăunel.

Consumați în fiecare zi fructe și legume și un pahar cu vin roșu pe zi. Insistați pe vitamina E, un excelent agent antiîmbătrânire, prezent în uleiurile vegetale folosite în salate, pește gras și cereale. În plus sunt indicate suplimentele alimentare bogate în oligoelemente (fluor, seleniu, zinc, magneziu, cobalt), ce sporesc acțiunea vitaminei E.

Dintre terapiile naturiste utile în cazul sindromului picioarelor grele sunt indicate băile locale cu ceai de coajă de salcie și cu ceai de brusture (100 g de plantă se fierb în doi litri de apă, se strecoară, se pun în doi litri de apă caldă şi se țin picioarele în această baie circa un sfert de oră pe zi până la dispariția simptomelor).


Aboneaza-te la Newsletter