fericire familie

Trăim mai mult și mai bine dacă suntem fericiți

Dona27/10/2020

Ni se spune să gândim pozitiv și să fim fericiți deoarece vom fi mai sănătoși și vom trăi mai bine. Ni se spune să zâmbim cât mai des și să ne bucurăm de fiecare lucru mărunt. De ce? Starea de bine, emoțiile pozitive declanșează o serie de procese în organismul nostru care contribuie la reducerea nivelului de stres și, după cum știm, stresul este unul dintre factorii de risc pentru afecțiunile cronice și cancer.

Optimismul ne prelungește viața

Există studii care arată că persoanele mai optimiste au o predispoziție mai mică să sufere de afecțiuni cronice și deces prematur. Astfel, aceste studii demonstrează că optimismul, fără a avea legătură statutul socio-economic, starea de sănătate, integrarea socială, obiceiuri de viață, cu  poate prelungi durata de viață cu 11-15%, în medie, persoanele respective putând să depășească pragul de 85 de ani.

De aceea medicii ne încurajează să privim mereu înainte, iar atunci când avem bătrâni în familie, să îi influențăm să gândească pozitiv și să facă activități care le aduc bucurie.

Ce ne aduce bucurie

Există trei modalități pentru a ne bucura și a fi fericiți și anume:

Facem ceea ce ne face fericiți.

Adică practicăm sporturi sau activități sportive care ne plac. Ne întâlnim cu oameni alături de care ne simțim bine. Ne afundăm cu plăcere în alte ocupații și hobbiuri – citim, creăm, ne transformăm casa sau grădina.

Aducem fericire celor din jur.

Sentimentul de satisfacție personală vine și din bucuria și starea de bine pe care o aducem altora. Este vorba și de cei din imediata apropiere, adică cei dragi, dar și de cei pe care nu îi cunoaștem. De aceea ne este recomandat să descoperim proiecte, cauze sau acțiuni de responsabilitate socială în care să ne implicăm și care au un impact pozitiv asupra unor oameni sau în comunitate.

Ne dedicăm activităților care ne aduc satisfacție zi de zi.

Știm că avem satisfacție și ne dedicăm trup și suflet unei activități atunci când timpul trece fără să ne dăm seama și simțim că nu ne consumăm energia, ci, dimpotrivă, ne încărcăm emoțional pozitiv. Poate fi vorba de serviciul nostru, poate fi vorba de dezvoltarea personală, de un proiect, de activități cu cei dragi sau de un hobby.

Ție ce îți aduce fericire?

 

 


Aboneaza-te la Newsletter