
Tusea
Dona12/01/2021Uneori tușești fără să îți dai seama care este cauza. Dar e normal să o faci din când în când pentru a-ți curăța căile respiratorii de mucus, resturi după masă sau gustare sau de anumite substanțe iritante (praf sau fum). În acest caz, nu ar trebui să te îngrijoreze și va trece repede. Bea puțină apă și te vei simți imediat mai bine.
Tusea este simptomul unor afecțiuni acute sau cronice
Însă tusea este unul dintre simptomele importante ale unor afecțiuni sau ale complicațiilor acestora. Așadar, dacă ai o infecție de tract respirator superior (răceală, gripă, sinuzită sau laringită) sau inferior (pneumonie, bronșită, bronșiolită în cazul copiilor), este normal să tușești. În cazul COVID-19, unul dintre simptomele diferențiatoare alături de afectarea mirosului și febră, este tusea care apare brusc și este persistentă.
Și alte afecțiuni ne pot cauza tuse: alergii, rinită alergică sau asta, BPOC, reflux gastroesofagian, intoxicație cu fum sau praf.
Tusea este de două tipuri: uscată sau productivă (cu flegmă)
În mod normal tusea trece de la sine odată. Medicii ne spun că uneori tusea persistă până la 2 săptămâni după ce gripa s-a vindecat, de exemplu, mai ales în cazul copiilor când secrețiile nazale sunt mai abundente.
Tușitul frecvent îți poate deranja activitatea sau somnul, este neplăcut fie din cauza senzației de usturime în cazul tusei seci sau a senzației că te îneci în cazul celei productive cu mucus mult și dens.
Dar în funcție de tipul de tuse poți lua un tratament (siropuri sau pastile cu diverse substanțe și/ sau extracte din plante) care îți va reduce disconfortul. Hidratează-te bine și bea ceaiuri calde!
Dacă nu știi ce produs este mai potrivit simptomelor tale, farmacistul DONA te va sfătui ce anume să iei pentru tuse, dar și pentru ușurarea altor simptome specifice infecției respiratorii respective.
Mergi la medic dacă
- Dacă mucusul este modificat, de culoare gălbuie, mai închis sau are semne de sângerare
- Tusea este severă
- Tusea durează mai mult de 3 săptămâni
- Pacientul este copil, femeie gravidă, vârstnic sau are afecțiuni cronice
- În mucus observi sânge sau ai dificultăți de respirație, respirație sacadată sau dureri în piept.
- Apare wheezing-ul (respirația șuierătoare), mai ales n cazul copiilor.
- Există și alte simptome care se agravează (dificultăți de hrănire, scădere în greutate, apariția unor umflături sau noduli în gât, schimbări ale vocii).