Cancerul mamar

Tu ți-ai examinat luna aceasta sânii?

Dona16/09/2020

Specialiștii ne spun că, din păcate, cele mai multe cazuri de cancer mamar diagnosticate la noi sunt deja în stadiul II și III, când rata de supraviețuire scade. Dacă este diagnosticat precoce, un caz de cancer mamar are o rată de supraviețuire la 5 ani de 95%.

Cancerul mamar îl poți preveni sau depista în fază incipientă dacă, pe lângă examinarea medicală periodică, îți autoexaminezi lunar sânii.

Cum trebuie să o faci corect

Îți palpezi sânii la duș cu atenție și în jurul lor, mai ales la axile, ridicând brațul pe partea sânului pe care îl examinezi și apăsând pentru a simți eventuale neregularități. Ai în vedere că sânii sunt mai tensionați și chiar mai dureroși în anumite perioade ale lunii. Între 5 și 7 din 10 femei își resimt astfel sânii din cauza schimbărilor hormonale din anumite perioade ale lunii. Este vorba de perioada dintre ovulație și menstruație, și chiar în timpul menstruației. Însă, trebuie să reții că durerile sunt foarte rar un simptom al cancerului mamar.

În această perioadă, din cauza schimbărilor hormonale, e posibil să simți modificări la nivelul glandelor mamare. Uneori apar noduli care sunt benigni, așadar nu trebuie să intri în panică, ci să te adresezi unui medic.

Verifică în oglindă dacă sunt modificări de formă, culoare, contur, mărime, aspect al sânilor și mamelonului, secreții. Dacă nu ești sigură cum să o faci, te poți ghida după tutoriale online în care medicii explică autoexaminarea corectă.

Orice simți sau vezi că e în neregulă trebuie să te convingă să mergi la medicul obstetrician.

Poți să vezi în pliantul Direcției de Sănătate Publică Bihor cum să își examinezi sânii. Îl poți descărca de aici.

Paza bună trece primejdia rea

Anual trebuie să efectuezi screeningul preventiv care îți indică starea generală de sănătate. În cazul nostru, al femeilor, screeningul trebuie să cuprindă și examinări și investigații specific ginecologice. În cazul femeilor sub 50 de ani pentru depistarea eventualelor probleme de sănătate ale sânilor este recomandată ecografia mamară, iar la cele de peste 50 de ani mamografia.

Dacă avem un istoric familial de cancer, cu atât mai mult trebuie să fim mai atente, nu? Trebuie să reții că factorii de risc responsabili de peste 95% din cazuri țin de stilul de viață și de anumite alegeri, pe care le facem. Așadar, alege o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, fără fumat!


Aboneaza-te la Newsletter