Tehnici de relaxare în doar cinci minute

Dona09/09/2021

Relaxarea nu aduce beneficii numai pentru minte, ci și pentru corp. Ea alungă stresul, tensiunea nervoasă, încordarea musculară, ține la distanță gândurile negative și este deosebit de utilă pentru stoparea declinului sistemului imunitar din cauza oboselii. De asemenea, combate migrenele și sindromul de colon iritabil, cauzate de eliberarea în corp, din cauza anxietății, a unor compuși chimici nocivi.

Beți o cană cu ceai

În loc să va consumați din cauza agitației și a stării de nervozitate, luați o pauză și faceți un ceai calmant, de sunătoare, de lavandă, de busuioc sau de tei pe care să-l sorbiți cu înghițituri mici în timp ce va eliberați mintea de probleme. Teina din acesta poate ajută la eliminarea stării negative. Puteți adaugă și o linguriță-două de miere pentru că aceasta conține anumiți compuși care lupta cu depresia și anxietatea.

Ciocolată neagră, o soluție la îndemână

Câteva pătrățele de ciocolată neagră va pot ajută să va calmați deoarece, prin intermediul antioxidanților conținuți, această reglează nivelurile de hormon de stres numit cortizol și stabilizează metabolismul.

Mirosiți parfumul florilor

Studiile au demonstrat că, în numai câteva minute, o persoană afectată de stres și anxietate se poate liniști dacă miroase flori parfumate. Acest lucru este determinat de linalool, un compus prezent în peste 200 de specii de plante, în special din familia ierburilor aromate, cum ar fi mentă. Așadar, pentru relaxare este indicat fie să inhalați parfumul plăcut al florilor și ierburilor aromate, fie să apelați la uleiuri esențiale, mai ales de lavandă, mentă, citrice, scorțișoară, busuioc și trandafir.

Mestecați gumă

Unele persoane declară că reușesc să se calmeze numai dacă fumează. Acest obicei nociv nu trebuie încurajat și asociat cu relaxarea deoarece va contribui astfel la accentuarea dependenței de fumat. În schimb, este bine să se mestece câteva minute o gumă, preferabil mentolată, fapt ce poate contribui la scăderea nivelului de cortizol. Pentru persoanele care simt nevoia să ronțăie alimente sărate sau crocante atunci când sunt stresate, morcovii și tulpinile de țelină de frunze sunt o soluție binevenită.

Meditația și respirația

Retragerea din mediul cauzator de anxietate pentru a medita, timp de numai cinci minute, poate elimina stresul. Căutați un loc confortabil și concentrați-va pe respirație alungând orice gând. Acest truc acționează precum funcția „Restart” de la un computer. Concentrați-vă pe respirație folosind o tehnică pranayama din yoga. Inhalați pe o singură nara și expirați încet pe cealaltă nară, de șapte ori, apoi schimbați. De asemenea, în timp ce stați în liniște cu ochii închiși puteți face un exercițiu mental care va ajuta la alungarea gândurilor negative: gândiți-vă la fiecare parte a corpului, începând de la degetele de la picioare și terminând cu fruntea, și relaxați pe rând mușchii din zona respectivă.

Numărați invers

Când simțiți că anxietatea preia controlul mergeți într-un loc din care puteți privi cerul și numărați invers de la 10. Repetați de câteva ori eliminând în acest timp gândurile care vă dau ocol.

Automasajul

Masajul face minuni pentru relaxare, însă nu tot timpul se poate întâmpla să aveți un maseur în apropiere. Așadar, este indicat să se învețe câteva tehnici de automasaj care pot detensiona rapid corpul în situațiile stresante. Printre acestea se numără masarea cefei, a tâmplelor, a tălpilor și a zonei de sub fiecare deget mare de la mâna. Preferabil ar fi să folosiți pentru această ulei esențial de levănțică.

Folosiți o mantră ajutătoare

Tehnică ce vine tot din străvechile practici yoga, folosirea unei mantre poate fi deosebit de utilă în situațiile tensionate. Repetarea unei silabe, a unui cuvânt ori a unei propoziții, de nenumărate ori, ajută la eliminarea rapidă a stresului și a gândurilor negative.

Petreceți cât mai mult timp în natură

Se spune că natură vindecă totul, și pe bună dreptate, deoarece doar câteva minute petrecute în iarbă, lângă un copac, sub cerul liber, au rolul de a elibera mintea de tensiune. De altfel, în Asia, spre exemplu, nu este deloc ieșit din comun că persoane îmbrăcate în ținută de birou să fie văzute îmbrățișând câte un copac pentru a se destresa.

Faceți o plimbare

Fugiți de stres și faceți o scurtă plimbare. Nu trebuie neapărat să dureze mult, doar cinci-zece minute vă pot oferi beneficii nebănuite pentru deconectarea de la atmosfera stresantă.

Ascultați muzică simfonică

Câteva minute de muzică clasică pot avea efecte uimitoare asupra minții dar și a corpului în general deoarece scade tensiunea arterială, stabilizează ritmul cardiac și reglează nivelul hormonului de stres. Închideți ochii și concentrați-vă pe instrumentele pe care le auziți imaginându-vă că sunteți în sala de concert și va relaxați profund.

Jucați-vă cu un copil sau cu un animal

Cinci minute în care îmbrățișați un copil sau va jucați cu un animal pot face minuni. Veți observa că grijile și problemele se vor diminua și veți căpăta o doză serioasă de energie pozitivă.

Vorbiți cu un prieten

Când neliniștea va copleșește, sunați un prieten. Povestiți-i ce simțiți și rugați-l să va ajute să va deconectați. O astfel de convorbire este o terapie excelență menită să facă ordine în senzații și sentimente.

Apelați la comprese cu uleiuri esențiale

Deși poate părea greu de crezut, o pungă cu gheață sau o compresă rece pot face minuni pentru combaterea anxietății în doar câteva minute. Adăugați și câteva picături de ulei esențial de mentă, de citrice sau de lavandă pentru a spori efectul benefic.

Faceți puțin sport

Exercițiile fizice au rolul de a alunga gândurile negative și de a da o stare de bine prin acțiunea serotoninei, hormonul fericirii. Astfel, alergarea ușoară, chiar și pe loc, câteva mișcări de întindere a mușchilor și chiar dansul vor ajută la relaxare.

Apelați la produsele cu efect calmant

Un calmant ușor, preferabil pe bază de plante, poate fi de ajutor în cazul în care simțiți că stresul vă copleșește și aveți dificultăți în a va relaxa.

 


Aboneaza-te la Newsletter