astmul bonșic

Tu ce știi despre astmul bronșic?

Dona10/05/2021

Astmul bronșic este o afecțiune cronică inflamatorie care afectează bronhiile și, implicit, funcția plămânilor. Netratată, această inflamație cronică a bronhiilor cauzează periodic crize și scade calitatea vieții pacientului. Crizele de astm sunt neplăcute deoarece se produc spasme care îngustează bronhiile și limitează respirația pacientului cu astm. Acesta simte că se sufocă, are dificultăți în a expira aerul din plămâni și are o respirație șuierătoare.

Astmul are o prevalență generală estimată la cca 4% și de aproximativ 23% în rândul copiilor de 13-14 ani. La majoritatea pacienților se manifestă la vârstă tânără, în copilărie, dar crize de astm pot să apară și la pacienți vârstnici. Specialiștii atrag atenția că este una dintre afecțiunile mult sub-diagnosticate.

Care sunt semnalele de alarmă

Principalele simptome care trebuie să ne atragă atenția sunt:

  • Tusea, care se manifestă în timpul nopții, după efort fizic sau episod de râs
  • Senzația de sufocare / lipsa de aer (dispnee)
  • Senzația de strângere a pieptului
  • Șuierat în plămâni (wheezing)

Acestea încep să se manifeste, în multe cazuri, ca parte a simptomatologiei unei infecții respiratorii sau a expunerii la anumiți factori/ alergeni (de exemplu, polen). Există riscul ca să nu ne dăm seama că este nevoie de investigații aprofundate care să confirme diagnosticul de astm, deoarece mulți copii răcesc frecvent, au nasul înfundat și tușesc  fără a face febră sau fără a avea, la început, crize de astm severe care să ne atragă atenție (să se sufoce, să nu poată expira aerul, să aibă un wheezing evident).

De aceea, nu ezita să duci copilul la medic ori de câte ori se îmbolnăvește! Nu ezita să faci investigații suplimentare, să îi monitorizezi evoluția periodic și să te asiguri că e cu adevărat vindecat după fiecare episod sau răceală!

Astmul bronșic este o afecțiune cronică evolutivă, adică, se manifestă periodic cu simptome mai evidente în cazul contactului cu alergeni sau în cazul unei afecțiuni respiratorii și care, nediagnosticată și tratată la timp se agravează în timp și afectează organismul.

Cauzele astmului

Această afecțiune se declanșează, cel mai adesea, pe fond alergic, în principal la pacienți atopici. Componenta ereditară alergică este importantă, așadar, dacă unul dintre părinți are astm bronșic sau anumite alergii (de exemplu, dermatită atopică, rinită alergică), atunci copilul trebuie monitorizat cu atenție.

Mai multe informații despre astmul bronșic poți afla de pe site-ul Societății Române de Pneumologie.

Ce trebuie să faci dacă ai astm afli de aici.

#astm #sănătate #FarmaciileDONA

 


Aboneaza-te la Newsletter