ultraviolete piele

Tu știi ce efecte are soarele asupra pielii tale?

Dona14/06/2021

Te-ai întrebat de ce insistăm asupra importanței protecției solare și de ce produse cosmetice includ un astfel de beneficiu? Expunerea zilnică la soare este importantă pentru organism, dar are și efecte mai puțin dorite asupra pielii noastre. Nu ne referim doar la cancerul de piele despre care am scris pe larg aici sau la arsuri solare cauzate de prea mult stat la soare, în special la plajă. Ne referim la efecte negative zi de zi, care se cumulează și cauzează îmbătrânirea pielii și apariția unor pete.

Avem nevoie de expunere zilnică la soare, dar cu măsură

De ce? Avem nevoie de vitamina D și expunerea la soare ne ajută să o sintetizăm în mod natural. Vitamina D are un rol esențial în sănătatea sistemului musculo-scheletal, a sistemului imunitar și celui nervos, așadar trebuie să ne asigurăm că ne luăm o doză minimă în mod natural sau că luăm supliment de vitamina D zilnic. Unul dintre motivele pentru care ne simțim mai deprimați în lunile de toamnă și iarnă este lipsa expunerii la soare.

Așa că trebuie să alegem cu atenție intervalele orare când ne expunem, de exemplu dimineața foarte devreme dacă nu este o zi caniculară, de exemplu. Iar în restul timpului trebuie să ne protejăm cu produse dermatocosmetice cu factor de protecție.

Concret, care sunt efectele negative ale soarelui asupra pielii și ce e de făcut

Ultravioletele reduc elasticitatea pielii, o deshidratează, produs arsuri și leziuni și cauzează îmbătrânire prematură. Dacă ai și alte probleme, precum acnee, pete sau anumite afecțiuni dermatologice, acestea se pot accentua sau agrava din cauza soarelui. Mai mult, dacă ai leziuni, ferește-le de soare ca să se vindece complet, iar cicatricile să fie minimale.

Unele ultraviolete – UVB, provoacă schimbări la suprafața pielii (riduri fine, apariția petelor) sau înroșirea pielii și arsurile atât de neplăcute. Dacă expunerea este mai prelungită și în perioadele când ultravioletele sunt mai puternice, efectele sunt mai neplăcute căci anumite ultraviolete (UVA) pătrund mai adânc și produc schimbări la nivel de profunzime.

Așadar ai grijă să folosești zilnic, fără excepție, dermatocosmetice cu factor de protecție solară și să urmezi o rutină de îngrijire care să combată efectele negative ale soarelui. Ai o mulțime de variante și de produse din care să alegi, în funcție de vârstă și chiar de etapele din rutina ta (de zi sau de noapte).

În plus, trebuie să ai un aport optim de nutrienți din alimentația zilnică. Consumă din abundență  apă, legume, vegetale și fructe proaspete, nuci și semințe, pește (surse de Omega-3), lactate (semi) degresate deoarece ai nevoie de antioxidanți. Iar periodic alege să faci o cură de vitamine și antioxidanți de care va beneficia întregul tău organism.


Aboneaza-te la Newsletter