Torticolis, gât înțepenit

Dona14/12/2022

V-ați trezit vreodată cu gâtul “blocat” de durere? Răspunsul cel mai probabil este, “da”. Măcar odată în viață trebuie să trecem cu toții prin această experiență neplăcută. Acest gât înțepenit, în termeni medicali se numește torticolis. Ce este de făcut? Unde să fugim după sfaturi? Sau mai bine nu mergem nicăieri (dacă ne permite situația) și să stăm în repaus? Ce este de făcut? Până la sfârșitul articolului, vom găsi răspunsul la fiecare întrebare în parte.

Ce este un torticolis?

Torticolisul sau gâtul înțepenit/strâmb este una dintre cele mai frecvente tulburări de la nivelul gâtului. Așa cum îi sugerează și denumirea, este o afecțiune dureroasă care afectează musculature gâtului. În torticolis gâtul ține să se răsucească într-o parte, provocând înclinirea capului, dincolo de poziția normală. Pacientul în mod specific își ține capul într-o parte, astfel provocând și o asimetrie facială, care cu trecerea timpului se poate intensifica în lipsa tratamentului corect. Dincolo de aspectul fizic, persoana afectată are dureri și nu în ultimpul rând este limitată în activitățile zilnice. Este o afecțiune neplăcută, dar rar însemnă un pericol pentru viață. În funcție de tipul de torticolis și de factorul declanșator, torticolisul poate fi și o problema acută care se vindecă cu tratament simptomatic (sau chiar fară tratament), dar riscul de recidivă este crescut.

 

Care sunt cauzele torticolisului?

Cauzele declanșatoare sunt multiple. Dacă e să clasificăm această afecțiune după apariție, există torticolis congenital (prezent la naștere) sau dobândit.

Torticolisul se diagnostichează la naștere sau în scurt timp după nașterea copilașului. Se poate observa că pacientul de vârstă fragedă își ține capul înclinat, lipit de abdomen. Acest semn apare în urma unei leziuni musculare care are loc în timpul travaliului sau în timpul nașterii. Leziunea musculară reduce lungimea mușchiului și inhibă creșterea normală a acestuia, astfel se formează poziția tipică pentru torticolis. Factori favorizanți pot fi următoarele: greutatea mare la naștere, prezentarea pelviană, sarcină multiplă, travaliul prelungit.
Foarte rar, dar se întâlnește și o formă bilaterală, caz în care capul nu se înclină în lateral, ci este forțat înainte, înspre abdomen.

Torticolisul dobândit, este de obicei rezultatul musculaturii slăbite din cauza posturii greșite sau suprasolicitării, sau este cauzat de o leziune minoră, cum ar fi o întindere musculară sau o entorsă a unui ligament. Oricine poate dezvolta această afecțiune urată, dar conform studiilor există o ușoară predispoziție spre sexul feminin. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, cauza torticolisului este necunoscută și este denumit torticolis idiopatic.

Factori care cresc riscul de apariție există și în cazul torticulisului dobândit, dar și în cazul torticolisului congenital. Traumatismele ca urmare a unor accidente, afecțiunile la nivelul coloanei cervicale (ex. hernie de disc), istoric familial al acestei afecțiuni (cel mai mult ne interesează în cazul torticolisului congenital), anomalii congenitale ale coloanei vertebrale se numără printre acești factori. De asemenea există și medicamente care pot favoriza apariția torticolisului dobândit, prin efectele asupra musculaturii.

 

Ce simptome apar?

În termeni medicali, torticolisul (tortum collum) este caracterizat prin retracția unilaterală a sterno-cleido-mastoidianului (SMC), mușchiul care răspunde și de mobilitatea gâtului. Simtomele pot fi mai ușoare, dar în timp se pot agrava. Cel mai frecvent torticolisul se manifestă în felul următor:

• incapacitatea de a mișca capul în mod normal obișnuit
• dureri la nivelul musculaturii gâtului
• crampe la nivelul gâtului
• senzație de arsură la nivelul mușchilor afectați
• rigiditate
• durerea de cap
• musculatura gâtului se inflmeaza
• înclinare a bărbiei într-o parte.

Copii care se nasc cu torticolis pot avea fața asimetrică, dar afecțiunea neobservată și netratată poate duce inclusiv la dificultăți motorii și de coordonare, dar și dificultăți de vedere, de auz. Pot avea și probleme musculo-scheletice, cum ar fi displazia șoldului.

Torticolisul temporar în majoritatea cazurilor se tratează și trece fară sechele. Formele congenitale sau când problema devine cronică pot cauza alte probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi:

• mușchii gâtului inflamați
• neuropatie periferică (afectarea nerviilor)
• durere cronică
• dificultate în îndeplinirea sarcinilor de rutină
• incapacitate de a conduce
• dificultate de socializare
• izolare și depresie.

În cazul în care simtomele menționate mai sus sunt însoțite de dureri de cap puternice, febră, greață, amețeală, furnicături sau slăbiciune la nivelului brațului, este recomandat să se solicite ajutor medical.

 

Ce tipuri de torticolis există?

