
Trimestrul 4 de sarcină este o perioadă de risc pentru proaspăta mamă
Dona06/01/2020Am scris despre sarcină și cele trei trimestre care încep din momentul concepției și se termină în momentul nașterii copilului. Însă există și un al patrulea trimestru, foarte important pentru mamă, deoarece în aceste 12 săptămâni corpul proaspetei mămici trece prin alte schimbări și este supus unor riscuri majore, inclusiv riscul de deces. Pot să apară complicații cauzate de complicații ale sarcinii sau cauzate de nașterea în sine. Nu degeaba și mama și copilul sunt atent monitorizați după naștere.
Ce se întâmplă după naștere, în trimestrul 4 de sarcină
În mod normal, după naștere organismul mamei începe să se refacă pe de-o parte (uterul se remite spontan pentru a reveni la dimensiunile normale în primele zile), dar apar alte modificări deoarece corpul mamei răspunde nevoilor bebelușului. Însă sunt cazuri în care sarcina a produs dezechilibre, iar acestea rămân evidente și după naștere. Femeile care au avut probleme de coagulare a sângelui trebuie să continue tratamentul și vor fi monitorizate atent. Efortul depus de sistemul cardiovascular trebuie să revină la normal, însă nu se întâmplă mereu asta. La unele femei, după naștere poate debuta hipertensiunea arterială.
Pot să apară: depresia postpartum, hemoragii, tromboză, hemoroizi, endometrită, preeclampsia, eclampsia, cardiomiopatii sau embolii pulmonare, mastite și abcese, dureri perianale (mai ales după nașterea vaginală), uterine, de sâni, de cap, stare accentuată de oboseală.
Care sunt principalele riscuri după naștere
În această perioadă este un risc mai crescut pentru apariția durerii cronice indiferent de tipul nașterii, la cca 10% din femei. Femeile care au avut grețuri (disgravidie) în timpul sarcinii au un risc mai ridicat de a avea dureri la nivelul abdomenului inferior și pelvisului timp de până la 6 luni după naștere, comparativ cu gravidele care nu au avut disgravidie. Cca 85% din nașterile vaginale implică traume perineale și vaginale, cca 60-70% dintre ele necesitând intervenție chirurgicală reparatorie. Recuperarea după operația de cezariană are și ea specificul ei.
Plaga operatorie trebuie îngrijită și monitorizată. Dacă apar modificări de aspect (se umflă, se irită, secreții, dureri la palpare) atunci trebuie să vă prezentați de urgență la control. În peste 10% din cazurile de naștere prin cezariană apar infecții la nivelul plăgii.
Atenție la hemoragia postpartum, preeclampsie și eclampsie în primele 6 luni după naștere
Hemoragia postpartum înseamnă că pierderile de sânge ale mamei după naștere depășesc 1000ml în primele 24 de ore sau în acest interval pacienta prezintă semne de hipovolemie. Hemoragia secundară postpartum se referă la sângerări excesive înregistrate în interval 1 zi – 12 săptămâni din momentul nașterii. Nu este deloc de neglijat, deoarece hemoragia postpartum este una dintre principalele cauze de deces ale femeilor din întreaga lume.
Riscul de apariție a preeclampsiei și eclampsiei după naștere persistă timp de câteva luni, de aceea administrarea suplimentelor de magneziu vin în sprijinul femeilor după naștere.
Sunt cazuri în care aceste complicații enumerate mai sus pot să apară nu doar în primele 12 săptămâni după naștere, ci în primele 6 luni.
Iată care sunt unele dintre semnale de alarmă după naștere care trebuie să vă trimită la medic
- Aveți dureri de cap. Pot să fie un simptom pentru preeclampsie, hipercoagulabilitate, schimbări ale valorilor tensiunii arteriale și ale valorilor glicemiei
- Dureri lombare
- Dureri la nivelul sânilor cu /sau fără secreții
- Creșterea sângerării postpartum în primele 6 săptămâni și modificarea aspectului. Apariția sângerării
- Febră
- Dureri în piept
- Dificultăți de respirație
- Stări de confuzie, leșin, inconștiență
- Apariția edemelor la nivelul membrelor și feței cu sau fără dureri (în special la nivelul picioarelor)
- Dureri ascuțite la nivelul abdomenului la pelvisului. Acestea pot anunța endometrita, infecții urinare, ruptură ovariană sau la nivelul vezicii urinare, tromboza a venei mezenterice
- Dureri rectale
- Modificări, dureri, secreții, hematoame la nivelul plăgii operatorii a operației de cezariană
- Modificarea aspectului și volumului urinei, cu probleme de micțiune.
Așadar, pe lângă nevoia de a-și îngriji nou-născutul și a se adapta programului acestuia, proaspăta mămică se confruntă cu propriile provocări, deloc neglijabile. Poate ni se pare ciudat când auzim sau citim că gravida și noua mămică trebuie îngrijite și protejate cu foarte multă atenție. Însă, după cum vedem, nu sunt vorbe în vânt.