
Te odihnești suficient?
Dona12/12/2020Nu ai energie? Nu mai ai răbdare? Simți că ai o sensibilitate mai crescută și parcă te îmbolnăvești mai ușor? Ai probleme de memorie sau de concentrare? Ți se pare că ai randamentul mai scăzut decât de obicei? Dimineața ți-e greu să te pui pe picioare? Amâni ce ți-ai propus să faci căci parcă nu te țin bateriile? Ai luat în greutate deși nu ai un aport caloric mai crescut?
Dincolo de stresul cotidian, dacă nu ai niște afecțiuni care să justifice asta, cât de bine te odihnești în fiecare noapte?
Există un anumit număr minim de ore pe care trebuie musai să le dormi noapte de noapte, fără excepție ca să poți să te bucuri de o sănătate cât mai bună, să ai mereu energie și să te simți bine în pielea ta. Numărul minim la un adult de ore de somn de nopate (ore legate, fără întreruperi) este de 7 ore, ideal cu un plus de 1-2 ore ca să îi permită organismului mai mult timp să se refacă și să fie pregătit pentru o nouă zi.
Pentru alte categorii de vârstă, există alte limite minime, bineînțeles! Copiii trebuind să doarmă mai mult (sursa National Sleep Foundation)
- Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore
- Sugari (4-11 luni): 12-15 ore
- Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore
- Preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore
- Școlari (6-13 ani): 9-11 ore
- Adolescenți (14-17): 8-10 ore
- Tineri (18-25): 7-9 ore
- Adulți (26-64): 7-9 ore
- Vârstnici (65+): 7-8 ore
Dar nu este vorba numai despre numărul minim de ore, ci și de intervalul orar pentru a-i permite organismului să secrete maximul de melatonină
Melatonina este hormonul care ne reglează ritmul circadian (sau popular ceasul biologic responsabil de păstrarea echilibrului între starea de trezire și de somn a organismului). Este un hormon secretat de organismul nostru în special noaptea, în prezența întunericului și a lipsei oricăror stimuli (zgomote, ecrane). Nivelul maxim este atins în intervalul orar 23 – 3 dimineața, de aceea trebuie să ai grijă să fi adormit deja înainte de ora 23. Nivelul de melatonină secretat de corpul nostru este de 10 ori mai ridicat noaptea , așadar somnul de noapte nu poate fi înlocuit de nimic.
Caută mai multe informații despre problemele de somn, igiena somnului și ce poți face pentru a te odihni mai bine, de la o alimentație specifică, la administrarea anumitor suplimente.