
Te doare în mod repetat mâna sau articulația pumnului? E posibil să ai sindrom de tunel carpian
Dona08/07/2019Sindromul de tunel carpian este unul dintre sindroamele de compresie a nervilor, mai precis al nervului median la nivelul tunelului carpian al încheieturii mâinii. Se manifestă prin dureri persistente la nivelul mâinii și articulației pumnului, la care pot să se adauge stări de amorțeală și înțepături.
Noaptea te poți trezi de durerea mocnită sau din cauza senzației de arsură din mână, care parcă trec dacă îți masezi mână sau o scuturi. Aceleași senzații foarte neplăcute apar după o perioadă de ținere în tensiune a mâinii sau în aceeași poziție, nemișcată.
Există anumiți factori de risc legați de anumite afecțiuni preexistente, precum: poliartrita reumatoidă sau diferite tipuri de artrită a mâinii, diabetul (care afectează terminațiile nervoase), hipotiroidism, acromegalie, amiloidoză și edemul la nivelul tunelului carpian cauzat de schimbările din timpul sarcinii.
Este o afecțiune care e diagnosticată mai des în cazul femeilor decât al bărbaților, apărând mai mult la pacientele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Femeile însărcinate sunt printre cele afectate, cu precizarea că în cazul lor tratamentul este mai dificil deoarece folosirea analgezicelor pe timpul sarcinii și alăptării este limitată. De asemenea, există o incidență mai crescută la persoanele care folosesc calculatorul, tableta sau telefonul, pe perioade îndelungi, fără pauze și fără menținerea unei poziții corecte a brațului, antebrațului și mâinii. Pozițiile incorecte și tensionarea articulației agravează simptomele și cresc nivelul de disconfort resimțit de cei cu acest sindrom. Alte activități care solicită mâna și încheietura prin îndoiri, extensii și tensionări repetate contribuie la apariția sindromului.
Pe lângă dureri, înțepături și stări de amorțeală, în timp pot să apară în timp atrofie tenară, slăbiciune musculară și limitarea motricității anumitor degete. De aceea diagnosticarea corectă și tratamentul sunt foarte importante.
Diagnosticul este pus după stabilirea simptomelor și efectuarea testării vitezei de conducere nervoasă, un test mai complicat recomandat în special în cazurile cu manifestări severe ale bolii sau diagnostic incert.
Tratamentul constă în primul rând în corectarea poziției mâinii (sau îmbunătățirea ergonomiei). Conștientizarea pacientului despre importanța efectuării corecte a unor mișcări este esențială pentru această afecțiune. Pacientului i se va recomanda să poarte în special pe timpul nopții a unor atele neutre pe încheietura mâinii sau a unei orteze care corectează poziția mâinii și antebrațului. Orteza se poate procura din farmacii și din magazinele specializate. În criză (când durerile sunt mari și greu de suportat) și dacă purtarea ortezei nu dă rezultate, medicului va recomanda pentru ameliorarea simptomelor analgezice ușoare (precum paracetamol sau ibuprofen). În funcție de caz, medicul poate decide și injectarea cu corticosteroizi în tunelul carpian.
De asemenea, sunt recomandate și terapii complementare și alternative, precum terapia laser care au rezultate foarte bune și reduc din cantitatea de analgezice și efectele secundare ale acestora. În cazurile severe se intervine chirurgical (clasic sau minim invaziv) pentru decompresia tunelului carpian.
Pacienții constată o ameliorare în timp, mai ales dacă urmează recomandările privind ergonomia mâinii, schimbă poziția tastaturii calculatorului, alternează perioadele de activitate/ solicitare a mâinii cu cele de repaos. Din păcate, fără tratament corect și monitorizare, simptomele pot să revină și chiar să se agraveze.