Trei greșeli transgeneraționale de îngrijire a copilului

Dona10/03/2020

Medicina a evoluat, avem acces liber la informație corectă și de calitate, însă când ne creștem copiii continuăm practici greșite și chiar periculoase, transmise din generație în generație. Nu numai că mai facem anumite lucruri ca pe vremea bunicii, dar nici nu ne selectăm cu atenție nici sursele de informare online unde astfel de practici greșite sunt în continuare menționate.

Să vedem care ar fi trei dintre acestea și ce ar trebuie să facem de fapt!

Febra copilului nu se scade cu șosete cu oțet sau împachetări cu alcool!

Pielea este un organ al corpului, care, printre multele sale proprietăți o are și pe aceea de a absorbi diferite substanțe. Ei bine, alcoolul pus pe pielea copilului, chiar dacă este o concentrație mică în oțet sau oțet diluat, ajunge în organismul acestuia și poate avea consecințe grave. Organismul copilului nu este pregătit ca să prelucreze alcoolul. Mai mult, alcoolul este toxic pentru ficat (inclusiv în cazul adulților) și, în plus, interacționează cu medicamentele.

Știați că în combinație cu paracetamolul (un antitermic și analgezic banal, des folosit pentru febră și unele tipuri de dureri), crește riscul apariției leziunilor hepatice? Pe site-ul nostru găsiți articole detaliate despre cum se reduce febra la copil și care sunt valorile febrei în funcție de metoda de măsurare a temperaturii corpului.

Sucurile de fructe nu sunt recomandate în alimentația zilnică a copilului la diversificare.

Da, recomandările specialiștilor s-au schimbat de câțiva ani, însă multe liste și recomandări includ încă sucurile de fructe. Este complet greșit! Deoarece corect este ca un copil să consume în principal legume, vegetale și fructe, dar întregi, nu sub formă de suc, așa cum este precizat și în Ghidul OMS.

Gândiți-vă că pentru un pahar de suc, trebuie stoarse câteva portocale. Pulpa la toate fructele sau coaja la anumite fructe (mere, pere) este bogată în fibre. Sucul aduce multe calorii, prea multe pentru un copil și îi predispune la creșterea în greutate și obezitate.

Copilul nu se înfașă!

În urma studiilor, specialiștii au ajuns la concluzia că înfășatul nu permite copilului să se miște și să se dezvolte corect, îl forțează să stea în poziție nefirească și crește riscul pentru displazia de șold.

Pentru nou-născuții care au probleme de adaptare la mediu după naștere și sunt mai agitați, există alte soluții, precum sacul de dormit pentru bebeluși. Acesta îi dă senzația că spațiul îi este mai restrâns, similar cu cel din uterul mamei, dar îl lasă să își țină și miște picioarele după bunul plac.


Aboneaza-te la Newsletter