Testosteronul

Dona27/06/2022

Ce este testosteronul

Testosteronul este principalul hormon sexual la bărbați care are funcție deosebit de importantă în dezvoltarea caracterelor sexuale. Sinteza acestuia este diferită, în funcție de vârstă. Până la pubertate nivelurile sunt scăzute, atingând maximele sale în perioada adultă. Odată cu îmbătrânirea, concentrațiile acestuia scad (andropauză), cauzând o serie de modificări în sistemult reproductiv al bărbaților.

Deși se consideră că este un hormon sexual masculin, acesta este, de asemenea, sintetizat în organismul femeilor pe lângă mulți alți hormoni androgeni. Echilibrul între nivelurile de testosteron și estrogeni este necesar pentru o bună funcționare a ovarelor.

Pe lângă rolul său de hormon natural, testosteronul este utilizat ca medicament în tratamentul hipogonadismului la bărbați și al cancerului de sân la femei. Deoarece nivelul de testosteron scade pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, acesta poate fi utilizat la bărbații în vârstă pentru a reduce deficitul. Este, de asemenea, utilizat pentru a îmbunătăți performanțele fizice (sportivi).

Efectele secundare frecvente ale medicamentelor pe bază de testosteron includ acnee, mărirea sânilor la bărbați, toxicitate hepatică, boli de inimă și modificări comportamentale. Femeile și copiii care sunt expuși tratamentului cu testosteron pot dezvolta virilizare.

Formarea testosteronului

Biosinteza testosteronului pornește de la colesterol. Nivelurile crescute de colesterol în sânge nu vor determina și niveluri crescute de testosteron. Sinteza acestuia este bine controlată de hipofiză.

La bărbați, cea mai mare cantitate de testosteron este produsă de testicule (>95%), iar restul cantității de glandele suprarenale. La femei, testosteronul este sintetizat de glandele suprarenale, ovare și, în timpul sarcinii, de placentă. La fel ca majoritatea hormonilor, testosteronul este transportat către țesuturi prin sânge, unde o mare parte din el este legat de o proteină plasmatică specifică – globulina de legare a hormonilor sexuali.

Nivelul de testosteron: femei și bărbați
– Concentrați plasmatică a testosteronului la bărbați variază în funcție de vârstă. Nivelul total de testosteron până la pubertate este 200-300 ng/dL. Nivelul total de testosteron la un bărbat adult este în medie de 630ng/dL. Pentru adulți, se consideră limita inferioară normală 350 ng/dL. Secreția zilnică de testosteron este de 7mg/zi la adult. Nivelurile scăzute de testosteron vor cauza hipogonadism.
– Concentrația plasmatică a testosteronului la femei este în medie 32,6 ng/dL. Nivelurile optime de testosteron la femei sunt importante pentru dezvoltarea foliculilor care eliberează ulterior ovule. Astfel, se explică utilizarea acestuia la femeile care urmează un program de fertilizare în vitro, pentru a îmbunătăți rezultatele acesteia.

Ce rol are testosteronul în organism

Testosteronul este principalul hormon sexual la bărbați și are mai multe roluri importante, cum ar fi:

Acțiune androgenică:
– Dezvoltarea caracterelor sexuale primare specifice masculine (dezvoltarea penisului, a testiculelor, prostatei, producția de spermă)
– Dezvoltarea caracterelor sexuale secundare: (adâncirea vocii în timpul pubertății, apariția părului facial și pubian, mărimea și rezistența musculară)
– Dezvoltarea caracterelor sexuale terțiare: (dorința sexuală, activitate nervoasă)

Acțiune anabolizantă:
– În perioada pubertății produce o intesificare a osteosintezei (creșterea în lungime)
– La nivelul țesuturilor și organelor activează sinteza proteinelor și a metabolismului fosfo calcic – crește absorbția intestinală a calciului și stimulează fixarea acestuia în oase (efect util în osteoporoză)