Până acum am cunoscut două tipuri de torticolis, cel congenital și cel dobândit, dar în funcție de momentul apariției afecțiunii și în funcție de simtome prezente, se pot diferenția în total 4 tipuri:

Torticulisul temporar se numește și torticolis banal, din cauza faptului că în majoritatea cazurilor simtomatologia dispare după 1-2 zile, chiar și fară tratament. Poate să apară după o mișcare forțată și bruscă a gâtului. Vă dăm un exemplu de torticolis temporar destul de clar și în care în mod sigur vă regăsiți. De câte ori v-ați trezit cu durere mare la nivelul musculaturii gâtului, spunând că nu vă puteți mișca capul. Aici este momentul unde (așa ne gândim noi), cititorul dă din cap, gandindu-se că “da, s-a întâmplat și cu mine și cât am suferit”. Așadar, și o poziție greșită în timpul somnului provoacă torticolis temporar. Pe lângă acești factori, inclusiv otitele, răcelile, ganglionii limfatici inflamați și leziunile de la nivelul capului și/sau gâtului por favoriza apariția acestei afecțiuni.

Torticolisul spasmodic, cu alta denumire distonie cervicală, este o afecțiune în care mușchii gâtului se contractă involuntar, provocând astfel aspectul tipic torticolis. Este o afecțiune dureroasă, în care capul se răsucește dreapta-stânga greu, dar se poate inclina înainte fară să provoace durere. Se poate întâmpla oricui, dar cel mai frecvent se diagnostichează persoane cu vârstă cuprinsă între 40-60 de ani. Conform studiilor acest tip afectează mai mult femeile, decât bărbații. Distonia cervicală dispare uneori fără tratament, dar există riscul de recidivă.

Torticolisul simtomatic apare în urma unei afecțiuni inflamatorii prezente la nivelul organismului. Riscul de apariție este și mai mare dacă o persoană se confruntă cu leziuni ale coloanei vertebrale sau ale regiunii cefei. Ca și durată a simtolmatologiei seamănă cu torticolis temporar, deoarece și acest tip dispare după 1-2 zile.

Despre torticolis congenital am dori să discutăm într-un alt subcapitol, unde vom descrie și sindromul Klippel-Feil.

 

Torticolis la bebeluși

Torticolisul congenital este a treia cea mai frecventă afecțiune fizică cu care se nasc copii. În ceea ce privește sexul copiilor, și băieții și fetele, se nasc cu torticolis. Ceea ce se cunoaște clar este că acei copii care au greutate peste medie, sunt mai predispuși, imediat veți vedea și cauza. Torticolisul congenital apare de obicei ca urmare a unei poziții vicioase intrauterine sau a unui travaliu dificil.

Tabloul clinic nu diferă mult față de torticolisul la adulți, însă efectele afecțiunii asupra calitatea vieții sunt diferite. Având în vedere că gâtul, astfel și capul, adoptă o poziție vicioasă specifică, alăptarea devine mai dificilă sau chiar imposibilă. Se acordă atenție sporită și din cauza factului că există și alte afecțiuni prezente la bebeluși, care se prezintă ca și torticolisul. Sindromul Klippel-Feil este o afecțiune congenitală, permanentă, care este caracterizată de fuziunea congenitală a două dintre cele șapte vertebre cervicale. Este o afecțiune rar întâlnită. Având în vedere complicațiile care pot apărea dacă rămâne netratată, în funcție de gravitatea bolii, în majoritatea cazurilor, se recomandă terapie chirurgicală.

Orice tratament medicamentos pentru torticolis congenital se inițiază doar la recomandare medicală. În paralel cu tratamentul medicamentos, se încep și exercițiile fizice pentru a preveni rigiditatea musculară. Cu cât se începe mai repede terapia, cu atât succesul va fi mai mare.

 

Cum tratăm torticolisul?

Înainte să aflăm cum se tratează torticolisul, haideți să vedem mai întăi cum se pune diagnosticul. În prima fază se realizează anamneza și examenul fizic. În majoritatea cazurilor se poate pune un diagnostic sigur doar pe baza acestor examinări. În cazul în care vorbim se torticolis simptomatic, medicul poate opta pentru efectuarea unui RMN. Am dori să punctăm din nou cât este de important să se spună totul sincer și clar medicului. În cursul anamnezei, medicul va pune accent mare pe istoricul medical al pacientului, să vadă dacă e vorba de torticolis simtomatic sau nu. De asemenea va întreba dacă a avut loc ceva traumatisme în viața pacientului în ultima perioadă. Orice detaliu, care pentru noi sună banal, pentru medic poate fi un semn clar.

Tratamentul în torticolis, în mod logic, se vă adapta tipului de torticolis cu care pacientul se luptă. Cum s-a menționat mai sus, există și posibilitatea ca pacientul să nu aibă nevoie de tratament medicamentos. Iar, în cazul în care se justifică administrarea medicamentelor, tratamentul va fi unul simptomatic. Pentru a ameliora durerea și inflamația prezentă, se vor administra analgezice și/sau antiinflamatoare, miorelaxante (medicamente care relaxează musculatura). Acest tip de tratament nu tratează cauza problemei, ci tratează doar și numai simtomele prezente.

