PSA screening anual bărbați DaDONA

De ce trebuie testul PSA inclus în screeningul anual la bărbați

Dona29/04/2020

PSA sau antigenul specific prostatei este investigația de laborator importantă pentru screeningul anual al sănătății unui bărbat. De aceea, se regăsește frecvent printre recomandările medicilor în cazul bărbaților trecuți de 40 de ani.

De ce este important testul PSA?

Un nivel ridicat poate indica o problemă de funcționare a prostatei, o glandă importantă situată între penis și vezica urinară. Poate indica o inflamație sau o infecție a prostatei (prostatită), o prostată mărită (adenom de prostată sau hiperplazia benignă de prostată) sau chiar cancerul de prostată, o afecțiune specific masculină în creștere în România.

Dar nu este o regulă absolută și PSA nu este un indicator absolut al sănătății prostatei

În 25% din cazurile pacienților de cancer de prostată valoarea PSA poate fi în limitele normale.

De aceea, dacă aveți probleme de urinare (creșterea frecvenței, o nevoie imperioasă de a urina, probleme de micțiune, modificare a volumului, presiune la nivelul vezicii urinare, vă treziți mai des să mergeți la baie noaptea, adică nicturie), trebuie să îi spuneți medicului de familie sau urologului pentru investigații suplimentare.

Atât adenomul de prostată, cât și prostatita sunt afecțiuni care se pot trata cu succes dacă sunt diagnosticate din timp, cu o afectare minimă a calității vieții pacientului și a vieții de familie.

O problemă a prostatei afectează nu doar viața și starea de spirit a bărbatului, ci și viața de cuplu

Pacientul cu probleme de prostată doarme mai puțin, deci este mai obosit, are disconfort și chiar dureri, îi este afectată viața sexuală. Îi este greu să recunoască și față de sine că se confruntă cu o problemă de sănătate, nu se adresează unui medic și nici nu discută cu partenera. Dezvoltă probleme de relaționare și de integrare socio-profesională.

Studiile arată că afecțiunile prostatei sunt printre afecțiunile masculine care afectează într-o măsură foarte ridicată viața de cuplu.

Dar, nivelul ridicat al PSA poate fi explicat și prin alte cauze

Adică, înainte de prelevarea probei de sânge este bine să respectați anumite reguli pentru a nu afecta rezultatele analizei. Dacă bărbatul respectiv are o infecție urinară, atunci trebuie să discute cu medicul deoarece analiza PSA ar trebui făcută după vindecarea infecției urinare. Dacă a efectuat o biopsie de prostată, atunci trebuie să aștepte 6 săptămâni până la efectuarea analizei PSA.

Rezultatele vor fi mai ridicate, chiar dacă nu există o afecțiune a prostatei, dacă a avut activitate sexuală și a ejaculat cu mai puțin de 48 de ore înainte de prelevare. Sau a făcut efort fizic intensiv în ultimele două zile.


Aboneaza-te la Newsletter