
Toxiinfecția alimentară poate fi prevenită foarte ușor
Dona16/12/2021Toxiinfecția alimentară sau intoxicația alimentară reprezintă o afecțiune cauzată de consumul de alimente sau de băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Această contaminare se poate produce pe parcursul procesului de tranșare și manipulare a cărnii, în timpul creșterii fructelor și legumelor dacă este folosită apă din surse contaminate, în procesul de preparare a alimentelor nerespectând măsurile de igienă, din cauza ignorării igienizării mâinilor sau prin intermediul mediului înconjurător (praf, aer etc.).
Printre infecțiile ce pot fi dobândite prin contactul sau ingestia unor alimente infestate se numără toxoplasmoza și listerioza, care sunt extrem de periculoase, mai ales în rândul bebelușilor, al vârstnicilor, al bolnavilor cronic sau al femeilor însărcinate pentru că pot provoca avort spontan sau malformații congenitale ale fătului.
Tratamentul depinde de tipul microorganismului cauzator
Simptomele toxiinfecției includ diareea, greața, slăbiciune generală, vărsăturile și durerea abdominală (crampele intestinale). Timpul necesar pentru apariția acestora, dar și severitatea și durata lor depind de tipul microorganismului care a determinat infecția, vârsta pacientului și starea sa generală de sănătate.
În cazul infecției cu Clostridium botulinum, bacterie care provoacă botulismul, poate apărea paralizia nervoasă și musculară.
Unele intoxicații alimentare de etiologie bacteriană, cu evoluție puțin severă, nu necesită tratament, simptomele dispărând într-un interval de câteva zile până la o săptămână.
Se recomandă totuși consultul medicului de familie pentru un diagnostic și un tratament corect. Este important, însă, ca pacientul să relateze ce alimente a consumat și dacă și ceilalți membri ai familiei sau ai anturajului au dezvoltat simptome asemănătoare pentru ca aceste cazuri să se identifice și să se izoleze.
Medicul poate recomanda urocultura (în cazul în care este suspectată ingestia unor alimente contaminate bacterian), teste de sânge (pentru determinarea etiologiei problemei – virale sau bacteriene) și teste pentru toxoplasmoză în cazul persoanelor ce au sistemul imunitar slăbit sau al femeilor însărcinate.
Beți multe lichide pentru a evita deshidratarea
În majoritatea cazurilor, simptomele toxiinfecției alimentare dispar în două-trei zile, iar deshidratarea cauzată de diareea severă este principala complicație care poate apărea. De aceea, este important ca persoana afectată să consume multe ceaiuri, siropuri rehidratante, compoturi și apă plată. Trebuie însă evitate băuturile energizante, carbogazoase și sucurile din fructe, care conțin prea mult zahăr și prea puțini electroliți.
Odată cu îmbunătățirea stării generale, se poate începe dieta de tranziție, cu banane, orez, sos de mere, pâine prăjită, supă și brânză de vaci. Se evită alimentele condimentate, fructele proaspete, alcoolul și cafeaua.
Medicația antidiareică nu este, de obicei, recomandată, deoarece stopează mecanismul de curățare a intestinelor de microorganismele patogene. De asemenea, antibioticele nu sunt recomandate.
Atenție! Temperatura din frigider nu trebuie să depășească 4 grade Celsius
Toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite prin prepararea atentă a alimentelor, spălarea mâinilor și a ustensilelor din bucătărie, cumpărarea produselor numai din locuri în care se respectă normele de igienă și evitarea folosirii recipientelor sau a ustensilelor atât pentru păstrarea/tăierea cărnii cât și pentru prepararea legumelor și fructelor. Asigurați-vă că temperatura din frigider nu depășește 4 grade Celsius și citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichete, pentru că acestea conțin informații despre păstrarea și prepararea corectă.
De asemenea, nu este indicată expunerea alimentelor pentru mai mult de două ore la temperaturi mai mari de 32 de grade Celsius.