Tot ce trebuie să ştim despre indigestie

Dona04/04/2022

Indigestia, numită și dispepsie reprezintă acel disconfort sau durere în partea superioară a abdomenului alături de senzația de plenitudine ce apare imediat după începerea mesei. Deși indigestia este frecventă, fiecare persoană are reacții diferite (balonare, greață și regurgitare, disconfort), unde simptomele acesteia pot surveni zilnic sau doar în anumite momente ale zilei.
În cazul indigestiei, medicii nu pot determina cu exactitate cauza iritației mucoasei stomacale, deși afectează majoritatea populației. În unele situații indigestia poate indica un simptom al unei boli digestive, fiind astfel clasificată ca dispepsie non-ulceroasa sau funcțională.

 

Simptome ale indigestiei

Persoanele afectate de indigestie pot manifesta unul sau mai multe simptome:
· Senzație de sațietate precoce;
· Disconfort în zona superioară a abdomenului;
· Senzație de sațietate ce persistă chiar și la câteva ore după luarea mesei;
· Vărsături;
· Senzație de arsuri;
· Greață;

În anumite situații, se poate întâmpla ca la persoanele cu indigestie să se manifeste și o senzație de arsură în piept, fiind diferită de indigestie, fiind cauzată de cele mai mult ori de refluxul gastro-esofagian.

 

Cauze ale indigestiei

Cele mai frecvente cauze ale indigestiei sunt:
· Mâncatul în cantități excesive;
· Fumatul;
· Excesul de băuturi carbogazoase, cofeină, alcool;
· Excesul de ciocolată;
· Alimente grase, picante și/sau prăjite;
· Tratament cu antibiotice și/sau analgezice;
· Anxietatea.

Odată cu apariția uneia sau mai multor cauze, indigestia poate fi în strânsă legătură cu una din următoarele afecțiuni:
· Caliculi biliari;
· Constipație;
· Boala celiacă;
· Pancreatita;
· Gastrita;
· Ocluzie intestinală;
· Ulcer;
· Cancer de stomac.

Intensitatea indigestiei poate varia de la o indigestie ușoară de scurtă durată la o indigestie severă ce se poate întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Așadar, dacă simptomele unei indigestii sunt prezente mai mult de 14 zile consecutive, este recomandat un consult medical.

Simptomele unei indigestii severe sunt:
· Dificultate la înghițit ce nu trece cu o medicație simplă;
· Scădere bruscă în greutate;
· Pierderea apetitului;
· Scaune de culoare neagră;
· Oboseala cronică;
· Vărsături repetate sau cu sânge.

În momentul apariției unuia sau mai multor simptome dintre cele enumerate anterior, este recomandat un consult medical de urgență. Totodată, aceste simptome pot indica mai multe afecțiuni, precum anemia pernicioasa, Esofagul Barret (Sindromul Barret), gastrita atrofică, cancer al zonei gastrointestinale superioare.

 

Prevenirea indigestiei

Prevenirea indigestiei se poate face prin evitarea anumitor mâncăruri și situații ce ar putea-o cauza, de asemenea următoarele sugestii ar putea fi utile:
· Servirea unor porții mai mici;
· În timpul mesei este recomandat să mâncați încet;
· Evitarea mâncărurilor ce au o aciditate crescută: lămâi, roșii, etc.
· Reducerea sau evitarea mâncărurilor și/sau a băuturilor ce conțin cofeină;
· Dacă stresul provoacă indigestia, învăţarea de metode de a administra stresul sau situația stresantă;
· Reducerea cantității de alcool;
· Renunțați la fumat;
· Renunțarea la exercițiile fizice cu stomacul plin. Se recomandă ca exerciţiile să se ţină înainte de masă sau la cel puţin o oră după masă;
· Nu vă întindeți imediat după masă;
· Așteptați cel puțin 3 ore de la ultima masă, înainte de a merge la culcare.

 

Tratament indigestie

Cu ajutorul recomandărilor medicului, indigestia poate fi ameliorată sau vindecată, prin schimbarea stilului de viaţă cu ajutorul următoarelor schimbări:
· Evitarea alimentelor prăjite sau foarte condimentate;
· Împărţirea celor 3 mese principale în 5 sau 6 mese mai mici;
· Eliminarea alcoolului și a cofeinei;
· Evitarea medicamentelor ce pot declanşa indigestia precum ibuprofenul sau aspirina;
· Un control mai bun al anxietăţii şi/sau al stresului.

În anumite situații, dacă indigestia persistă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda următoarele medicamente:
· Medicamentele prokinetice, ce au rol de a stimula tranzitul intestinal;
· Inhibitorii de pompă de protoni, ce au rol în reducerea acidității în stomac, ele fiind recomandate doar când indigestia provoacă arsuri;
· Antibiotice, în cazul în care bacteria Helicobacter pylori este declanşatorul;
· Antidepresivele sau anxiolitice, dacă stresul din viaţa dumneavoastră declanşează indigestia.

