
Trusa medicală de urgență a părintelui
Dona31/07/2019După ce devenim părinți încep să ne năpădească și grijile, vrem sau nu și ne putem liniști dacă luăm niște măsuri de prevenție, inclusiv avem la îndemână o trusă medicală de urgență. Și devenim părinți în momentul în care ne bucurăm că medicul obstetrician ne confirmă sarcina. Însă pe parcursul celor 37-40 de săptămâni copilul este în siguranță, într-un mediu limitat și bine monitorizat. Dar după naștere și mai ales după ce începe să pornească de-a bușilea, lucrurile se schimbă semnificativ. Așadar, hai să vedem ce ar trebui să conțină trusa noastră medicală de urgență pentru un copil sănătos! În felul acesta trecem în revistă și principalele probleme de sănătate care pot să apară.
Febră (postvaccinală sau cauzată de anumite afecțiuni), dureri cauzate de infecții respiratorii sau apariția dinților, mucozități/ secreții.
Pentru acestea avem nevoie de un termometru funcțional, siropuri cu paracetamol și ibuprofen (pentru febră), un gel special pentru apariția dentiției de lapte, ser fiziologic/ apă de mare și batista sugarului sau altă opțiune pentru curățarea nasului.
Bineînțeles, dacă are febră, indiferent de cauză, încercăm să o reducem folosind mai întâi celelalte metode (dezbrăcăm copilul, împachetări, aerisim camera). Dacă febra este cauzată de insolație, nu administrăm niciun antitermic (mai ales nu ibuprofen), ci ducem copilul urgent la camera de gardă sau chemăm salvarea.
Durerile cauzate de apariția dinților pot fi atenuate și cu jucării de ronțăit, pe lângă gelul cu anestezic local. Iar dacă acestea nu funcționează, un analgezic conform recomandărilor pediatrului.
În cazul nasului înfundat sau cu multe secreții, picăturile de ser fiziologic sau apă de mare îl vor ajuta pe copil să respire mai ușor. Secrețiile trebuie bine aspirate (batista sugarului funcționează foarte bine și previne apariția complicațiilor precum otita).
Probleme digestive – constipație, diaree, colici
Avem nevoie de probiotice, săruri de remineralizare (în caz de diaree), un medicament special anticolici. În plus, ne putem ajuta copiii făcându-le masaj abdominal în sensul acelor de ceasornic pentru reducerea disconfortului. Nu le administrați ceaiuri decât strict la recomandarea medicului (ca să nu apară anemia).
Creșterea și dezvoltarea normală a copilului
vitamina D care va fi administrată în doza prescrisă de medic, zi de zi, fără întrerupere.
Protecție solară
cremă cu factor de protecție cât mai ridicat pentru toate tipurile de ultraviolete și o cremă de hidratare ideal pentru piele sensibilă care să fie aplicată după expunerea la soare pe pielea bine curățată. Unguentul cu extract de gălbenele ajută nu numai pielea expusă la soare, dar și în cazul eritemului fesier.
Lovituri, traumatisme și leziuni
gel de arnică, creme cicatrizante pe bază de plante, un dezinfectant local (betadină dacă nu există alergie la substanță), plasturi și pansament steril (în caz că se lovește și trebuie să îi curățăm leziunea). Nu este nevoie de un antibiotic (unguent sau praf). Orice leziune poate fi curățată bine cu apă călduță și săpun, apoi cu betadină. Ideal, nu trebuie acoperită pentru a grăbi procesul de vindecare. Dar dacă nu se poate altfel, îi aplicăm deasupra pansament steril. Ne-ar fi util să avem și o pungă cu gel care poate fi aplicat rece pe o leziune care nu este deschisă, de exemplu. Însă nu aplicăm punga direct pe piele, ca să nu fie prea rece; o punem mai întâi într-un prosop subțire sau altceva ce avem la îndemână și este curat. Gelul de arnică ajută în cazul loviturilor în care pielea nu este afectată (nu avem leziune deschisă), mai ales dacă avem și un hematom.
Posibile reacții alergice (la substanțe, mușcături, alimente)
un sirop antialergic care va fi administrat în doza prescrisă de medic conform vârstei copilului. Gelul de arnică ajută în cazul mușcăturilor de insecte (care nu presupun și o reacție alergică locală).
Dozele medicamentelor depind de greutatea și de vârsta copilului. Deoarece sunt individualizate, nu le veți regăsi în acest articol. După cum vedeți, antibioticele nu trebuie să se regăsească în trusa de urgență a părintelui. Acestea vor fi prescrise de medic doar când copilul va avea o infecție cu o bacterie sau un microorganism pentru care este recomandată antibioterapia.