Având în vedere că medicamentele pe lângă efectele pozitive au și reacții adverse, recomandarea noastră ar fi să nu administrați nimic sistemic, înainte să discutați și medicul sau farmacistul dumneavoastră. Vă încurajăm să cereți sfatul lor, în primul rând pentru a urma un tratament potrivit și eficient, dar și pentru a evita agravarea comorbidităților și interacțiunilor medicamentoase. Tratamentul are scopul de a crește calitatea vieții a pacientul.

Un tratament medicamentos mai ieșit din comun ar fi, administrarea toxinei botulinice în mușchiul afectat, odată la câteva luni. Se aplică acest tip de tratament de către medici, nu se poate practica acasă.

În scopul evitării recurențelor, se pune accent mare și pe tratament non-farmacologic, terapia fizică:

• kinetoterapie
• masaj
• poziționările corecte ale capului, prin posturi corective și hipercorective
• utilizarea unui guler
• terapie și ultrasunete
• terapie cu căldură.

Obiectivele principale a kinetoterapiei sunt de a tonifia musculatura pe partea neafectată și de a “lungi” musculature pe partea afectată. Kinetoterapia funcționează și se recomandă în primul rând în cazul torticolisului congenital și necesită atât perseverență, cât și răbdare.
Terapia cu căldură poate suna învechită, dar poate face minuni. Nu trebuie să țineți acasă aparate scumpe cu efect de încălzire, este de ajuns și un prosop și apă caldă, care se aplică în zona dureroasă pentru aprox. 10 min. Astfel crește debitul de sânge în zonă, are o loc o relaxare musculară și încet-încet se poate deplasa capul în direcția cealaltă.

În cazul în care răspunsul pacientului nu este cel dorit la tratamentul medicamentos sau la cel non-farmacologic, se poate opta pentru tratamentul chirurgical. Nu este cazul să mai menționăm, dar decizia se va lua împreună cu un medic specialist. Tratamentul de prima intenție va fi cel non-invaziv, dar dacă este justificat, se recurge la intervenții chirurgicale.

 

Exerciții fizice pentru torticolis

Contra unor terorii care afirmă că nu face bine repausul la torticolis, medicii chiar recomandă odihnă și repaus. Multe cazuri se vindecă doar cu odihnă- fară a mișca mușchiul gâtului- fără niciun tratament medicamentos.

Întinderile cu scopul de a repozitiona capul, sunt folosite cel mai des la copii și au eficiență mai mare dacă se încep în termen de 3 luni după naștere.

Se pot realiza exerciții fizice și acasă pentru a trece mai repede peste faza acută dureroasă de troticolis. Într-adevăr este important repausul, dar nu repausul total. Pentru a evita rigidizarea musculaturii, trebuie efectuate exerciții mici, precum:

• extensia gâtului (aplecarea capului pe spate)
• flexia gâtului (aplecarea capului în față)
• flexia laterală a gâtului (înclinarea laterală)
• rotația gâtului (întoarcerea capului dintr-o parte în cealaltă).

Toate exercițiile se realizează cu spatele drept, fară să se miște umerii. Având în vedere că anumite poziții pot fi dureroase (altele chiar plăcute), fiecare mișcare se va realiza o singură dată și se menține doar 5 secunde, după care vă urma o pauză. În faza acută dureroasă este în regulă și dacă exercițiile se realizează doar odată sau de două ori pe zi. Ritmul trebuie adaptat la starea pacientului. Dacă oricare dintre aceste exerciții înrăutățește evoluția bolii, trebuie întrerupt.

Pe parcurs, în mod ideal, exercițiile vor fi din ce în ce mai ușor de realizat. Astfel, pozițiile se pot ține chiar și 10 secunde și se pot realiza seturi multiple, cu mici pauze între ele.
Chiar și după ce trece faza acută, pentru a preveni recurența, se pot continua aceste mișcări pentru a fortifia musculature gâtului.

Pacienții cu torticolis recurent, “cu experiență” în boală, tind să solicite prea tărziu ajutor medical. Și dacă pare o afecțiune banală, care trece în 1-2 zile, este important să recunoaștem momentul când ne depășește situația, când nu mai ajută nici medicamentele obișnuite și nici exercițiile fizice. Dacă simtomele nu dispar în 2 zile, solicitați ajutor medical. Înainte de a începe orice tratament, solicitați ajutorul farmaciștilor nostril, pentru a evita complicațiile legate de tratament.

Bibliografie:

1. https://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/5283/veleszuletett-ferdenyak
2. https://medstim.ro/articole/patru-exerciții-ușoare-de-întindere-stretching-pentru-gât-înțepenit
3. https://www.healthline.com/health/torticollis
4. http://www.ortopedszakorvos.eu/ferdenyak-torticollis/
5. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/torticollis-wryneck
6. https://kidshealth.org/en/parents/torticollis.html
7. https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/t/torticollis


Aboneaza-te la Newsletter