Uscăciunea vaginală- cauze și soluții

Dona16/11/2021

Uscăciunea mucoasei vaginale este un subiect tabu pentru femei. Un vagin uscat este adesea cauzat de un nivel scăzut de estrogen pe durata menopauzei, în timpul alăptării sau după ce ovarele au fost extirpate chirurgical. Dar uscăciunea mucoasei vaginale poate avea și alte cauze ,  cum ar fi: infecțiile fungice vaginale (candidoza) sau infecții urinare, fluctuațiile hormonale , anumite medicamente (anticoncepționalele); cauze psihologice și psihosociale (de exemplu probleme în relația de cuplu, lipsa interesului sexual ,nervozitatea), igiena excesivă.

Cum se manifestă

Acestă uscăciune a mucoasei se traduce prin simptome de tip senzație de mâncărime și arsură în zona genitală, senzație de arsură în timpul urinării, durere în timpul actului sexual sau chiar sângerare ușoară după actul sexual.

Cum este diagnosticată uscăciunea vaginală?

Diagnosticul de uscăciune vaginală este obținut în cadrul  unui consult ginecologic obișnuit . Este important ca simptomele să fie discutate în detaliu, dacă femeia se simte confortabil vorbind despre problemele ei. Acest lucru face mai ușor evaluarea cauzelor.

De ce e nevoie să intervenim

Pe termen lung, un vagin uscat poate provoca  porozitatea pereților vaginali, care devin şi mai uşor de lezat. Astfel creste riscul de infecții  vaginale, fie prin fungi sau bacterii, sau chiar  un risc crescut de infecții urinare. Uscăciunea vaginală poate duce, de asemenea, la probleme în cuplu: femeia poate găsi actul sexual inconfortabil.

 Sfaturi în caz de uscăciune vaginală și prurit

În afară de controalele ginecologice regulate, o nutriție echilibrată și mișcare suficientă pot avea, de asemenea, un impact pozitiv.

Când curățați zona genitală, ar trebui să evitați utilizarea excesivă a produselor agresive si săpun. De obicei, este suficient de a curăța zona genitală o dată sau de două ori pe zi cu apă călduță. Dacă nu doriți să evitați cosmeticele, încercați să utilizați produse cu o valoare a pH-ului scăzută, care conțin, de obicei, acid lactic.

Tratamentul diferă în funcție de cauză . Există variante disponibile fără hormoni sau estrogen . Medicul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la cea mai bună opțiune terapeutică

În afară de aceasta, există o serie de măsuri adjuvante cum ar fi lubrifianții

Lubrifianți sunt geluri lubrifiante fără hormoni, recomandate de către medici. Sunt aplicați în zona genitală deci acționează local, reprezentând  o metodă simplă și imediată. 

Cum să alegi lubrifiantul potrivit?

Lubrifianții  trebuie sa aibă o asemenea compoziție încât să corespundă cu  valoarea ph-ului vaginal pentru a nu favoriza infecțiile, să fie testați din punct de vedere bacteriologic, să fie solubili în apă.

Ideal e să aibă un miros neutru, să nu păteze și să nu afecteze latexul astfel încât să poată fi folosiți cu și fără prezervativ

Un astfel de Produs este gelul intim Gleitgelen, un gel  bine tolerat cu proprietăți lubrifiante, care înlocuiește secreția naturală!

Gleitgelen

  1. Îmbunătăţeşte proprietăţile de alunecare ale suprafeţelor în zona intimă
  2. Fără reacţii adverse, nu are efecte secundare asupra mucoasei vaginale şi penisului.
  3. Conţine clorhexidină (efect antiseptic şi dezinfectant).
  4. Ph similar ph-ului vaginal
  5. Testat bacteriologic
  6. Hidrosolubil
  7. Uşor de aplicat
  8. Nu pătează lenjeria
  9. Se poate folosi cu/fără prezervativ (nu atacă latexul)
  10. Atenţie! nu este metodă contraceptivă

Gleitgelen este un dispozitiv medical disponibil în farmacii. Pentru mai multe informații adresați-vă medicului sau farmacistului și citiți prospectul din interiorul cutiei.

Gleitgelen este produs de Pharm . Fabrik Montavit.  Date de contact Romania- Reprezentanta Montavit str Poet Andrei Muresanu str., nr 5 Sect 1, Bucuresti , 011843   ,Tel/Fax. +4021 231.57.54/ +4021.230.33.51,www.montavit.ro

 


Aboneaza-te la Newsletter