Totul despre boala Lyme

Dona13/04/2022

Boala Lyme este o afecțiune bacteriană, transmisă de căpușa infectată cu Borrelia burgdorferi, fapt pentru care majoritatea persoanelor mușcate nu contractează boala Lyme. Se estimează că în Europa peste 65,000 de persoane sunt infectate cu boala Lyme, mai ales la începutul primăverii și pe parcursul verii. Pentru a putea evita eventualele complicații alei acestei boli, este bine să știi ce sunt căpușele, care sunt primele simptome, cauzele, cum previi infectarea cu boala Lyme și forme de tratament.

Ce este căpușa

 

Căpușele sunt mici paraziți externi (ectoparaziți), de dimensiuni mici, între 0.5 – 15 mm.

În țara noastră au fost identificate 27 de specii de căpuşe, cea mai răspândită specie fiind Ixodes ricinus. Căpușele se lipesc de pielea oamenilor sau a animalelor, înțepând suprafața acesteia şi hrănindu-se cu sângele gazdei. Locurile unde pot fi găsite hrănindu-se sunt: la baza firelor de păr, la pliul coatelor, în spatele urechilor, în zona inghinală, în zona axilelor şi în spatele genunchilor.

Factorii de risc ai bolii Lyme

 

Majoritatea persoanelor mușcate de către căpuşe sunt acele persoane care lucrează în aer liber şi au contact cu zonele cu iarba înaltă şi deasă. Totodată, aceste persoane au avut pielea expusă în momentul în care au frecventat anumite zone cu risc crescut de căpuşe.

 

Simptome și stadii ale acestora

 

În cazul mușcăturilor de căpușa infectată cu Borrelia burgdorferi pot fi 3 stadii de simptome, acestea fiind următoarele:

1. Depistarea timpurie a bolii (între 1 şi 4 săptămâni de la mușcătura)

În acest caz se pot manifesta următoarele simptome:
· Lipsa de energie;
· Dureri musculare;
· Dureri articulare;
· Dureri de cap;
· Erupție roșie circulară (apare la peste 90% din cazuri).

În anumite situații unele persoane mușcate și infectate nu prezintă niciun simptom din cele enumerate anterior.

2. Infecția dispersată timpuriu

După trecerea celor 1-4 săptămâni de la infecție, în cazul persoanelor ce nu au prezentat niciun simptom din primul stadiu, infecția începe să afecteze pielea, inima, sistemul nervos și articulațiile. Simptomele prezente pot fi:
· Slăbiciune;
· Leșin;
· Dureri de cap;
· Incapacitatea de concentrare;
· Probleme cu memoria;
· Durere fizică;
· Erupție cutanată extinsă şi circulară pe mai multe parți ale corpului;
· Amorțeala la nivelul membrelor;
· Complicații cardiovasculare;
· Înroșirea şi tumefierea genunchilor.

3. Cronicizarea bolii Lyme

Persoanele care nu beneficiază de tratament împotriva bolii Lyme, progresul acestei boli poate cauza deteriorarea nervilor şi ale articulațiilor. Simptomele regăsite sunt:
· Oboseala cronică;
· Artrită;
· Probleme de memorie;
· Probleme de vorbire;
· Probleme cardiovasculare;
· Amorțeala în zona membrelor şi a spatelui.

 

Boala Lyme – prevenție

 

O modalitate simplă de prevenire a bolii Lyme este evitarea spatiilor în care trăiește căpușa ce transmite bacteria, în special spaţiile cu iarba înaltă (parcuri, păduri, câmp, etc.). În situația în care sunteţi nevoiţi să circulaţi în aceste tipuri de spaţii, poți reduce riscul infectării folosind recomandările următoare:
· Acoperirea membrelor cu pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă, alături de folosirea mănuşilor şi a unei pălării sau şepci în momentul în care mergi prin anumite zone de pădure, câmpie, etc. Unde sunt prezente căpușele;
· Folosirea soluţiilor de tip anti insecte;
· Verificarea hainelor tale și ale copiilor, de asemenea dacă aveţi un animal de companie să îl verificaţi și pe acesta de mușcături odată ajunşi acasă;
· Dacă ai grădină, tunde iarba și îngrijește celelalte spaţii verzi precum gardul viu (dacă este prezent);
· Înlăturarea mobilierului și a gunoaielor din grădina poate reduce riscul apariţiei căpușelor, acestea neavând un loc unde să se ascundă;
· Depozitarea lemnelor într-un loc uscat duce la prevenirea apariţiei rozătoarelor cu care se hrănesc căpușele;

 

Tratament

 

Tratarea bolii Lyme provocată de căpuşe consta în administrarea de antibiotice, unde recuperarea va fi rapidă și completă în cazul în care infecția este detectată din timp.
Pentru stadiile avansate ale bolii, medicul dumneavoastră vă poate administra pe cale intravenoasă antibiotice. Durata tratamentului poate fi de 14 – 28 de zile, în funcţie de răspunsul corpului la tratament. În anumite situații, după încheierea tratamentului, simptomele mai pot fi prezente preț de câteva zile.
Pe lângă tratamentul cu antibiotice recomandat de către medicul dumneavoastră, puteți folosi pentru reglarea florei intestinale produsul Simbiofit. Un produs complex și complet, un simbiotic, care conține tulpini de bacterii lactice vii, liofilizate și inulină, care este o fibră naturală, nedigerabilă, care constituie hrana bacteriilor lactice.
Dezechilibrul florei intestinale poate avea consecințe neplăcute, precum: balonare, diaree, constipație, scăderea imunitații organismului.
Mod de utilizare: doza zilnică recomandată, necesară pentru a obține un efect benefic: copii peste 3 ani și adulți: câte 1 capsulă de 1-2 ori pe zi (de preferință, după masă, dimineața și seara) cu o cantitate suficientă de apă.

 

 

Surse:
1. https://www.cdc.gov/lyme/index.html
2. http://www.scumc.ro/legatura-dintre-capuse-și-boala-lyme-cat-de-periculoase-sunt-aceste-insecte/
3. https://insp.gov.ro/download/cnepss/resurse_iec/boli_transmisibile/bolile_transmise_prin_vectori/Pliant-boli-transmise-prin-capuse.pdf


Aboneaza-te la Newsletter