Tratament alopat sau fitoterapic în cazul hemoroizilor?

Dona23/08/2019

Răspunsul nu poate fi tranșant (ori, ori) deoarece rezultatele obținute în rândul pacienților arată că cele mai bune rezultate sunt obținute când cele două tipuri de tratamente sunt combinate. Deoarece cel puțin jumătate dintre noi suntem afectați cel puțin o dată în viață de hemoroizi, hai să vedem care sunt cauzele lor, cum se tratează și cum îi putem preveni.

Hemoroizii sunt dilatații ale vaselor care apar în canalul anal. Sunt cauzați de în principal de:

  • probleme circulatorii,
  • constipație (în special cronică) și de efort depus la eliminarea fecalelor,
  • sedentarism (în special cauzat de invaliditate și ortostatism – statul pe scaun, inclusiv șofatul pe perioade îndelungi favorizează apariția hemoroizilor)
  • anumite obiceiuri alimentare (consum redus de apă, dietă săraca în fibre, consum exagerat de condimente, în special picante, consum ridicat de alcool)
  • presiunea la nivelul perineului și abdomenului inferior și/ sau de un efort ridicat brusc (precum ridicarea unor greutăți, ciclismul, călăria, folosirea unor anumite aparate de fitness care cresc această presiune)
  • sarcină.

Când avem hemoroizii?

Simptomele care trebuie să ne alerteze sunt iritația, jena sau durerea în zona anală, inflamația și sângerarea. La examinarea medicală efectuată de proctolog aceștia sunt vizibili, dar în multe cazuri îi simțim sau simțim anumiți hemoroizi externi când efectuăm toaleta locală.

Cum se tratează hemoroizii

Tratamentul este simptomatic cu medicamente și soluții locale, dar poate implica și intervenție chirurgicală sau bandare endoscopică pentru hemoroizii interni mari sau refractari / care nu reacționează la alt tip de tratament precum scleroterapia injectabilă. Fotocoagulația în infraroșu este folosită pentru hemoroizii interni de dimensiuni mai mici pentru care nu poate fi folosită bandarea endoscopică.

Băile locale în apă caldă timp de 10-15 minute ajută la ameliorarea simptomelor după fiecare scaun. Însă există unguente și supozitoare cu anestezic pentru cazurile în care durerile locale sunt mari. După stabilirea diagnosticului, în funcție de stadiul bolii, de cele mai multe ori medicii combină tratamentele alopate (medicamentele clasice) cele fitoterapice. Tratamentul medicamentos are rolul de a reduce inflamația și calma durerea locală. Ceaiurile cu efect laxativ ne ajută să scăpăm de constipație. Iar unguentele și supozitoarele acționează complementar tratamentului alopat, la nivel local, pentru oprirea inflamației și reducerea volumului hemoroizilor sau pentru repararea țesuturilor după o intervenție proctologică.

În farmacii există unguente și supozitoare cu propolis sau diferite extracte active din plante, pe lângă produsele medicamentoase (alopate) cu anestezic. Farmacistul vă poate ajuta să alegeți un produc potrivit nevoii dumneavoastră.

Putem preveni hemoroizii? Așa DA, așa NU

Dacă aveți hemoroizi sau ați avut și vreți să preveniți reapariția lor, iată ce trebuie să faceți:

  • Atenția la alimentație (reduceți condimentele picante, consumul de alcool și orice sursă de cofeină, consumul de dulciuri, consumați sursele principale de fibre alimentare – cereale, legume și vegetale, fructe care combat constipația)
  • Consumați multă apă – minim 2l pe zi. Puteți consuma și ceaiuri anti-constipație, însă atenție să nu exagerați și să deveniți anemici!
  • Faceți mișcare – susținută, dar nu exagerată. Atenție la acele sporturi care cresc presiunea pe abdomenul inferior/ pelvis
  • Faceți cu atenție toaleta locală, cu apă caldă și săpun. Folosiți hârtie igienică fină sau chiar umezită, fără a insista. Faceți periodic băi locale cu apă caldă.
  • Dacă aveți dureri, luați un analgezic (paracetamol sau ibuprofen, cu mențiunea să nu luați ibuprofen dacă sângerați)
  • Disconfortul local îl reduceți cu comprese locale reci sau unguente cu extrase din plante sau propolis
  • Mergeți la baie atunci când aveți nevoie (ca să nu creșteți riscul de constipație) și asigurați-vă că stați confortabil de fiecare dată, dar fără a sta în poziția șezândă mai mult decât este nevoie. Nu vă forțați (creșteți presiunea locală)!
  • Adresați-vă unui medic de specialitate (proctologului) dacă aveți o jenă locală sau dacă nu scăpați de hemoroizi.
  • Dacă aveți un tratament indicat de medic, urmați-l ca atare și respectați întocmai și indicațiile alimentare și pe cele privind stilul de viață (nu uitați că funcționează împreună!).

Aboneaza-te la Newsletter