Tensiunea arterială poate fi mai bine controlată cu ajutorul terapiei mindfulness

Dona06/01/2020

Diagnosticul de hipertensiune arterială este pus atunci când tensiunea arterială măsurată are valori egale sau mai mari de 140/90mmHg. Valorile normale ale tensiunii arteriale variază între  90/60mmHg și 120/80mmHg, în timp ce hipotensiunea este diagnosticată la valori măsurate egale sau mai mici decât 90/60mmHg.

Conform statisticilor globale, 1 din 3 adulți suferă de hipertensiune arterială, însă sunt multe cazuri de pacienți nediagnosticați și netratați care nu sunt înregistrate în nicio statistică.

Conform celor mai recente date, în România, doi dintre cei trei factori majori de risc pentru hipertensiune au valori mult peste media europeană și este vorba de consumul excesiv episodic de alcool (35% la nivelul întregii populații, peste 50% din bărbații români făcând abuz de alcool) și fumat (32% bărbați, 8% femei).

Tot în România, boala cardiacă ischemică și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces, reprezentând împreună peste 550 de decese la 100 000 de locuitori în 2016, conform datelor UE (raport România –  Profilul de țară din 2019 în ceea ce privește sănătatea). La noi în țară înregistrăm de 3 ori mai multe decese decât în Europa cauzate de boala cardiacă ischemică, în timp ce cauză a doua de mortalitate, accidentul vascular cerebral a determinat 256 de decese la 100.000 de locuitori în 2016 (de peste 3 ori mai multe decât media pentru același tip de boală în UE – 80 la 100.000 de locuitori).

Dacă practici mindfulness, ai o inimă mai sănătoasă

Conform unui studiu publicat în noiembrie 2019 (Mindfulness-Based Blood Pressure Reduction (MB-BP): Stage 1 single-arm clinical trial, Eric B. Loucks, William R. Nardi, Roee Gutman, Ian M. Kronish, Frances B. Saadeh, Yu Li,, Anna E. Wentz, Julie Webb, David R. Vago, Abigail Harrison, Willoughby B. Britton) tehnici din terapia mindfulness adaptate paciențilro hipertensivi ajută cu succes în reducerea tensiunii arteriale a acestora. Cu alte cuvinte, contribuie la sănătatea inimii pe termen mediu și lung.

Terapia cognitivă mindfulness combină tehnici de mindfulness cu exerciții de respirație și stretching cu elemente de terapie cognitivă comportamentală. Este una dintre terapiile susținute la nivel internațional de către specialiștii în sănătatea mentală fiind recomandată și în tratamentul depresiei (reduce recurența depresiei cu 43%).

Studiul a demonstrat că participanții au beneficiat în urma tehnicilor de auto-reglementare, controlul atenției și emoțiilor, de conștientizare și de eliminare a stresului și elementelor negative. După un an de zile acești pacienți au înregistrat o scădere semnificativă a valorilor tensiunii arteriale, chiar și la pacienții care nu anterior nu respectaseră recomandările privind activitatea fizică, reducerea aportului de sodiu, limitarea consumului de alcool și adoptarea unei diete adecvate. Echipa care a realizat studiu a concluzionat că, după această primă etapă, acest tip de terapie are succes în schimbarea atitudinii și comportamentelor persoanelor cu hipertensiune, îmbunătățind auto-controlul acestora și, pe termen mediu și lung, starea de sănătate a acestora.


Aboneaza-te la Newsletter