
Tu recunoști simptomele de sarcină?
Dona30/12/2019Cu cât afli mai devreme că ești însărcinată, cu atât este mai bine, deoarece în perioada sarcinii apar o mulțime de restricții (normale!) sau de nevoi speciale, precum: administrarea medicamentelor și suplimentelor doar la recomandarea medicului, consum zero de alcool, consum limitat al anumitor tipuri de alimente etc. Dacă respecți mai mult și încă de la început recomandările medicilor, crești șansele de a avea o sarcină mai ușoară, cu o evoluție normală și cât mai puține complicații.
Pentru femeile cu menstruație regulată, primul semn ar fi absența sau întârzierea acesteia. Însă, sunt femei la care apar sângerări similare unei menstruații ușoare, chiar în primele luni de sarcină.
Dacă întârziere este mai mare și apar și alte semne și simptome, atunci primul lucru pe care îl poți face este să iei un test de sarcină de la farmacie sau să mergi la un consult de specialitate pentru confirmarea sarcinii și a viabilității acesteia.
Pe lângă absența menstruației însă, femeile însărcinate se confruntă cu un mix de simptome cauzate de modificările hormonale din organism și anume:
- Grețurile (sau disgravidia) – apar starea de rău, starea de greață și nevoia de a vomita, cu precădere dimineața și în primul trimestru de sarcină. De aceea se numesc și grețuri matinale, dar care apar, la cele mai multe femei, după primele 4 săptămâni de sarcină și persistă, în special, doar în primul trimestru. Atenție că există cazuri de disgravidie severă care nu numai că împiedică viitoarea mamă să mănânce și să asimileze, dar produce ți dezechilibre în organism. Stările de rău vin la pachet cu sensibilitatea la mirosuri, și schimbarea gusturilor alimentare, apariția unor pofte. Dar sunt și femei care nu suferă de disgravidie.
- Starea de oboseală și nevoia de mai mult somn. Dintr-o dată, fără un motiv suplimentar ușor de indicat, ești din ce în ce mai obosită și ți-e mai greu să te trezești. Mai mult, starea de oboseală persistă toată ziua sau apare în numite perioade ale zilei când parcă îți vine să picotești pe birou.
- Schimbări ale stării emoționale sau toanele de sarcină. Hormonii produc un dezechilibru și în cazul anumitor femei, acestea își schimbă comportamentul și devin mai sensibile, mai plângăcioase.
- Tensiuni și schimbări la nivelul sânilor. Bineînțeles, organismul se pregătește pentru a hrăni copilul, așa că apar schimbări la nivelul glandelor mamare. Sânii se măresc, sunt mai tensionați decât de obicei, chiar pot fi mai dureroși.
- Mergi mai des la toaletă pentru a urina. Schimbările din perioada sarcinii nu afectează vezica doar când sarcina este avansată, ci chiar de la început. De aceea una dintre afecțiunile comune din timpul sarcinii sunt infecțiile urinare.
- Tulburări la nivelul aparatului digestiv (mai ales constipație)
- Tot hormonii produc modificări la nivelul organelor genitale (se modifică secreția vaginală)
- Stări de leșin
Confirmarea sarcinii se poate face foarte rapid acasă, doar cu un simplu test de sarcină. Acesta indică prezența unui hormon în urină. Există nenumărate opțiuni de teste de sarcină care pot confirma sarcina încă din prima săptămână. Însă, chiar dacă testul îți indică un rezultat pozitiv, cea mai bună confirmare este cea făcută de medicul obstetrician. De ce? Doar ecografia va confirma viabilitatea sarcinii, adică faptul că embrionul există și este implantat corect în uter.