
Ti-ai luat portia de acizi grasi Omega 3 azi?
Dona28/01/2019Grăsimile, lipidele sunt absolut necesare pentru organism fiind o sursă rapidă de energie. Însă acestea trebuie să reprezinte maxim 30% din aportul caloric zilnic al unei persoane sănătoase. Printre lipide se regăsesc acizii grași polinesaturați/ esențiali, Omega-3 despre care tot auzim și citim că ne sunt sunt recomandați în fiecare zi. Să vedem de ce.
Câteva lucruri esențiale despre acizii Omega 3
Sunt trei tipuri de acizi grași polinesaturați, în funcție de sursa lor – EPA și DHA din pește și ALA din sursele vegetale. Aceștia contribuie la buna funcționare a organismului, a sistemului cardiovascular, a inimii pe care o protejează de infarct, la funcționarea creierului, sistemului nervos central și la sănătatea membranelor din întregul organism.
Surse de Omega 3
Alimentația și suplimentele sunt singurele noastre surse de Omega- 3. De aceea trebuie să consumăm de câteva ori pe săptămână pește (somon, păstrăv, macrou, ton, hering, sardine). Dar există și surse vegetale precum uleiul de rapiță, uleiul și semințele de in, uleiul de soia, nucile sau alte fructe oleaginoase, semințele de chia, soia și tofu, germeni de grâu. Conform anumitor specialiști, acizii grași Omega-3 ar trebui să reprezinte 5-10% din totalul caloriilor zilnice, iar persoanele sănătoase ar trebui să consume 2-3 porții pe săptămână de pește bogat în Omega-3 (o porție=100g). Atenție însă la mercurul și alte toxine conținute de anumite tipuri de pește. Ca să fim în siguranță, ar trebui să variem și să verificăm atent sursele în cazul gravidelor, copiilor și bolnavilor cronici.
Conform studiilor și Ghidului pentru o Alimentație Sănătoasă al Societății de Nutriție din România, pentru menținerea stării de sănătate avem nevoie de un consum zilnic de 1-2g de acizi grași Omega-3, pe când un aport crescut de mai mult de 10 g/ zi ar avea un aport semnificativ pozitiv asupra sănătății mentale, de exemplu. Același ghid menționează că acest tip de acizi au un efect benefic în anumite afecțiuni precum artrita reumatoidă şi dermatita atopică. Însă există alte surse și voci care susțin că un aport crescut ar contribui la creșterea riscului pentru anumite tipuri de cancer.
Beneficiile Omega 3 pentru sistemul cardiovascular
Acești tip de acizi grași polinesaturați contribuie, așadar, la sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Ajută la reducerea tensiunii arteriale, reduc riscul de aritmii și de formare a cheagurilor și a plăcilor aterosclerotice, scad fracția de LDL și colesterolul total. Deoarece reduc nivelul trigliceridelor, persoanelor cu afecțiuni cardiace și celor cu nivel mare al trigliceridelor le este recomandat să ia suplimente de Omega-3.
Alte beneficii
Există specialiști care susțin ajută în anumite tipuri de cancer, în depresie, inflamații, ADHD. Acest tip de acizi sunt considerați nutrienți anti-oboseală, inclusiv pentru oboseala musculară deoarece reduc procesele inflamatorii din organism, fluidifică sângele și contribuie la buna funcționare a sistemului nervos.
Un aport de acizi grași Omega-3 în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru au contribuit la îmbunătățirea funcțiilor senzoriale, cognitive și motorii ale fetușilor, conform unui studiu al Universității canadiene Laval din 2008.
Bolile cardiovasculare, o problemă în România
Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de mortalitate, conform statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică. Conform declarațiilor din 2018 ale specialiștilor români, 60% dintre decesele din România sunt provocate de boli cardiovasculare, comparativ cu numai 16% provocate de cancer, speranța de viață la noi fiind cu 10 ani mai redusă decât în Uniunea Europeană. Surplusul ponderal și obezitatea, stresul, fumatul, consumul de sare au contribuit la scăderea vârstei de debut al unor afecțiuni cardiovasculare precum hipertensiunea, la adulții de 40 de ani.
Dacă vrem să ne bucurăm de o viață lungă și frumoasă, putem să reducem riscul anumitor afecțiuni. De aceea, pe lângă o alimentație echilibrată, cu un aport adecvat de acizi Omega-3, trebuie să ne schimbăm stilul de viață. Trebuie să scăpăm de kilogramele în plus, să facem zilnic mișcare, să identificăm modalități prin care să reducem stresul și să ne bucurăm cu moderație sau mai rar de anumite plăceri sau vicii, precum fumatul.