Tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii

Dona23/08/2019

Deoarece inima este foarte solicitată în perioada sarcinii, orice modificare a stării de sănătate va conduce la complicații. Iar orice afecțiune preexistentă trebuie evaluată cu multă atenție pentru stabilirea riscurilor în timpul sarcinii. Inima va ”munci” cu 50% mai mult după concepție și nu treptat – acest efort va fi déjà crescut din primul trimestru și apoi menținut până la naștere. Va pompa cu 40% mai mult sânge pentru a face față nevoilor de dezvoltare ale fătului. Mai mult, nașterea în sine va constitui un efort foarte mare pentru mamă, mai ales dacă este vorba de o naștere vaginală (naturală). De aceea, sunt recomandate monitorizări foarte atente ale sănătății mamei pe toată perioada sarcinii. Iar înainte de momentul nașterii, echipa medicală multidisciplinară (obstetrician, anestezist, neonatolog) discută opțiunile privind folosirea anesteziei epidurale (deoarece va determina o scădere semnificativă a tensiunii arteriale) și tipul de naștere recomandată (vaginală sau chirurgicală – cezariană), pentru binele mamei și al copilului. Dacă mama prezintă și alte complicații (renale, hepatice, cardio-vasculare), echipa medicală va fi extinsă.

Modificările hormonale și complicațiile sarcinii precum diabetul pot crea condițiile aparițiilor altor complicații care afectează sistemul cardio-vascular. In mod ideal, înainte de obținerea sarcinii trebuie efectuată o evaluare pre-natală care are rolul de a diagnostica eventualele afecțiuni preexistente și a determina anumite riscuri. Sunt nenumărate afecțiuni fără simptome evidente (precum afecțiuni tiroidiene sau anumite boli infecțioase) care nu sunt diagnosticate prenatal și se acutizează și/ sau creează complicații în timpul sarcinii.

Chiar și femeile tinere și perfect sănătoase înainte de concepție pot să apară complicații de tip cardio-vascular în ciuda unei monitorizări medicale atente și a controlului greutății. De exemplu, pre-eclampsia (care presupune și creșterea tensiunii arteriale) apare la cca 6% dintre femeile însărcinate.

Hipertensiunea arterială înseamnă o valoare TA≥140/90mm/Hg și poate fi cronică sau gestațională. Hipertensiunea cronică afectează până în 5% din totalul sarcinilor și este afecțiunea existentă înainte de concepție sau care e diagnosticată până în săptămâna 20. Hipertensiunea gestațională afectează între 5-10% dintre femeile însărcinate, se dezvoltă supă săptămâna 20 de sarcină (mai frecvent spre finalul sarcinii, după săptămâna 37) și se remite în mod natural după naștere (după săptămâna a 6-a). Ambele tipuri de hipertensiune cresc riscul apariției complicațiilor cu risc major  de morbiditate pentru mamă și făt (precum: pre-eclampsie, eclampsie, AVC, insuficiență renală.

Ce putem face pentru a preveni hipertensiunea în sarcină

În primul rând, trebuie să respectăm indicațiile medicului și să efectuăm toate analizele și investigațiile de rutină și speciale din timpul sarcinii.

În al doilea rând, trebuie să fim conștiente că indicațiile medicului nu se limitează doar la lista de investigații sau luarea pastilelor/ vitaminelor recomandate. Este vorba de stilul de viață care include cerințe alimentare specifice cu eliminarea alcoolului și renunțarea la fumat, consum moderat de ceaiuri și surse de cofeină, consum redus de sodiu/ sare, controlul greutății, mișcare și eliminarea factorilor de stres.

Alimentația în timpul sarcinii este elementul cheie pentru a preveni cele mai multe complicații, inclusiv luarea excesivă în greutate. Sarcina nu este deloc perioada potrivită pentru a ne lăsa prada exceselor sau poftelor. Moderația, varietatea și responsabilitatea sunt cei mai buni prieteni ai femeii însărcinate care își dorește să se bucure de sarcină fără a se stresa privind kilogramele în plus sau complicațiilor. Alimentația zilnică trebuie să includă trei mese principale și 2-3 gustări și să fie bazată pe legume și vegetale, fructe (care ne vor satisface și nevoia de dulce), cereale integrale, carne și lactate, apă din belșug. Dulciurile (mai ales cele rafinate), sucurile, băuturile acidulate nu sunt necesare. Da, din când în când, cu moderație putem consuma și dulciuri rafinate, dar trebuie să ne gândim că zahărul ne aduce multe calorii și kilograme fără beneficii nutriționale concrete.

Și nu în ultimul rând, trebuie să fim conștiente că acum, mai mult decât oricând, trebuie să nu ne lăsăm afectate de stres sau de ceea ce citim sau auzim sau se întâmplă în jurul nostru. Hormonii din timpul sarcinii ne fac și mai vulnerabile decât de obicei la tot, așadar suntem mai sensibile și mai influențabile decât oricând. Nu trebuie să credem tot ce citim pe internet sau prin grupurile de gravide sau de mămici. Medicul va fi principala noastră sursă de informație și principalul punct de sprijin pe perioada sarcinii în ceea ce privește sănătatea noastră, dezvoltarea copilului și nașterea. Dacă l-am ales cu atenție de la început, atunci îl putem întreba ori de câte ori ni se pare că e ceva în neregulă și nu vom deveni îngrijorate sau anxioase dor pentru că am citit ceva undeva.


Aboneaza-te la Newsletter