
Tu cum îți protejezi ficatul?
Dona31/07/2019Cei mai mulți dintre noi nu ne gândim să ne protejăm ficatul decât când deja avem probleme de sănătate și medicul ne spune acest lucru.
Ficatul este cea mai mare glandă a organismului nostru, responsabilă de controlul aportului și profilului de siguranță al substanțelor pe care le absorbim din sistemul digestiv (alimente, medicamente). Dacă se îmbolnăvește, atunci în majoritatea cazurilor sunt declanșează procese inflamatorii ale ficatului care pot progresa către ciroză, o complicație/ afecțiune foarte gravă, cu risc crescut de a evolua/ a se asocia cu cancer hepatic sau insuficiență hepatică.
Are patru funcții esențiale pentru buna funcționare
- Acționează ca un depozit, stocând anumiți nutrienți de care avem nevoie, contribuind astfel la echilibrul metabolic. De exemplu, glucoza din sânge este depozitată în ficatul sub formă de glicogen, urmând să redevină glucoză atunci când vom avea nevoie de ea. Are un rol important în metabolismul colesterolului și poate sintetiza aminoacizi neesențiali.
- Se ocupă de sinteza anumitor proteine din sânge – albumina, factorii de coagulare, lipoproteine cu densitate foarte mică.
- Detoxifică sângele – detoxifică și elimină substanțe toxice și multe dintre medicamentele pe care le luăm.
- Prin bilă, ficatul elimină o serie de substanțe precum bilirubina, colesterolul și substanțe toxice.
Ficatul se poate regenera în anumite condiții
Spre deosebire de celelalte organe interne, spre norocul nostru, având în vedere că ficatul suferă în urma alegerilor noastre de viață (alimentație, stres) și a medicamentelor, ficatul are o capacitate unică de a se regenera după o intervenție chirurgicală, de exemplu (rezecție hepatică) sau după anumite leziuni hepatice.
Pe lângă alcool și anumite substanțe toxice, medicamentele sunt cele care ne pot cauza leziuni hepatice. Diferitele tratamente pe care le facem implică să luăm medicamente, multe dintre acestea influențând sănătatea ficatului. Unele sunt toxice, altele ne sensibilizează ficatul, altele generează reacții imunologice, altele sunt metabolizate dar generează niște produși intermediari reactivi. În alte cazuri, vorbim de o reacție rară și imprevizibilă (numită idiosincratică). Leziunile hepatice induse de medicamente sunt una dintre principalele probleme hepatice despre care se vorbește foarte puțin, din păcate.
Conform unor statistici, de exemplu în Statele Unite ale Americii peste 50% din cazurile de insuficiență hepatică acută sunt cauzate de acest tip de leziuni induse de medicamente. Iar dintre acestea, 39% sunt cauzate de supradozele de paracetamol, iar 13% de leziuni hepatice neașteptate (idiosincratice). Unele dintre aceste simptome ale afectării ficatului pot fi imediate (adică apar la câteva ore până la câteva zile de la administrarea, de exemplu, a paracetamolului). Altele sunt intermediare (durata apariției variază între 1 și 8 săptămâni, de exemplu antibiotice – amoxicilină și acid clavulanic). Altele, necesită mult timp, deci sunt și au cauza mai greu de stabilit cu certitudine (între 1 și 12 luni).
Există câteva categorii de factori de risc care ne cresc sensibilitatea la hepatotoxicitatea medicamentelor, precum:
- Vârsta, sexul, factori etnici și chiar sa rasă
- Starea nutrițională,
- Sarcina – o perioadă complicată și cu multe provocări pentru organismul nostru,
- Interacțiunile dintre medicamentele pe car ele luăm și durata de administrare
- Starea noastră de sănătate (un risc suplimentar au cei cu funcția renală afectată, cu boli sistemice precum diabetul, cu afecțiuni hepatice)
- Funcționarea organismului nostru în ceea ce privește inducția enzimatică sau polimorfismul enzimatic)
Ce putem face:
Prima și cea mai importantă măsură este să evităm să luăm singuri medicamente.
Mai ales dacă avem probleme de sănătate sau avem deja un tratament dat de medic. Dacă luăm medicamente cu eliberare fără rețetă, trebuie să citim cu atenție prospectul și/ sau să întrebăm farmacistul și să respectăm dozele maxime de siguranță recomandate. Atenție la banalul paracetamol și la produsele multisimptom care îl conțin și care ne pot păcăli să depășim ușor doza maximă de siguranță recomandată zilnic!
A doua, este să nu asociem medicamentele cu alcool.
Adică în perioada în care luăm medicamente, să nu consumăm deloc alcool. Trebuie să fim atenți și la anumite ceaiuri sau sucuri de fructe (grepfruit) care interferează cu absorbția anumitor medicamente, deci pot afecta și funcția hepatică. Nu consumăm nici droguri!
În al treilea rând, dacă totuși trebuie să luăm medicamente care ne pot afecta ficatul, atunci putem cere medicului sau farmacistului un supliment sau un produs pentru protecția acestuia.
Există nenumărate suplimente din extracte din plante și/ sau fosfolipide care ne pot ajuta ficatul să se protejeze sau să se regenereze. Pe acestea le putem lua preventiv sau ca sau adjuvante (în asociere cu alte medicamente pe durata tratamentului și o perioadă după).
În al patrulea rând, dar nu mai puțin important – trebuie să avem un regim alimentar echilibrat (mai sărac în grăsimi – mai ales grăsimi trans- și sodiu, bogat în carbohidrați complecși și cu un aport corect de proteine de calitate).
Evităm expunerea accidentală sau fără protecție la substanțe toxice care se pot inhala sau absorbi prin piele (solvenți, diluanți, pesticide). Consumăm alimente cu profil de siguranță sau pregătite corespunzător (ca să evităm anumite virusuri sau bacterii) și ne vaccinăm împotriva virusurilor hepatitice.
Nu în ultimul rând, scădem în greutate.
Kilogramele în plus înseamnă depozite de grăsimi, țesut visceral, risc mai crescut pentru îmbolnăvirea ficatului, afecțiuni metabolice – deci tratamente complexe cu mai multe medicamente asociate care trebuie metabolizate de ficatul nostru. Dar când alegem să pierdem din kilograme, apelăm în funcție de starea de sănătate la una dintre dietele verificate și fundamentate științifici (South Beach, intermittent fasting). Sau mergem la medic și cerem un regim personalizat pe care îl asociem cu mișcare moderată.