
Uiți lucruri? Iată ce trebuie să știi despre problemele de memorie
Dona12/06/2021Oricare dintre noi poate avea, la un moment dat, probleme de memorie. Fie că rătăcim un obiect și nu știm unde l-am pus, fie că nu ne amintim ceva ce aveam de făcut sau ni s-a spus, este bine să ne gândim și la ce ne poate cauza aceste probleme sau lipsa de concentrare.
Îi spunem de la început că e normal ca uneori să ai probleme de memorie. Însă dacă vei constata o creștere a frecvenței acestora, uită-te cu atenție la stilul tău de viață și mergi și la un control medical!
Specialiștii spun că este normal ca să devenim mai uituci pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar chiar și știind asta trebuie să te monitorizezi sau să fii atent/ă la cei dragi și mai în vârstă și să ceri ajutorul medicului dacă observi schimbări semnificative. Aceste momente neplăcute de uitare pot fi un simptom important pentru anumite afecțiuni.
Ce poate cauza probleme de memorie
Creierul nostru are nevoie de anumite condiții ca să funcționeze optim, prima dintre ele fiind odihna. Așadar, dacă nu dormi suficient noaptea și, în plus, trăiești cu un nivel ridicat de stres sau treci printr-o perioadă de încercări, nu te hrănești suficient și echilibrat și nu hidratezi bine, vei simți că îți sunt afectate memoria și capacitatea de concentrare și de învățare.
Adică în mod frecvent vei fi mai uituc/ă și va fi mai greu să acumulezi informații noi sau vei constata o performanță mai scăzută la serviciu sau, în cazul copiilor și tinerilor, la școală. În cazul vârstnicilor, aceștia au dificultăți în a repeta gesturi de rutină zilnic (a se îmbrăca corect, a găti, a așeza lucrurile la locul lor).
O altă cauză pot fi anumite afecțiuni, precum depresia, probleme tiroidiene, demența (Alzheimer și demența vasculară) sau anumite tratamente.
Dacă ai grijă și elimini cauzele care țin de stilul de viață, atunci problema se poate remedia de la sine. Însă dacă problemele persistă și după ce te asiguri că ai o alimentație corectă, te hidratezi suficient, dormi bine și ai redus stresul, mergi la medic!
Acesta va recomanda investigațiile necesare pentru stabilirea cauzei și a unui tratament adecvat diagnosticului tău.
Și copiii pot părea uituci, dar asta nu înseamnă că au probleme de memorie
În cazul unui copil lucrurile stau diferit. Învățarea unui comportament poate dura și mai multe săptămâni, prin repetarea unui gest de câteva zeci de ori, de exemplu în cazul creării unui obicei precum așezatul lucrurilor la locul lor de fiecare dată sau ordinea unor operațiuni sau să nu plece de acasă fără să își ia cheie.
Copiii noștri sunt în diferite etape de dezvoltare când acumulează noțiuni și învață să opereze cu ele, își formează obiceiuri de comportament, învață din interacțiuni sociale, experiența altora și experiența proprie.
Unii învață și rețin mai repede, alții mai greoi, dar copiii sunt diferiți și trebuie să ținem cont de asta înainte de a-i cataloga „uituci”.
Însă, și în cazul lor, performanțele pot fi afectate de aspecte legate de stilul de viață. Este vorba, mai precis, de: odihnă suficientă, o viață într-un mediu familial liniștit și care să le confere un echilibru emoțional propice pentru a învăța și experimenta, mișcare și o alimentație corectă, interacțiune constantă cu adulți care să îi stimuleze și susțină cu răbdare.
Află ce poți face dacă ai probleme de memorie aici.