Tratamentul corect al acneei: purificare de la interior la exterior

Dona25/09/2019

Acneea este o problemă cu care se confruntă în special adolescenții și tinerii, de ambele sexe, dar și femeile ajunse la 40-50 de ani, cauza principală fiind de natură hormonală.

În cazul adolescenților și tinerilor, acneea juvenilă este provocată de dereglări hormonale ce apar la pubertate. În această perioadă, secreția sebacee crește sub influența hormonilor sexuali și se produce o acumulare de sebum, însoțită de acțiunea unor bacterii. Astfel porii se înfundă, se inflamează și, în cazul în care problema nu este tratată în profunzime, se poate ajunge la formarea de cicatrici și microchisturi. Zonele cele mai afectate de acnee sunt fața, gâtul, pieptul și spatele.

Un alt tip de acnee este acneea rozacee, ce afectează mai ales femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. Această se localizează în zona pomeților și a nasului, fiind caracterizată de apariția pustulelor, pe un fond de roșeață a pielii. Ea este cauzată de o diminuare a secreției de acid clorhidric în sucul gastric. Pentru evitarea ei trebuie să eliminați din alimentație cafeaua, ciocolată, alcoolul și zahărul alb.

O altă cauza a acneei, la unele femei, o reprezintă sindromul ovarelor polichistice, o afecțiune hormonală ce se asociază cu menstre neregulate, pilozitate excesivă, creștere în greutate și chiar infertilitate.

Pentru a vindecă acneea în mod corect și eficient, de la interior la exterior, se recomandă, în primul rând, efectuarea unui set de analize hormonale, ce vor scoate la iveală o posibilă cauză la acest nivel. În funcție de acestea, medicul va prescrie un tratament adecvat.

De asemenea, foarte importantă este și schimbarea stilului de viață. Astfel, alimentația naturală, hidratarea suficientă și sportul zilnic vor aduce îmbunătățiri considerabile.

Se recomandă excluderea alimentelor procesate din dietă (mezeluri, cașcaval, produse de patiserie, fast-food și altele) și, pe cât posibil, renunțarea la hrana de origine animală, cel puțin o perioadă, pentru detoxificarea organismului.

Aportul de sare trebuie redus, la fel și cel de cofeină (cafea, ciocolată, cacao, băuturi energizante, cola) și, de asemenea, este important să se renunțe la fumat.

Hidratarea corespunzătoare a întregului organism se va oglindi pe chip, prin urmare nu uitați să consumați suficientă apă.

În plus, acordați atenție tranzitului intestinal deoarece constipația este unul dintre factorii ce favorizează apariția coșurilor.

Nu trebuie neglijat faptul că pentru combaterea acneei igiena joacă un rol esențial. Fața trebuie spălată de două ori pe zi cu un săpun care nu conține grăsimi și care nu usucă pielea.

Soluțiile special concepute contra acneei, disponibile în farmacii, sunt de asemenea utile.

În plus, și remediile naturiste sunt de folos. Astfel, uleiurile esențiale precum cel de ienupăr ajută la normalizarea secreției de sebum, iar cel de levănțică și de geraniu au proprietăți antiseptice. Se adaugă două picături de esență într-o jumătate de cană cu apă și se tamponează soluția pe zona cu acnee, de două ori pe zi. De asemenea, se pot aplica tampoane îmbibate în ceai de busuioc (se fierb trei lingurițe cu plantă într-o cană cu apă).

Recomandat este și un ceai cu efecte bactericide, preparat din rădăcină de păpădie, brusture, urzică, coada șoricelului, turiță mare și echinaceea, în părți egale. Se beau una-două căni pe zi.

Pentru curățarea tenului, se recomandă spălarea zonei afectată de coșuri cu cu infuzie de pelin, rostopască, trei frați pătați, gălbenele, nalbă și petale de trandafir.

Uleiul de tea tree (arborele de ceai) are o acțiune eficientă de distrugere a bacteriilor ce provoacă acneea. Acesta se diluează în ulei de măsline și apoi se pune direct pe zona afectată. Atenție! Aplicarea nediluată poate provoca iritații ale pielii sau mâncărime.

În cazul în care transpirați abundent sau petreceți mult timp în mediu umed este bine de știut că acest lucru poate înrăutăți problemele pielii. Așadar, este nevoie de măsuri de igienă suplimentare. Acest lucru este valabil și în cazul în care se folosesc frecvent farduri deoarece există riscul de înfundare a canalului seboreic.

Este foarte important ca fața să nu fie atinsă cu degetele murdare, și ca părul să nu aibă contact cu tenul, mai ales dacă e gras, deoarece se pot transmite astfel bacterii declanșatoare de reacții inflamatorii.


Aboneaza-te la Newsletter