Alte acțiuni:
– Crește toleranța pentru glucide la diabetici
– Extinderea glandelor sebacee și mărirea secrețiilor acestora (poate cauza acnee)
– Stimulează formarea eritrocitelor în măduva osoasă (eritropoieză)
– Favorizează depunerea glicogenului în mușchi
În cazul femeilor, acest hormon are efecte importante asupra:
– Funcției ovariene
– Rezistenței osoase
– Comportamentului sexual, inclusiv libidoul normal (deși dovezile nu sunt concludente)

Băieții adolescenți cu prea puțin testosteron au riscul să nu experimenteze o masculinizare normală: nu se măresc organele genitale, părul facial și corporal este rar iar vocea nu se adâncește în mod normal. De asemenea, testosteronul poate contribui la menținerea unei stări de spirit normale. Nivelurile acestuia sunt responsabile și pentru chelia la bărbații adulți (alopecie androgenică). Este posibil să existe și alte funcții importante ale acestui hormon care nu au fost încă descoperite.

Dezechilibre ale nivelului de testosteron

 

Cauzele dezechilibrelor plasmatice de testosteron sunt:
– Testicule – leziune directă, castrare, infecție, radioterapie, chimioterapie, tumori
– Glandele hipofiză și hipotalamus – tumori, medicamente (în special steroizi, morfină sau medicamente înrudite și tranchilizante majore, cum ar fi haloperidolul), HIV/SIDA, anumite infecții și afecțiuni autoimune
– Bolile genetice – cum ar fi sindromul Klinefelter (în care un bărbat are un cromozom X în plus) și hemocromatoza (în care o genă anormală determină acumularea excesivă de fier în tot corpul, inclusiv în glanda pituitară) pot afecta, de asemenea, nivelul de testosteron.
– Îndepărtarea ovarelor – locul unde are loc sinteza testosteronului la femei.
– Terapia cu estrogeni (femei)– crește proteina de legare a hormonilor sexuali și acest lucru reduce cantitatea de testosteron liber, activ din organism. Aceeași situație se întâmplă în cazul bărbaților care îmbătrânesc.
– Afecțiuni cronice – diabet zaharat, insuficiență renală, obezitate severă.
– Hiperplazie congenitală a suprarenalelor – boală genetică cauzată de o mutație în urma căreia glandele suprarenale nu pot produce cortizol. În schimb, se formează în exces hormoni androgeni (testosteron).
– Sindromul ovarelor polichistice – este responsabil pentru excesul de testosteron produs de ovare.

Testosteron scăzut (hipogonadism)

Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nivelul de testosteron scade treptat, aproximativ 1% până la 2% în fiecare an – spre deosebire de scăderea relativ rapidă a estrogenului în rândul femeilor care conduce la instalarea menopauzei. Testiculele produc mai puțin testosteron deoarece există mai puține semnale de la hipofiză care să le spună testiculelor să producă testosteron. De asemenea, odată cu vârsta, crește sinteza unei proteine de legare a hormonilor sexuali care reduce forma activă a testosteronului din organism. Mai mult de o treime dintre bărbații cu vârsta de peste 45 de ani au niveluri reduse de testosteron față de ceea ce ar putea fi considerat normal.

Există situații în care deficitul de testosteron nu este un lucru atât de rău. Cel mai frecvent exemplu este cancerul de prostată – testosteronul poate stimula creșterea acestuia. Acesta este motivul pentru care medicamentele care scad nivelul de testosteron (de exemplu, leuprolidul) și castrarea sunt tratamente comune pentru bărbații cu cancer de prostată. Bărbații care administrează testosteron pentru a substitui deficitul trebuie monitorizați cu atenție pentru cancerul de prostată.

Simptomele deficitului de testosteron

Simptomele unor nivele scăzute de testosteron la bărbații adulți includ:
– Libido scăzut, impotență, testicule mici, număr redus de spermatozoizi și infertilitate
– Reducerea părului facial
– Pierderea părului de pe corp
– Pierderea masei musculare
– Mărimea crescută a sânilor
– Oase fragile și un risc crescut de fractură
– Iritabilitate, lipsă de concentrare și depresie
– Bufeuri

Unele simptome pot fi ameliorate prin administrarea formelor farmaceutice care conțin testosteron. Acestea sunt utile în special în cazul unor afecțiuni severe. De exemplu, tratamentul cu testosteron pentru un bărbat cu osteoporoză și hipogonadism poate crește rezistența osoasă și reduce riscul de fractură.

