
Te doare spatele? Ce poți face
Dona04/07/2019Pe cine nu l-a durut măcar o dată spatele să ridice mâna sus… Stilul modern de viață cu mult sedentarism, stat pe scaun, stat pe tocuri sau la volan contribuie la creșterea frecvenței durerilor dorsale. La acestea se adaugă și faptul că nu stăm drepți și corect nici când mergem pe stradă, că nu de puține ori cărăm rucsacul sau geanta doar pe o parte sau facem efort mare ridicând greutăți fără a ne proteja coloana.
Durerea dorsală afectează mai mult de jumătate din adulții trecuți de 60 de ani și o mare parte din adulții de până la 60 de ani. Simptomele constau în durere frecventă sau trecătoare, ascuțită sau surdă, continuă sau intermitentă de spate. Dacă există o afectare a nervilor sau a măduvei coloanei vertebrale pot să apară și simptome neurologice, precum amorțeală, deplasarea cu dificultate sau slăbiciune musculară.
Dar de ce ne doare spatele?
Pe lângă problemele de postură, durerea de spate poate fi cauzată de nenumărate afecțiuni, precum:
– contractură musculară
– afecțiuni ale coloanei vertebrale
– afecțiuni ale articulațiilor, polimialgia reumatică, fibromialgia, atrita (atroza reumatoidă)
– afecțiuni ale șoldurilor, sacrului sau pelvisului
– afecțiuni care nu au legătura cu scheletul, coloana sau mușchii aferenți: colică renală, pancreatită, tumori, pielonefrită, anevrismul de aortă, diferite infecții (ostoemielita, abcesele spinale, artrita infecțioasă); angină, infarct miocardic, meningită, obstrucție esofagiană, inflamație sau neoplazie esofagiană și tiroidită (aceste din urmă afecțiuni putând fi responsabile, de exemplu, de durerile cervicale)
– accidente sau traume (dislocarea, fracturi provocate ca urmare a unor accidente sau de osteoporoză)
– anomalii congenitale (spina bifida, lombarizarea S1)
– compresia măduvei spinării.
În lista de mai sus sunt și afecțiuni grave, de aceea, dacă avem dureri în ceafă sau de spate atunci trebuie să ne adresăm imediat unui medic, mai ales dacă nu am mai avut astfel de dureri și nu ne putem da seama din experiență dacă avem o contractură sau întindere, am forțat coloana sau este cu adevărat vorba de altceva (rinichii, de exemplu).
Doar în urma unui consult medical și a unor investigații de specialitate se poate stabili cu certitudine diagnosticul corect. Medicul va evalua durerea în baza simptomelor descrise de pacient și a contextului în care acestea au apărut sau reapar sau se accentuează.
De asemenea, îl va evalua fizic, observându-i coloana, eventualele modificări precum cifoza sau scolioza și cum pacientul efectuează anumite mișcări. Va stabili dacă durerea este cervicală sau dorsală sau de ambele feluri deoarece anumite afecțiuni dau doar un anumit tip de durere. Apoi va recomanda investigații precum analize de laborator sau ecografii sau radiografii sau CT sau RMN în funcție de caz si diagnosticul prezumptiv pentru care necesită confirmare.
Cum tratăm durerile de spate
În primul rând cu seriozitate, deoarece poate fi simptomul unei afecțiuni grave care să evolueze rapid (mai ales în cazul durerilor cervicale).
În al doilea rând, acasă, până ajungem la medic, putem lua un analgezic sau un antiinflamator cu eliberare fără prescripție medicală (paracetamol, ibuprofen). Nu trebuie să depășim dozele permise:
– În cazul paracetamolului, doza maximă la adulți este de 4 g/zi, luat fracționat (doză de 500mg-1g) pe parcursul a 24 de ore
– În cazul ibuprofenului, doza maximă pentru un adult este de 1,2g fracționat în 3-6 reprize pe parcursul a 24 de ore
Medicul va fi cel care va stabili tratamentul și terapiile complementare în funcție de afecțiunea care cauzează durerile de spate. Fiind vorba de multe afecțiuni și complexe și mai ales că durerile de spate apar și persistă la persoane mai în vârstă care au deja anumite boli, va fi nevoie de o echipă medicală care să colaboreze și să gestioneze cazul și să stabilească tratamentul medicamentos în funcție de interacțiuni.
Ce putem face dacă durerile nu țin de o afecțiune, ci de postura sau de stilul nostru de viață
Acesta este unul din cazurile cele mai fericite, căci mai avem un cuvânt greu de spus și putem să prevenim apariția unor afecțiuni mai grave precum hernia de disc. Așadar, iată ce putem face:
– Ne corectăm postura pe scaun, la birou, pe canapea, în mașină astfel în cât să nu ne ținem mușchii în tensiune, iar coloana să fie poziționată drept;
– Alternăm perioadelor de stat jos cu cele de stat în picioare și mișcare;
– Facem mișcare – gimnastică, fizio-kinetoterapie sau pur și simplu mergem pe jos;
– Ne vom ține corect geanta sau rucsacul astfel încât greutatea să fie distribuită corect pe ambii umeri;
– Învățăm să ne aplecăm corect folosindu-ne și genunchii;
– Renunțăm să facem mișcări bruște, forțate și să mai ridicăm obiecte foarte grele – fie cerem ajutorul, fie căutăm soluții tehnice pentru ridicarea și mutarea obiectelor;
– Apelăm la masaj, acupunctură, facem băi de relaxare și reducem din folosirea cremelor speciale care pot cauza reacții locale pe piele.