
Un plus de atenție în primul trimestru de sarcină
Dona26/08/2021Primul trimestru de sarcină este o perioadă foarte importantă atât pentru sănătatea mamei, cât mai ales pentru evoluția sarcinii. În mod ideal, planifică-ți sarcina și efectuează în faza de dinaintea concepției toate analizele ca să te asiguri că ești sănătoasă și corpul tău este pregătit pentru provocările celor 37-40 de săptămâni cât durează în mod normal o sarcină dusă la termen.
Dacă descoperi că ai anumite afecțiuni (hipertensiune, probleme ale cervixului/ colului uterin, sindrom antifosfolipidic, infecții virale, infecții urinare sau vaginale), atunci este cel mai bun moment să le tratezi și să te refaci înainte de a concepe un copil.
Dacă descoperi anumite riscuri, atunci măcar vei știi cu ce urmează să te confrunți și poți urma indicațiile medicului ca să fii bine și să aduci pe lume copilul pe care ți-l dorești.
Risc mai ridicat de avort spontan în primul trimestru de sarcină
Conform statisticilor, riscul de avort este de 1 la 8 la sarcinile cunoscute până în săptămâna 23, dar majoritatea avorturilor spontane având loc în primul trimestru. Cele mai multe femei cu menstruație regulată descoperă că sunt însărcinate după 5-6 săptămâni de la concepție. Dar până atunci și după, mai ales la femeile cu ciclu neregulat, multe sarcini se pierde spontan în stadiul inițial, iar femeile nu își pot da seama deoarece apare ca o sângerare, iar organismul se reface rapid fără a necesita intervenție medicală de niciun fel.
Ce poți face este să reduci riscurile pe care le poți controla și care țin de stilul de viață. Nu trebuie să consumi alcool, să fumezi sau să consumi droguri sau alte substanțe medicamentoase (dacă nu cumva fac parte dintr-un tratament prescris de medic).
Trebuie să reduci stresul, să te odihnești minim 6-7 ore legate în fiecare noapte și să faci mișcare moderată (dacă nu ai vreun risc și primești alte indicații din partea medicului).
Trebuie să ai grijă la alimentație și greutatea ta și să previi riscul aparițiilor unor infecții.
Care sunt simptomele că ești însărcinată
Bineînțeles, lista următoarelor simptome diferă de la o femeie la alta ca moment al apariției și ca intensitate. Unele femei pot trece fără niciun simptom sau cu simptome lejere pe care le pot ignora, pe când altele se pot simți rău. Suntem diferite, așa că și organismul nostru va reacționa diferit le schimbările hormonale (să zicem furtuna hormonală?) de după concepție.
Așadar, poți să simți: un gust schimbat (metalic), sâni tensionați, grețuri dimineața, schimbări de stare, schimbări ale preferințelor și/ sau pofte, intensificarea simțurilor, mai ales mirosul. Te poți simți balonată. Poți avea nevoie să mergi la des la baie și să remarci schimbări ale aspectului secrețiilor vaginale. Pot să apară schimbări ale aspectului pielii (pete, masca specifică) și părului (care devine mai lucios și mai voluminos – se îngroașă firul de păr)
Poți avea crampe sau sângerări ușoare. În acest caz trebuie să mergi la medic deoarece pot fi semnele unui avort spontan.