Tu știi ce este ortorexia?

Dona16/05/2019

Mănâncă numai sănătos! Trăiește sănătos! Consumați apă minim…..! Respiră…. Suntem permanent bombardați cu astfel de mesaje încât nu e de mirare că unii dintre noi au reacții sceptice când aud că doar ceva anume este SĂNĂTOS. În mod paradoxal, în secolul în care stresul este unul dintre principalii factori de risc pentru sănătatea noastră și în care pare că suntem mereu în contratimp, apare o preocupare excesivă în anumite cercuri pentru alimentația exclusiv sănătoasă. Nu echilibrată, nu moderată și variată, ci exclusiv sănătoasă.

Specialiștii ne avertizează că este vorba de o nouă afecțiune, încă insuficient cercetată și neclasificată numită ortorexie – obsesia pentru  alimentația exclusiv sănătoasă.

Ortorexia nu este despre echilibru

Preocuparea pentru o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos este de dorit, însă există cazuri extreme în care din prea multă grijă pentru alimentația sănătoasă unele persoană încep să se izoleze de ceilalți și să ia decizii care le pun sănătatea în pericol..

De exemplu, treptat persoanele cu ortorexie își cresc restricțiile privind anumite alimente, ajungând chiar să renunțe în întregime la anumite categorii. Măsoară totul, inclusiv stima de sine și relațiile cu ceilalți, prin prisma regulilor lor alimentare “sănătoase” ; astfel ajung să se izoleze și să limiteze interacțiunile sociale. Exclud persoanele care nu le împărtășesc părerile și cutumele alimentare și ajung să aloce prea mult timp pregătirii alimentelor sănătoase în detrimentul altor experiențe de viață.

Cauzele ortorexiei se regăsesc în viața noastră de zi cu zi

Psihologii spun că în spatele ortorexiei există cauze medicale (de exemplu, existența unei tulburări de comportament alimentare precum anorexia). Dar pot exista și cauze psihologice, precum o stimă redusă de sine sau nevoia de a se conforma unor așteptări sociale sau perfecționismul. Pentru anumite categorii, precum sportivii, de exemplu, există un anumit nivel de așteptări și o presiune ridicată pentru un anumit tip de alimentație.

Mediul digital abundă în mesaje greșite despre alimentația exclusiv sănătoasă. Există grupuri de suport, canale exclusiv pentru așa-zisele beneficii ale acestui tip de alimentații, așadar o presiune în creștere la care trebuie să rezistăm zi de zi.

Ortorexia are un impact negativ

Oricât am încerca, nu putem să mâncăm exclusiv sănătos, așa cum viața nu este doar în alb și negru. Odată ce înțelegem că este nevoie de un echilibru în tot ceea ce facem și ceea ce alegem, ne putem bucura mai mult de viața noastră de zi cu zi și nu cedăm stresului inutil ridicat al presiunii sociale. În paralel, internetul abundă de informații despre conexiunile dintre cancer și alimentație, sau anumite afecțiuni și alimentație, despre riscurile existenței unor toxine în alimente, care vin să susțină mesajele grupurilor de presiune.

Dar ce este prea mult, poate strica; iar adolescenții sunt expuși riscului de a dezvolta această boală dacă nu le transmitem mesajele corecte în mediul familial și nu insistăm asupra nevoii de echilibru.

În cazul ortorexiei, obsesia pentru a mânca exclusiv sănătos se traduce nu doar într-o sănătate mentală precară, dar și în probleme reale fiziologice precum o imunitate scăzută, scăderea în greutate, palpitații, anxietate sau insuficiență renală. Să nu uităm, stresul ridicat crește riscul pentru probleme cardio-vasculare și depresie. În plus, din păcate, ortorexia este asociată în multe cazuri și cu alte tulburări de comportament alimentar precum anorexia, a cărei incidență este în creștere în rândul tinerilor.


Aboneaza-te la Newsletter