În rândul femeilor, nivelurile scăzute de testosteron pot fi determinate de o afecțiune la nivelul glandei pituitare. Deficitul acestuia poate cauza următoarele simptome:
– libido scăzut
– rezistență redusă a oaselor
– concentrare slabă sau depresie

Testosteronul în exces: cauze

 

Nivelurile ridicate de testosteron nu reprezintă un dezechilibru des întâlnit. De fapt, cea mai mare parte din ceea ce se cunoaște despre nivelurile anormal de ridicate de testosteron la bărbați provine de la sportivii care folosesc steroizi anabolizanți, testosteron sau hormoni înrudiți pentru a crește masa musculară și performanța sportivă.

Există și afecțiuni rare care cauzează o sinteză de testosteron în exces – hiperplazia congenitală a suprarenalelor, tumori testiculare, tumori ale glandelor suprarenale.

În rândul femeilor, cea mai frecventă cauză a unui nivel ridicat de testosteron este sindromul ovarelor polichistice (SOP). Această boală este frecventă. Ea afectează între 6% și 10% dintre femeile aflate la premenopauză. Femeile cu niveluri ridicate de testosteron, fie din cauza unei boli, fie din cauza consumului de droguri, pot prezenta o scădere a dimensiunii sânilor și o adâncire a vocii.

Simptomele testosteronului în exces

Problemele asociate cu niveluri anormal de ridicate de testosteron la bărbați includ:
– Număr scăzut de spermatozoizi, micșorarea testiculelor și impotență
– Retenție de lichide cu umflarea mâinilor și a picioarelor (edeme)
– Afectarea mușchiului cardiac și creșterea riscului de atac de cord
– Tensiune arterială înaltă și colesterol ridicat
– Risc crescut de formare de cheaguri de sânge
– Extinderea prostatei cu dificultăți la urinare
– Comportament agresiv necaracteristic (deși nu este bine studiat sau dovedit în mod clar)
– Creșterea masei musculare
– Creștere întârziată la adolescenți
– Modificări ale dispoziției, euforie, iritabilitate, tulburări de judecată, iluzii
– Afecțiuni ale ficatului
– Acnee
– Insomnie
– Dureri de cap

În cazul femeilor care au sindromul de ovare polichistice simptomele includ:
– menstruații neregulate
– fertilitate redusă
– păr în exces sau aspru pe față, extremități, trunchi și zona pubiană
– chelie de tip masculin
– piele închisă la culoare și îngroșată
– creștere în greutate
– depresie și anxietate
Un tratament disponibil pentru multe dintre aceste probleme este spironolactona, un diuretic antialdosteronic care blochează acțiunea hormonilor sexuali masculini (se administrează doar la recomandarea medicului).

Surse:
https://www.urmc.rochester.edu/urology/adult-patients/andropause-hypogonadism.aspx
https://www.urmc.rochester.edu/news/story/female-fertility-whats-testosterone-got-to-do-with-it
https://www.urmc.rochester.edu/ob-gyn/ur-medicine-menopause-and-womens-health/menopause-blog/october-2016/let-s-talk-about-testosterone.aspx
https://www.thompsonhealth.com/Education/Wellness-Hub/Health-News/Latest-Health-News/high-testosterone-levels-exact-different-health-tolls-in-men-and-women
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-how-testosterone-affects-men
https://www.health.harvard.edu/medications/testosterone–what-it-does-and-doesnt-do
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/testosterone
https://europepmc.org/article/med/10442580/reload=2
https://www.healthline.com/health/low-testosterone/testosterone-levels-by-age

 

 


Aboneaza-te la Newsletter