
Tratamentul pentru epilare definitivă, recomandat numai în saloanele specializate
Dona10/02/2022Epilarea definitivă – mai corect denumită epilare de lungă durata – este o tehnică relativ nouă, ce se adresează atât femeilor cât și bărbaților și se realizează treptat, pe parcursul mai multor ședințe, la saloane de specialitate. Această constă în distrugerea rădăcinilor firelor de par aflate în dermă. Practic, una câte una, celulele germinative ale firelor de păr sunt anihilate și, în mod normal, acestea nu se vor mai reface în timp.
Tehnica se poate realiza prin metoda luminii intens pulsate (IPL), cu spectru mai larg și care este absorbită de mai mulți pigmenți, sau cu ajutorul laserului, a cărui lumina este unidirecțională și are o singură lungime de undă, fiind absorbită de un singur pigment.
Procedura trebuie să se realizeze numai la saloane de specialitate, specializate în epilare definitivă, ce folosesc lumina intens pulsată pentru această tehnică de eliminare a părului nedorit de pe corp. În cadrul primei ședințe, specialistul evaluează tipul de piele (dintre cele șase existente, conform scalei Fitzpatrick), grosimea firelor de păr din zona respectivă, culoarea acestora și adâncimea la care se găsesc în dermă pentru a stabili numărul de ședințe necesare în conformitate cu fiziologia creșterii firelor de par. Căldura produsă de aparatul de fotoepilare este condusă de către fir direct la celulele germinative și astfel rădăcinile sunt distruse în cadrul acestui proces treptat.
Aceasta nu este o tehnică invazivă deoarece impulsurile produse de aparatul folosit nu sunt absorbite decât de pigmenții de la suprafața pielii și poate exista cel mult riscul unor urmări precum roșeața ori mici inflamații ce dispar în câteva ore.
Timpul dintre două ședințe de epilare definitivă variază între opt-zece săptămâni, în funcție de zona tratată deoarece trebuie știut că părul de pe corp nu crește la fel de repede peste tot. De asemenea, este bine de reținut că pentru anumite zone este nevoie chiar și de 12 ședințe de fotoepilare pentru a distruge foliculii piloși și, astfel, un tratament se poate întinde chiar și pe parcusul a doi ani. Chiar și așa, această tehnică revoluționară nu anihilează în totalitate firele de par dintr-o anumită zona a corpului, ci în jur de 70-90% dintre acestea. Cel mai ușor de „curățat” sunt zona inghinală și gambele, iar cel mai „încăpățânat” loc s-a dovedit a fi fața. Astfel, după un ciclu complet de creștere a firelor de păr este, în general, nevoie să se repete procedura deoarece, în timp, o parte dintre firele cu aspect de „puf” se pot transformă în fire de păr terminale, groase și mature, motiv pentru care termenul „epilare de lungă durata” este mult mai corect decât „epilare definitivă”. Cazul acesta este mai frecvent întâlnit la persoanele care au dereglări hormonale ce stimulează dezvoltarea mai intensă a foliculilor de par. În această situație, este indicat în prealabil un consult endocrinologic, pentru eliminarea cauzei, astfel încât tratamentul pentru epilare definitivă să fie eficient.
Tehnica de epilare definitivă este contraindicată femeilor însărcinate și persoanelor care se expun la soare fără a folosit crema de protecție solară.