 

Tratamente naturiste

Ceaiul de mușețel – ajută la tratarea indigestiei, având efecte antiinflamatoare şi uşor antispastice, reducând excesul de acid gastric din tractul digestiv.
Un pahar de apă caldă cu lămâie – poate ajuta la neutralizarea acidului gastric şi îmbunătăţeşte digestia, ajutând la ameliorarea ei, prevenind simptomele de arsuri stomacale și gazele.
Mentă – o cană de ceai de mentă, poate ajuta în tratarea indigestiei, aceasta având capacitatea de a ameliora crampele abdominale și de a preveni greața.
Semințele de fenicul – acestea conțin uleiuri volatile ce ajută la reducerea greţei și a flatulenței cauzate de alimentele picante sau foarte grase. Se poate consuma sub formă de ceai, după masă.
Ghimbirul – ajută la arderea grăsimilor și poate astfel grăbi procesul de digestie, ameliorând simptome precum balonarea sau crampele.
Bicarbonatul de sodiu – folosit în cantităţi mici, ajută la eliminarea gazelor intestinale, reechilibrând PH-ul stomacal.
Cărbunele medicinal – combinaţia de cărbune medicinal, oxid de magneziu şi simeticone ajută la reducerea senzaţiei de plenitudine, balonare şi durere abdominală, având un rol important în calmarea unui stomac deranjat.

 

Alimente permise şi interzise

A. Alimente permise:
Legumele gătite la aburi – consumul de alimente gătite la aburi ajută la normalizarea peristaltismului intestinal. Legumele folosite pot fi consumate crude, gătite la aburi sau coapte în cuptor.
Supe sau ciorbe – în cazul indigestiei, alimentele cu un conţinut ridicat de sodiu, ajută la reţinerea apei în corp şi împiedică deshidratarea. Supele indicate ar fi cea de sfeclă, morcov, dovlecei, ciuperci şi ţelină.

B. Alimente interzise:
Băuturile carbogazoase – evitarea băuturilor carbogazoase este necesară, din cauza faptului că pot creşte aciditatea din stomac.
Lactatele – din cauza digerării greoaie a acestora, produsele lactate pot produce balonare şi eructaţii, în special pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză. Singura excepţie din această categorie este iaurtul natural, care poate fi consumat chiar şi în perioada de recuperare.
Alimentele grase – pot împiedica refacerea sistemul digestiv după indigestie şi pot produce constipaţie. De evitat: carnea roşie, brânză grasă, îngheţată, untul, smântâna, sosurile grase şi altele asemănătoare.
Alimentele prăjite – favorizează instalarea balonării şi a eructaţiei, ele stimulând intensiv mişcările intestinale ori agravează constipaţia.
Alimentele rafinate – produsele rafinate precum pâinea albă, pastele, dulciurile, produsele de patiserie proaspete sau congelate, au un impact negativ asupra digestiei, ele neavând un aport suficient de fibre, complet necesare tranzitului. De asemenea şi din cauza aditivilor alimentari pe care îi conţine, simptomele indigestiei se pot agrava.
Îndulcitorii artificiali – din cauza digerării greoaie a acestora ei pot produce gaze, diaree şi balonare.
Băuturile alcoolice – sunt complet interzise în perioada recuperării după o indigestie, alcoolul având un efect toxic asupra ţesutului stomacal.
Cofeina – în cazul tulburărilor digestive cafeaua este interzisă, deoarece stimulează mişcările gastrointestinale, putând astfel acutiza diareea şi deshidratarea organismului.

Alimentele dulci şi sărate – aceste două tipuri de produse alimentare, pot accentua iritabilitatea tractului digestiv, hiperaciditatea şi starea de greaţă. În perioada de refacere evitați folosirea alimentelor sărate precum alunele prăjite şi/sau sărate, a produselor de patiserie foarte dulci.

 

Tratament natural pentru indigestie

RegulatPRO Bio, este un bio-concentrat enzimatic natural ce îmbunătăţeşte funcţionarea florei intestinale normale, asigurând astfel digestia normală în tractul gastrointestinal. Se administrează 10 ml/zi, dimineața pe stomacul gol şi seara înainte de culcare.

Sanvero Sandigest, este un supliment pe bază de pancreatină de origine animală, care este un amestec de enzime digestive secretate de celulele exocrine ale pancreasului. Este recomandat în cazul manifestărilor de tipul balonare, flatulență, greață, regurgitare. Se administrează 1-3 comprimate pe zi, după sau în timpul meselor.

 

Surse:

1. https://www.webmd.com/heartburn-gerd/indigestion-overview
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/symptoms-causes/syc-20352211#: ~: text=Indigestion%20%E2%80%94%20also%20called%20dyspepsia%20or, rather%20than%20a%20specific%20disease.
3. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/indigestion#symptoms-of-indigestion
4. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/indigestion#treating-indigestion
5. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/indigestion#complications-of-indigestion
6. https://doc.ro/sănătate/indigestia-cauze-simptome-tratament

 


Aboneaza-te la Newsletter