
Testele din perioada sarcinii
Dona15/01/2022Pentru a naște copii sănătoși și pentru a evita anumite malformații ale fătului ce pot apărea în timpul sarcinii, femeile trebuie să facă, în timpul și înaintea perioadei gravidității, anumite analize specifice. Printre problemele care pot fi identificare în timpul sarcinii se numără defectul de tub neural, sindromul Down, dar și alte malformații grave. Testele includ analize medicale de sânge şi urină, analiza secreției vaginale, teste de screening, teste de diagnostic și ecografii.
Analize specifice în primul trimestru de sarcină
Femeile aflate în primul trimestru de sarcină trebuie să facă un set de analize care includ: hemoleucograma completă, analize de coagulare – PT (timpul Quick), APTT (timpul de tromboplastină parțial activat) și fibrinogen, creatinina serică, ureea serică, glucoza serică, TGO (transaminaza glutam oxalică) și TGP (transaminaza glutam piruvică), TPO (Ac anti-tireoperoxidază).
De asemenea, se verifică markerii endocrini: TSH (tirotropina), FT4 (tiroxina liberă), Beta-HCG, Estradiol, FSH (hormonul foliculostimulant), LH (hormonul luteinizant), progesteron și prolactina.
Foarte importanți sunt și markerii infecţioşi: Ac anti-toxoplasma (IgM și IgG), Ac anti-virus Rubeolos (IgM și IgG) și Ac anti-CMV (IgM și IgG). De asemenea, se fac testările HIV, HBS (hepatita B) și HCV (hepatita C). Totodată, în primul trimestru – dacă nu au fost deja făcute înainte de a rămâne însărcinată, este bine să se facă analizele pentru stabilirea grupei de sânge și a RH-ului.
În plus, se testează secreția vaginală şi urina – sumar de urină și urocultură și se execută o ecografie de control prin care se măsoară, printre altele, embrionul – CRL, ritmul cardiac, vârsta gestaţională, mărimea uterului și poziţia embrionului. Ecografia fetală de trimestrul 1 este esențială și este bine să se execute pe cale vaginală. Cu ajutorul ei se pot depista la timp anumite anomalii ale corpului fătului și se identifică riscul de apariție a unor malformații grave, dar și riscurile de preeclampsie, de boli hipertensive și de deces intrauterin.
Analize specifice în al doilea trimestru de sarcină
În al doilea trimestru de sarcină, în săptămânile 16 şi 18, sunt indicate teste de sânge precum: hemoleucograma completă, indicatori de coagulare sânge (PT – Timpul Quick și fibrinogen), Ac Anti-Toxoplasma IgM, Ac Anti-CMV IgM. De asemenea, se fac teste de secreţie vaginală şi de urină (sumar de urină și urocultură).
Între săptămânile 22 şi 24 de sarcină se efectuează ecografia de morfologie fetală de trimestrul II (triplu test). Cu ajutorul acesteia pot fi identificate anumite anomalii. De asemenea, se efectuează măsurători asupra fătului, dar și a uterului, poziția poziția placentei, cantitatea de lichid amniotic și lungimea colului.
În trimestrul a treilea
În perioada săptămânilor 32 și 34 de sarcină se face ecografia de morfologie fetală de trimestrul III prin care se execută, printre altele, măsurătorile fătului, dar și ale colului uterin, uterului și cantitatea de lichid amniotic.
De asemenea, se testează secreția vaginală și se măsoară constant tensiunea arterială.
În ultima lună de sarcină sunt recomandate ecografii săptămânale pentru a se observa poziția fătului, a colului uterin şi alte semne ce indică momentul nașterii.
Pe lângă aceste analize, este bine de știut că medicul poate recomanda și alte teste, în funcție de modul în care decurge sarcina, dar și de istoricul medical al viitoarei mame.