
Tulburarea de comportament în somnul REM
Dona21/10/2020Tulburarea de comportament în somnul REM (rapid eye movement) este una dintre tulburările de somn cu care se confruntă 0,5-1% dintre pacienți, în special bărbații trecuți de vârsta de 50 de ani.
Cum se manifestă
Deși dorm profund, aceștia par activi, au de obicei coșmaruri și sunt agitați, fac mișcări energice din membre (se ridică brusc, stau în fund, sar din pat). Scot zgomote, țipete sau vorbesc, se deplasează (somnambulism), pot fi agresivi, violenți fără să își dea seama ceea ce prezintă un pericol pentru ceilalți și pentru ei înșiși.
Acest lucru nu este normal, deoarece faza de somn REM este importantă pentru organismul nostru și refacerea lui după eforturile depuse în timpul zilei. Începe la cca 90 de minute de când am adormit, fazele de somn REM fiind mai lungi în a doua parte a unie nopți. În mod normal, în faza de somn REM, deși visăm, iar creierul este activ și ochii noștri fac mișcări rapide și repetate (de unde și numele), restul organismului stă neclintit (în atonie sau paralizie temporară a mușchilor).
În timp, starea acestor pacienți și manifestările se înrăutățesc, această tulburare fiind asociată cu anumite afecțiuni neurodegenerative, precum demență cu corpi Lewy, Parkinson sau atrofie multisistemică sau cu alte afecțiuni (narcolepsie, accident vascular cerebral). Studii arată că 81% din bărbații trecuți de 50 de ani cu această tulburare de somn, au dezvoltat ulterior demență cu corpi Lewy, Parkinson sau atrofie multisistemică. Așadar, diagnosticarea din timp a cestei afecțiuni facilitează screening periodic pentru aceste afecțiuni și tratarea afecțiunii asociate din primele faze.
Cei care nu au afecțiuni neurologice, se resimt și ei din cauza faptului că nu se odihnesc suficient. Așadar, în timp devin apatici, lipsiți de energie, dezvoltă probleme de atenție, concentrare și memorie, anxietate.
Din fericire, odată diagnosticată, această afecțiune poate fi tratată cu succes
Cauzele acestei afecțiuni nu sunt clar cunoscute, dar există dovezi medicale că poate fi declanșată de anumite tratamente, de traume și de sevraj, îndeosebi la persoanele cu un consum ridicat de alcool care se opresc brusc.
Tulburarea de comportament în somnul REM este o afecțiune care trebuie tratată deoarece nu afectează doar calitatea vieții pacientului, ci și a partenerului. Conform unor studii, peste 90% dintre partenerii acestor pacienți au și ei probleme de somn, iar 60% sunt răniți cel puțin o dată din cauza manifestărilor agitate sau violente ale partenerilor lor cu tulburare de somn REM.
Tratamentul constă în administrarea unor medicamente, dar și în adoptarea unor schimbări ale stilului de viață mai stricte decât în cazul altor tulburări de somn, deoarece pacientul cu tulburare de somn REM prezintă un risc ridicat de accidentare, iar asocierea cu alte afecțiuni neurologice le complică situația.
Astfel, pacientul trebuie să urmeze recomandările privind igiena somnului astfel încât să aibă un program echilibrat de odihnă: respectarea unui program riguros de somn, evitarea stimulilor înainte de culcare și a supraexpunerii la ecrane, păstrarea unei anumite atmosfere în dormitor (întuneric, aer curat, temperatură confortabilă), evitarea alimentelor și băuturilor care au un impact negativ asupra odihnei, renunțarea la alcool și, pe cât posibil, la fumat.
În plus, trebuie luate și niște măsuri de siguranță astfel încât pacientul să nu se accidenteze în timpul manifestărilor acestei afecțiuni (să nu cadă din pat, pe scări, să nu se lovească, să nu accidenteze involuntar pe altcineva). Deoarece unele manifestări pot fi violente, este necesară înlăturarea obiectelor periculoase, iar pacientul trebuie să doramă singur pentru a nu răni partenerul.