Tehnici, terapii și tratamente medicale alternative

Dona06/06/2019

Am început să vă prezentăm sisteme și terapie medicale alternative care vin să completeze eforturile medicinii convenționale sau chiar să le înlocuiască. Am trecut prin principalele sisteme medicale alternative – medicina tradițională chineză, homeopatia, naturopatia și acupunctura. Acum să vedem celelalte opțiuni în funcție de principiile și tehnicile folosite.

Tehnicile minte – corp

Tehnicile minte corp pornesc de la teoria conform căreia starea noastră de sănătate este influențată de ceea ce trăim, de emoțiile și psihicul nostru. Organismul nostru reacționează  hormonal și neuronal la ceea ce trăim zi de zi – este un fapt demonstrat și nu de puține ori auzim despre hormonii de stres și rolul lor în diferite afecțiuni sau agravarea acestora. Inclusiv medicina convențională ne tot avertizează să reducem stresul zi de zi ca să fim sănătoși și chiar să prevenim afecțiuni grave precum cancerul. Tehnicile minte – corp urmăresc să rezolve dezechilibrele create de reacția corpului la emoțiile trăite și să ne învețe să reacționăm mai bine în viitor. Aceste tehnici pot fi comportamentale, spirituale, psihologice și sociale: biofeedback, imagini ghidate, hipnoterapie, meditație, tehnici de relaxare și joacă atât un rol terapeutic (de vindecare), cât și profilactic (de prevenție).

Tratamentele biologice

Sunt cele care folosesc substanțe naturale, plantele, alimentația și medicina ortomoleculară pentru a restabili echilibrul în organismul nostru.

Terapiile dietetice specializate sunt cele create special pentru anumite afecțiuni (terapia Gerson, regimul Kelley, dieta macrobiotică, dieta Pritikin). Sunt folosite pentru pacienții cu afecțiuni cardio-vasculare, cancer și nu numai.

Terapiile biologice folosesc selectiv anumite molecule sau substanțe pentru tratamentul anumitor boli (de exemplu, cartilajul de rechin).

Mai puțin cunoscută la noi este medicina ortomoleculară, o metodă de tratament care se bazează pe anumite combinații de vitamine, minerale și aminoacizi în doze mari, pentru tratarea cancerului, îndepărtarea substanțelor toxice din organism, tratarea bolilor cardio-vasculare sau unor boli cu deficit de atenție și hiperactivitate.

Tratamente care ne folosesc corpul

Acestea sunt tratamente care ne implică direct corpul, precum chiropractica, masajul, reeducarea posturală, reflexologia sau rolfingul. Pornește de la ideea că in intervenția directă și fizică asupra corpului poate rezolva anumite tipuri de probleme.

Chiropracticienii intervin și restabilesc legăturile dintre diferitele structuri ale coloanei noastre vertebrale și sistemul nervos. Prin manipularea atentă, oasele și articulațiile sunt repuse în poziția firească sau cât mai aproape de poziția firească și se restabilește echilibrul organismului nostru. De aceea, este una dintre primele opțiuni de tratament pentru cei cu probleme ale coloanei vertebrale, dureri de spate sau cefalee.

O altă tehnică des răspândită la noi în recuperare este masajul. Prin masaj, părțile corpului respective se refac (circulația se îmbunătățește cu toate beneficiile de rigoare – de la ajungerea substanțelor nutritive în celule, la mai buna oxigenare), durerea se reduce; în plus, ne bucurăm de plusurile relaxării – mai puțin stres, deci ne simțim mai bine.  Masajul nu este recomandat doar pentru cei care au nevoie de relaxare și să reducă stresul (inclusiv bolnavii de cancer sau persoanele cu anxietate). Este una din metodele principale complementare pentru cei cu anumite afecțiuni care au simptome sau cauze musculoscheletice (dureri de spate, traumatisme, fibromialgie). Și prematurii și nou-născuții cu o greutate mai mică la naștere se bucură de efectele benefice ale masajului.

Reflexologia pornește de la ideea că în picior se regăsesc zone de presiune care corespund diferitelor organe sau sisteme ale corpului nostru. De aceea, prin aplicarea unei presiuni asupra anumitor zone influențăm meridianele energetice ale organismului, eliminăm blocajele și stimulăm organismele și sistemele să se vindece, să funcționeze mai bine.

Terapiile energetice

Terapiile energetice pornesc de la ideea că putem influența propriul câmp energetic folosindu-ne de forța vitală universală aflată în corpul nostru și în jurul nostru. De exemplu, practicienii chinezi se folosesc de propriul Qi gong (energia proprie) pentru restabili echilibrul energiei pacientului. Terapia cu magneți (magnetoterapia)este folosită pentru afecțiuni musculoscheletice. Reiki, originară în Japonia, este o tehnică care se bazează pe canalizarea unei energii vindecătoare prin mâinile terapeutului spre corpul pacientului.


Aboneaza-te la Newsletter