Tu ce știi despre usturoi?

Dona16/05/2019

Usturoiul (Allium sativum) se află pe lista celor mai folosite suplimente alimentare, alături de calciu, echinaceea, ulei de pește, ginseng, glucozamină, vitamina D sau magneziu. Însă ce știi despre usturoi, despre beneficiile, dar și interacțiunile cu medicamente?

Tabletele cu extract de usturoi reprezintă unul dintre suplimentele cu ingrediente active cu efecte puternice asupra organismului nostru. Conține peste 12 aminoacizi, vitamine (A,B1, B2 și C), minerale (germaniu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, sulf și zinc și 33 de compuși cu sulf. Ingredientul principal este alicina, cu acțiune antibacteriană și fungică în anumite studii de laborator.

La ce pot să ne ajute suplimentele cu usturoi?

Internetul este plin de articole despre beneficiile usturoiului, fiind considerat un aliment minune. Este recomandat pentru susținerea sistemului imunitar (fiind numit antibiotic natural), afecțiuni cardio-respiratorii și cardio-vasculare inclusiv hipertensiune, afecțiuni coronariere, infarct, ateroscleroză sau colesterol crescut, ; dar și pentru prevenția unor tipuri de cancer sau pentru combaterea paraziților intestinali, a diabetului sau problemelor de digestie. Cu siguranță este unul dintre remediile folosite în medicina tradițională de civilizațiile vechi.

Dar comunitatea medicală încă discută despre beneficiile usturoiului, iar autorități medicale din diferite state consideră că sunt necesare studii clinice suplimentare ca să confirme cu dovezi medicale clare beneficiile suplimentelor de usturoi și a dozelor necesare. De exemplu, unul dintre studiile privind potențialele beneficii în glioblastom (tumoră pe creier) este unul doar de laborator privind efectele directe ale unor componente din usturoi asupra celulelor canceroase; nu este un studiu privind efectele asupra unor pacienți cu acest tip de cancer care iau supliment cu usturoi. Nici în ceea ce privește beneficiile pentru prevenția anumitor tipuri de cancer sau în controlul glicemiei la diabetici nu sunt foarte clare dovezile medicale.

Care sunt riscurile și cu ce substanțe interacționează usturoiul

Dar pe cât sunt de benefice, suplimentele în anumite concentrații sau combinații de suplimente sau suplimente și medicamente pot să devină un risc pentru sănătate. Înlocuirea tratamentului medicamentos cu suplimente este un alt risc care poate să apară, deoarece există multe surse în special online care susțin, acest lucru. Însă orice este prea mult strică; iar această zicală se aplică mai ales în cazul suplimentelor alimentare. De exemplu, prea multă vitamina D sau fier sau A creează dezechilibre în organism. Sau administrarea anumitor suplimente înainte de intervenții chirurgicale sau după acestea. Cei mai în măsură să vă dea un sfat și să evalueze riscurile sunt medicii și farmaciștii, după ce le spuneți deschis ce medicamente și suplimente luați, pentru ce afecțiuni și în ce doze.

În cazul usturoiului, suplimentele din extract de usturoi nu trebuie administrate înainte, în timpul, după tratamente/ intervenții chirurgicale deoarece cresc riscul de sângerare. Nici împreună cu medicamente sau suplimente cu afect anticoagulant (warfarină, aspirină, ginkgo biloba).

De asemenea, cei cu diferite afecțiuni gastrice și chiar hepatice primesc recomandarea de a elimina usturoiul din alimentație, așadar nici suplimentele cu usturoi nu le sunt recomandate.

Alte efecte secundare pot fi:

  • Reacții alergice de înroșire, inflamare sau apariția unor pustule. Vânătăi care apar ușor, sîngerări (nas sau gingii) – în aceste cazuri nu mai luați pastilele și adresați-vă urgent unui medic!
  • Halenă sau accentuarea mirosului corpului.
  • Arsuri gastrice sau la nivelul cavității bucale sau gâtului.
  • Amețeli, stări de vomă, balonare sau diaree.

Aboneaza-te la Newsletter